Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Засинало дитя здоровеньким, але не прокинулось. Хто винен?

Волинь-нова

Засинало дитя здоровеньким, але не прокинулось. Хто винен?

Таке запитання ставлять згорьовані батьки, які несподівано втратили своїх кровинок, хоча ніщо не віщувало біди. Однак досі, незважаючи на всі зусилля сучасної медицини, вчені не можуть дати на нього відповіді

Серед «підозрюваних» — ​кава й цигарки
Термін «синдром раптової смерті немовлят» був уперше запроваджений в обіг 48 років тому на 2-й Міжнародній медичній конференції, що відбулася у Сіетлі. Але сама проблема існувала з незапам’ятних часів. Сто, двісті, триста років тому мами і бабусі, плачучи над спорожнілими колисочками, знаходили єдине пояснення: «Господь забрав». Та й що можна було сказати, якщо вмирали діти, які засинали абсолютно здоровими, і йшли з життя, навіть не заплакавши перед смертю. І ніяких видимих причин (задихнулися в подушці, захлинулися і т. д.) не було. 
До розв’язання загадки синдрому раптової смерті немовлят підключилися вчені-медики різних спеціальностей: неврологи, кардіологи, пульмонологи, гінекологи, психологи у співпраці з біологами і зоологами. Деякі більш-менш достовірні, з точки зору фахівців, фактори ризику все ж вдалося знайти. Це — юний вік породіль і шкідливі звички.
Дані, які наводять деякі дослідники, такі: 5 і більше випадків смертей дітей уві сні на кожну 1000 малюків реєструють, якщо мамі менше 20 років; а у групі породіль віком від 20 до 32 років — ​1 дитину на 1000. До того ж ранні пологи таять в собі і багато інших небезпек як фізіологічних, так і соціальних.
Пік синдрому припадає на вік 2–4 місяці. Постарайтеся у цей період бути особливо уважними до своїх дітей.
Можуть провокувати загрозу і шкідливі звички батьків, зокрема куріння. Проаналізувавши тисячі випадків синдрому раптової смерті немовлят, учені встановили, що приблизно в 70 відсотках випадків їхні мами курили до вагітності і під час неї. Алкоголізм батьків реєстрували у 57 відсотках.
Ще одне застереження: більше трьох чашок міцної кави або чаю під час вагітності — ​і ризик раптової смерті малюка зростає в 3,2–4,7 раза.
Також серед найбільш імовірних причин виникнення таємничого синдрому є недоношеність, поява на світ новонароджених із малою вагою. На жаль, сьогодні майбутні матусі, піклуючись про свою фігуру, дбаючи про кар’єру, нехтують раціональним харчуванням і елементарними заходами безпеки.
Дається взнаки і штучне вигодовування, яке призводить до зниження імунологічного захисту організму малюка, перегодовування, психологічного дискомфорту і т. д. Особливо небезпечні наслідки, якщо дитину позбавляють грудного молока у віці до 4 місяців.
Без мами — ​до смерті страшно
Як повинен спати новонаро­джений — на боці чи на спині? Точка зору неонатологів у різні роки змінювалася. Тепер головним фактором вважають вільне функціонування органів дихання. Кладіть малюка спати на спинку! Сон на животі у 18 разів збільшує ризик раптової смерті! 
Неприпустимим є туге сповивання дитини. Теза про те, що немовлята можуть помирати від страху, належить одразу кільком ученим. У тому числі, як не дивно це усвідомлювати, — ​зоологам. Вони дослідили реакції, які протікають в головному мозку, а слідом — ​і в усьому організмі будь-якої живої істоти, яка лякається чогось уві сні. І ці реакції настільки сильні, що викликають зупинку дихання і смерть. Що ж може налякати сплячу дитину? Перш за все — ​обмеженість рухів. 
Відсутність мами, відчуття самотності — ​ще один провокатор раптової смерті немовляти. Тому будьте поруч, якомога частіше носіть малюка на руках. Гучний несподіваний звук, різка зміна температури, біль — ​усе це може так злякати немовлятко, що у нього перехопить дихання. Ці фактори дуже небезпечні саме тоді, коли дитина спить. 
Відомо, що пік синдрому припадає на вік 2–4 місяці. Постарайтеся у цей період бути особливо уважними до своїх дітей. Кладіть їх у ліжечка із жорстким матрацом, заберіть м’які предмети і незакріп­лені постільні речі, спіть окремо, але поблизу малюка, уникайте його перегрівання, стежте, щоб ніхто не палив у приміщенні, аби повітря було свіжим.  
Назарій АДАМЧУК —  лікар,
Лариса ШЕНДИБИЛО — завідувачка Центру планування сім’ї Луцького пологового будинку
Telegram Channel