Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Луцьці активісти намагаються врятувати підвали XVII століття

Волинь-нова

Луцьці активісти намагаються врятувати підвали XVII століття

Орендарі ділянки навідріз відмовляються вкладати кошти, щоб реставрувати унікальний археологічний об’єкт Старого міста, вони при цьому ще й знищують його

Як повідомляє «Народний контроль. Волинь» у «Фейсбуці», за словами активістів, зараз вирішується доля старовинних склепінь, адже нинішній забудовник уже зруйнував верхній ярус. Кажуть, йому варто лиш залити фундамент і на тому можна ставити крапку.

 Днями небайдужі містяни намагалися зупинити незаконні дії забудовника: викликали поліцію, дзвонили до муніципалітету – проте безрезультатно. Тому вирішили, принаймні, у форматі круглого столу зі спеціалістами знайти спосіб, аби врятувати історичні підвали.

Днями небайдужі містяни намагалися зупинити незаконні дії забудовника: викликали поліцію, дзвонили до муніципалітету – проте безрезультатно.

Зустріч пройшла у стінах міської ради 8 грудня. Проте на обговорення не з’явилися ні представники обласного управління культури ні представники адміністрації державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». 

«Ці всі переписки ні до чого не призводять. Звернення у правоохоронні органи – також: відкриваються кримінальні провадження, які тривають роками і з часом закриваються. Звернення до Міністерства культури нічим не завершується, відповіді одні і ті самі. Все ж-таки ми тут живемо, це наша історична спадщина, якщо будуть її так знищувати, то що ми лишимо нашим нащадкам. Я не є спеціалістом, але мені небайдужа ця тема. На жаль, реакція контролюючих органів відбувається постфактум. Тому ми маємо реагувати на випередження», - вважає депутат Павло Данильчук.

Краєзнавець Ігор Левчук говорить, що збитки, завдані нововиявленій пам’ятці, сягають більше трьох мільйонів гривень. «Роботи, які нині там проводяться, донищать її», - обурився він.

Левчук звернув увагу, що на даний момент немає дозвільних документів про проведення будівельних робіт, є лиш розпорядження про перекриття руху на частині вулиці.

«Для проведення таких робіт повинен бути дозвіл Міністерства культури. Єдині документи, які ніби наявні – дозвіл 2013 року, виданий на Тихона Павлюка (ТзОВ «Луцькміськбуд») та декларація 2011 року. Проте цей дозвіл уже не дійсний, а декларація була видана на зовсім іншого підрядника»,- розповів краєзнавець.

Водночас депутат міської ради Микола Собуцький наголосив, що коли на сесії приймали рішення про надання в оренду земельну ділянку, аби її захистити, прописали важливі умови для забудовника, зокрема, провести усі необхідні археологічні роботи. У разі невиконання умов договору, його дія припиняється.  

Краєзнавець Ігор Левчук говорить, що збитки, завдані нововиявленій пам’ятці, сягають більше трьох мільйонів гривень. «Роботи, які нині там проводяться, донищать її», - обурився він.

Під час обговорення стало відомо, що від департаменту культури міськради був направлений лист, щоб скасувати статус об’єкта культурної спадщини. Начальник відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич переконаний, що підвали були внесені до переліку незаконно.

«У законах щодо культурної спадщини йдеться, що об’єкт має бути повністю досліджений, обмірений, законсервований і лише після того може бути зроблена документація. Археологію зробили лише першого ярусу. Статус пам’ятки був наданий всупереч цим нормам. Дослідження самого об’єкту не завершено», - заявив чиновник.

Ця інформація викликала бурхливе обговорення та дискусії серед присутніх.

До кінця року буде прийняте рішення, що робити з історичними підземеллями на Кафедральній, 13.

 Після зустрічі депутати міської ради, громадські активісти та журналісти навідалися до обласного управління культури. Вдалося їм поспілкуватися лише із заступником начальника Віталієм Стрільчуком. Він повідомив, що до кінця року буде прийняте рішення, що робити з історичними підземеллями на Кафедральній, 13.

«Буде засідати колегіальний орган. Мають прибути з Києва фахівці Інститут археології, 14 чи 15 грудня, і дати висновок щодо збереження і подальшої доцільності перебування нововиявленого об’єкту під охороною держави», - розповів Стрільчук. Також під час засідання будуть розглядати лист від міського департаменту культури про позбавлення об’єкту статусу культурної спадщини.

Водночас присутні депутати міської ради Павло Данильчук, Анна Мовяк та Микола Собуцький написали колективне звернення, аби управління культури якнайшвидше видало припис про призупинення робіт на ділянці.

Telegram Channel