Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На волинському кордоні з Польщею утворився 20-кілометровий затор

Волинь-нова

На волинському кордоні з Польщею утворився 20-кілометровий затор

І хоча за вихідні черга тут дещо зменшується, але все одно вона ще вражаюча — ​і знадобиться кілька діб, щоб вирішити проблему з фурами, які прямують в Євросоюз

Кому доводиться бувати в ці дні в районі міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ягодин», той може бачити довжелезну шеренгу вантажних автомобілів, яка простяглася на два десятки кілометрів

На офіційному сайті Во­лин­ської митниці Дер­жавної фіскальної служ­би з цього приводу є пояснення: це викликано тим, що з 1 грудня було відновлено видачу дозволів на поїздку по території Польщі при виконанні перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транс­портом у міжнародному сполученні (до цього часу процедура призупинялася у зв’язку із закінченням або несвоєчасним отриманням дозволів на здійснення міжнародних автомобільних перевезень Республікою Польща).

Зокрема, Ковельський пункт видачі дозволів станом на 7 грудня видав їх більш як 2,5 тисячі. Відтак, усі вантажні автомобілі, які в очікуванні документа нагромадились на парковках прикордонних із Польщею волинських міст та селищ, масово вирушили в міжнародний пункт пропуску «Ягодин» для завершення митного оформлення в режимі «експорт». Відповідно станом на 2 грудня в напрямку виїзду з України утворилася черга у 195 вантажівок, а 6 грудня на 20.00 у ній стояло вже понад 800 авто.

Волинська митниця роз’яснює, що згідно з технічними характеристиками та міжнародними договорами із суміжною стороною макси­мально допустима здатність цьо­го пункту пропуску для вантажних автомобілів в режимі «експорт» становить 200 одиниць за зміну (400 за добу). Митний пост «Ягодин» оформляє за зміну на виїзд від 190 до 215 транспортних засобів, проте таке навантаження є максимально допустимим. Начальник Волинської митниці Віктор Кривіцький закликає водіїв до розуміння, толерантності і взаємоповаги під час очікування перетину кордону та в ході здійснення митних формальностей. Зі свого боку Волинська митниця вживає усіх заходів для забезпечення оперативності процедур.

Учора в телефонній розмові речниця Волинської митниці Валентина Черниш сказала:

— Зараз черга дещо змен­шилася. Якщо у вихідні, 9 і 10 грудня, було 1100–1200 вантажівок, то тепер — ​850. Ясно, що це все одно багато. Але масовий наплив транспорту припиниться, оскільки всі дозволи, видані в Україні (а загальна їхня кількість 5 тисяч), перевізники вже одержали.

До речі, вчора про ситуацію йшла мова на оперативній нараді в облдержадміністрації. Перший заступник губернатора області Олександр Степанцов повідомив, що для поліпшення побутових умов водіїв, які застрягли на кордоні, в селі Коцюри встановлено пункт обігріву, де є намет, кухня, санвузол. Один — ​на тисячу чи нехай 850 машин?

Богдана КАТЕРИНЧУК

Telegram Channel