Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Святослав Вакарчук відхрещується від президентства

«Після Революції гідності я сказав собі, що більше за жодних обставин не буду стояти осторонь процесів, які відбуваються у країні».

Волинь-нова

Святослав Вакарчук відхрещується від президентства

Хоча останні соціологічні опитування свідчать, що лідер рок-групи «Океан Ельзи» міг би створити конкуренцію діючому главі держави Петру Порошенку і одному з лідерів опозиції Юлії Тимошенко

Це породило неабияку дискусію у суспільстві. І навіть колеги-музиканти не мають одностайної думки, чи справився б він із відповідальними обов’язками лідера нації. Продюсер Володимир Бебешко, наприклад, зазначає, що не тільки Вакарчук може поборотися за любов народу і президентське крісло. Керівник студії «Квартал 95» Володимир Зеленський, який минулого тижня оголосив про створення партії «Слуга народу», теж може спробувати себе у політиці. «Я особисто знаю і Вакарчука, і Зеленського, вважаю, що це культові та харизматичні особистості, які мають багато шанувальників і відповідно великі шанси стати президентом, — сказав Бебешко. — Але боюся, що коли хтось із них очолить державу, у нас в країні буде спочатку шоу, а потім бізнес». А от телеведуча Світлана Вольнова вважає, що популярному співаку на посаді глави держави допоможе не тільки політичний досвід, а й гени. «Я думаю, що Вакарчук, успадкувавши від свого батька-ректора організаторські здібності, можливо, володіє навичками керівника. І вже точно знає, як досягти поставленої мети. Уміння триматися на сцені теж стане в пригоді», — каже зірка.

Натомість Святослав Вакарчук у своєму відеозверненні спростовує наміри змагатися за найвищий державний пост. «Влада як така мене не цікавить. Я ніколи не заявляв про президентські амбіції, не збираюся цього робити і сьогодні», — сказав лідер гурту «Океан Ельзи». За словами співака, наразі в Стенфорді (США) він штудіює державотворення, при тому оплачує навчання ще трьох українців у цьому університеті. «Роблю це не для того, аби вивчитися на президента, а для того, щоб мати можливість предметно ставити запитання і висувати кваліфіковані вимоги представникам влади», — пояснив Святослав Вакарчук. При цьому лідер «Океану Ельзи» запевнив, що має власне бачення ситуації у країні, і оголосив 10 найважливіших, на його думку, кроків, необхідних державі вже зараз.

— Влада як така мене не цікавить. Я ніколи не заявляв про президентські амбіції, не збираюся цього робити і сьогодні, — ​сказав лідер гурту «Океан Ельзи».

Перша вимога Святослава Вакарчука до влади — створення незалежного антикорупційного суду. «Державні крадії, особливо високого рангу, мають бути неминуче покарані», — пояснює він. Далі — зміна виборчого законодавства, запровадження відкритих виборчих списків. «Треба унеможливити політичну залежність Центральної виборчої комісії від впливу політичних партій. Її новий склад повинен бути сформований із професіоналів, які мають незаплямовану репутацію. Потрібно зменшити роль олігархів та великих грошей у виборах, жорстко обмежити кількість політичної реклами на телебаченні та радіо. Вибори мають відбуватися за принципово інших умов», — йдеться у відеозверненні.

«Третій крок — реформування держслужби, яку необхідно зробити більш гнучкою, ефективнішою, якіснішою і сучаснішою. А потім — реформувати Службу безпеки, яка би перетворилася з інструменту впливу на бізнес на зброю для боротьби з тими, хто реально підриває нашу безпеку та незалежність», — заявив Святослав Вакарчук. «П’яте — розпочати дієву приватизацію. Шосте — припинити політичний лобізм. Сьоме — змінити правила поведінки політиків, вони повинні стати простішими, відкритішими і доступнішими», — зазначив музикант.

Наступне, що потрібно для України, — прищепити принцип відповідальності. «Політикам варто навчитися виконувати обіцянки, а коли це неможливо, пояснювати, чому так сталося», — вважає він. «Дев’яте — запровадити культуру прозорої комунікації. Кожен крок політика повинен мати чітке і, головне, правдиве пояснення», — стверджує Святослав Вакарчук. «Десяте — публічно окреслити межі дозволеного. Ніхто за жодних обставин не повинен їх порушувати, а перелік їх має бути сформований і оприлюднений», — резюмував він.

При цьому, за словами співака, українці не мусять сподіватися на політиків, а взяти відповідальність за результат на себе і зробити вклад у розвиток держави самотужки. Святослав Вакарчук, який позиціонує себе як громадський діяч, каже, що не проти обговорення подальшого розвитку країни, і оголосив на своїй сторінці у «Твіттері» флешмоб «ЗнаюЯк». «Не так важливо, хто має очолювати нашу державу, як те, якою вона має бути. Якщо вам не байдуже і ви знаєте, як зробити Україну нашої мрії, не мовчіть. Діліться своїми думками та пропозиціями в соцмережах», — закликає лідер гурту «Океан Ельзи».

Ірина ПАСІЧНИК

Telegram Channel