Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Українці повинні були б стати росіянами. А вони не стали»

Орест Субтельний про нашу минувшину спочатку розповів світові англійською.

Волинь-нова

«Українці повинні були б стати росіянами. А вони не стали»

Йому хотілося написати таку історію про Україну, щоби нею зачитувався увесь світ. Байдуже, що народився він не на цій землі і що навіть не мешкав тут. Головне — ​він відчував її у собі. Він — ​це Орест Субтельний, автор знаменитої книги «Ukraine: A History» («Україна: Історія»)

З’явився на світ Субтельний у польському Кракові в 1941–му. Втікаючи від війни, його батьки емігрували до США у Філадельфію, де була чимала українська діаспора. У родині дотримувались українських традицій, розмовляли українською, а ще Орест відвідував недільну школу, де, зокрема, вивчали й історію України. Тоді й трапився з ним випадок, якому він згодом надавав великої ваги.

«Слухали курс стародавньої української історії. Такий нудний, — ​згадував пізніше Орест Субтельний. — ​Уже не міг чути про тих козацьких героїв. Кидав камінчик своєму другові, який сидів за сусідньою партою, і влучив випадково професору в лоба. Він мені сказав, що саме через таких, як я, ми маємо таку історію та не маємо держави. Я тепер так пояснюю собі, чому я взявся за це все і почав займатись історією».

До речі, ще студентом у 1960–х роках він відвідав Україну, про яку з любов’ю розповідав на пластових ватрах, зокрема в таборі «Вовча стежка».

Через роки, навчаючись уже в аспірантурі у Гарвардському університеті, Субтельний увійшов до когорти найкращих аспірантів Інституту українських досліджень і став першим, хто отримав докторський ступінь у програмі українських студій. Свою славнозвісну книгу з історії він видав, працюючи у Торонтському університеті (Канада) 1988 року. «Ukraine: A History» визнали однією із найвпливовіших і найважливіших книжок, опублікованих університетом Торонто за сто літ його існування! Колега Субтельного Марта Дичок, професор університету Західного Онтаріо, розповіла в одному з інтерв’ю, що цей історик вплинув на два світи: на молоду Українську державу та англомовний світ, бо написав першу англомовну читабельну історію України. І хоч він не придумав нового, а використав концепцію Михайла Грушевського, все одно це був великий прорив, адже праці Грушевського були недоступні англійською мовою (навіть українською їх дуже тяжко читати). З часом книгу Субтельного переклали повністю або частинами німецькою, російською, китайською, болгарською та словацькою мовами! «Історія України» Субтельного — ​це був сигнал, що є інше бачення тієї самої історії, і це абсолютно заперечило пропоноване раніше: що Україна — ​це Малоросія, що вона завжди була частиною Росії.

Українською це видання переклали аж у 1991–му. У роки доживання Радянського Союзу «Україна: Історія» викликала фурор і стала настільною книгою багатьох. Вона висвітлювала ті моменти нашої минувшини, які навмисно приховували чи перекручували радянські дослідники.

«Ukraine: A History» визнали однією із найвпливовіших і найважливіших книжок, опублікованих університетом Торонто за сто літ його існування!

Відтоді праця перевидавалася неодноразово і сприймається як класика науково–популярної історичної літератури. А вирізняє її стиль написання: системно, продумано, зрозуміло для широких верств читачів Орест Субтельний виклав історію України від найдавніших часів і до сьогодення. Перед перевиданням доповнив її ще одним важливим розділом, казав: «Я не можу друкувати свою книжку без розділу про незалежність України».

Доктор філософії та історії, він понад три десятиліття був професором кафедр історії та політичних наук у Йоркському університеті (Канада). У 1992 році його обрали закордонним членом НАН України. Сучасники розповідають, що Субтельний був дуже інтелігентним і приємним у спілкуванні. Ось що пригадував Михайло Слабошпицький: «Орест ніколи нікого не перебивав. Не сперечався. Якщо був не згодний, змовкав або говорив: «Я вважаю трішки інакше» чи «Можна на це подивитися з іншого боку».

Ще за життя (а помер він 24 липня 2016 року і похований у Торонто) Оресту Субтельному довелося відповідати на запитання, чому українці так легко стають російськомовними, російськомислячими. Ось що він відказав:

«Культура, мова, релігія, історія — ​скільки всього спільного! Якщо брати це все до уваги, українці повинні були б стати росіянами. А вони не стали. Принаймні не всі. Я не можу цього збагнути: були передумови, щоби зникла нація, а вона збереглася. А тепер, коли нація є, вона тяжіє до чужого. Це є парадокси ідентичності українців і росіян. У світі небагато таких аналогій. Певним поясненням цього є брак державності. Коли не було держави, Україна дуже нечітко відрізнялася від Росії».

Пряма мова

Орест СУБТЕЛЬНИЙ про нашу політику:

Майже всі політичні лідери України — ​популісти. До людей зараз доходить лише частина правди. Вони не знають, хто про що і з ким домовляється. Усе вирішують у кулуарах. Основне ж від народу приховують.

Оксана КОВАЛЕНКО.

Telegram Channel