Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Щоби добрий суп зварити…

Волинь-нова

Щоби добрий суп зварити…

Після затяжного періоду новорічно-різдвяних святкувань навіть найвибагливішому гурманові сподобається звичайний свіжий гарячий суп. Якщо ж ви додасте страві якоїсь особливої нотки, почуєте, як у народному жарті, замість «Дякую» – «Дайте ще!»

Суп із домашньою локшиною

Усі ми так чекали свят. Але, втомившись від ситних жирних страв, уже хочемо чогось ріденького. Ароматний і наваристий супчик із домашньою локшиною якраз до речі

 

 Інгредієнти: 400 г курятини, 3 л води, 2 картоплини, 1 морквина, 1 цибулина (+ 1 для приготування бульйону), 100 г борошна пшеничного, 1 яйце, сіль за смаком, 2 лаврові листки, 7 горошин чорного перцю.

Приготування. Для бульйону м’ясо домашньої курки або індички доводимо до кипіння, знімаємо піну, солимо і варимо на малому вогні до готовності. Можна додати цілу цибулину, яку потім слід вийняти. Поки вариться бульйон, готуємо локшину. Для цього яйце збиваємо з дрібкою солі і додаємо 100 г борошна (муки може знадобитися трохи більше або менше), добре вимішуємо тісто, яке повинно вийти однорідним та еластичним, накриваємо його рушником або харчовою плівкою і залишаємо на 15 хвилин. Після цього тонко розкачуємо, присипаємо борошном, складаємо навпіл або вчетверо і нарізаємо смужками. На 2,5–3 л бульйону локшини буде якраз достатньо. З готового бульйону дістаємо м’ясо, остудивши, відділяємо його від кісток і нарізаємо. Краємо картоплю, цибулю (дрібно), моркву тремо на тертці. Цибулю з морквою можна спасерувати кілька хвилин на сковороді з олією або закладати разом із картоплею відразу в бульйон. Коли овочі майже готові, додаємо м’ясо і локшину, перець горошком і лавровий лист, варимо 5 хвилин. Перцем чорним меленим і зеленню посипаємо за 2 хвилини до готовності.

Харчо

У грузинській кухні він вважається одним із найсмачніших супів і вирізняється гострим пікантним смаком та ароматом. Побалуйте себе і своїх домочадців цією стравою

 

 Інгредієнти: 1 кг яловичини на кістці, 2 морквини, 2 цибулини, 6–8 картоплин, 1 головка часнику, ½ склянки рису, 4–5 ст. л. томатної пасти, 1– 2 ст. л. аджики, 5–6 ст. л. олії, 1–2 ст. л. сушеної зелені петрушки, 1–2 лаврові листки, ½ ч. л. солі, 10 горошин чорного перцю, ¼ ч. л. червоного меленого перцю, 1 ч. л. приправи хмелі–сунелі.

Приготування. М’ясо промийте холодною водою, розріжте на шматки. У великій каструлі закип’ятіть воду, покладіть яловичину та по одній почищеній морквині й цибулині. Після закипання зменшіть вогонь, зберіть піну, додайте лавровий лист, чорний перець горошком, щедро посоліть і варіть 2–2,5 години. М’ясо й овочі дістаньте і покладіть в іншу посудину. Часник почистіть і помийте, розчавіть на кашку. Другу морквину натріть на тертці, цибулю наріжте півкільцями або дрібніше. На добре розігрітій сковороді з олією обсмажте, помішуючи, томатну пасту і часник 5–10 хвилин, додайте нарізану цибулю. Коли вона розм’якне, висипте моркву і смажте 3–4 хвилини, влийте 1 ополоник бульйону і посоліть. Тушкуйте овочі ще хвилин 10–15, після цього перелийте засмажку в бульйон. Варену яловичину відокремте від кісток і наріжте шматочками. Почищену і помиту картоплю покрайте кубиками. Рис промийте. Все це додайте в каструлю з бульйоном і засмажкою, приправте спеціями: хмелі–сунелі, аджикою і червоним перцем. Коли рис і картопля стануть м’якими – харчо готове! При подачі посипте зеленню петрушки. Рецепт розрахований на 10–12 порцій.

Сирний суп

Густий і ситний супчик сподобається вершковим ароматом і ніжною консистенцією

 

 Інгредієнти: 1 куряче філе (250–300 г), 200 г плавленого сиру, 100 г рису, 4–5 картоплин, 1–2 морквини, 1 велика цибулина, сіль, перець, зелень – за смаком.

Приготування. Курятину залити 2 літрами води, довести до кипіння, зібрати піну, посолити, поперчити і зварити до готовності. Після цього філе вийняти, а в киплячий бульйон засипати рис, варити 10 хвилин. Тим часом картоплю порізати брусочками, цибулю – маленькими кубиками, моркву натерти на дрібну тертку. Відварене м’ясо покраяти невеликими шматочками. Все, крім курятини, всипати в бульон, прокип’ятити 5–7 хвилин, після чого додати м’ясо і варити до готовності картоплі. Тоді всипати порізаний сир, добре перемішати і зняти з вогню. При подачі на стіл посипати зеленню.

До речі. Якщо хочете приготувати крем-суп, подрібніть усе за допомогою блендера або перетріть через сито.

Білий суп

Ця традиційна японська страва популярна в багатьох країнах, хоча всюди зазнала змін чи доповнень. Пропонуємо один із варіантів

 

 Інгредієнти: курка-бройлер (2–2,5 кг), вода, 1 цибулина, 1 морквина, 2 лаврові листки, 3 горошини чорного перцю, 0,5 кг свіжих печериць, 2 плавлені сирки, 0,5 кг картоплі, 0,5 ст. л. мускатного горіха меленого, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Курку варимо 2–2,5 години у 3 л води, в міру википання доливаємо, щоб мати достатню кількість бульйону. Для кольору й аромату кладемо 1 цибулину і 1 морквину. За 10 хвилин до кінця варіння додаємо 3 горошини чорного перцю, 2 лаврові листки. Бульйон проціджуємо і ставимо на середній вогонь. Сирки ріжемо кубиками. Відварене м’ясо відділяємо від кісток і дрібно нарізаємо. Картоплю і печериці натираємо на крупну тертку. Все висипаємо у киплячий бульйон, варимо 15–20 хвилин, помішуючи. У майже готовий суп додаємо мелений мускатний горіх і при потребі досолюємо. Подаємо, посипавши чорним меленим перцем та посіченою зеленню петрушки і кропу. Смакуватиме білий суп зі сметанною або вершками.

Суп цибулевий із сиром

Завдяки неповторному аромату цибулі та сиру до страви можна не додавати жодних спецій – вона й так буде бездоганною

 

 Інгредієнти: 300 г цибулі, 100 г твердого або плавленого сиру, 200 г борошна, 70 г вершкового масла, 1,5 л води, 100 г хліба, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. Цибулю дрібно нарізати, підсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Додати борошно, ретельно перемішати і, як тільки борошно почне набувати жовтуватого забарвлення, поступово додавати воду, помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. До однорідної маси долити води, довести до кипіння і варити на слабкому вогні 30 хвилин, тоді всипати натертий сир – і через 10–15 хвилин суп готовий. Тим часом хліб нарізати кубиками і підсмажити в духовці або на сухій сковорідці. Подавати суп, посипавши сухариками.

Куліш із салом

Ця давня українська страва добре відома нашим бабусям і прабабусям, сучасні ж господині, мабуть, про неї лише чули. А може, і ви захочете почастувати таким наїдком свого козака?

 

 Інгредієнти: 5 ст. л. пшона, 600 г картоплі, 2 цибулини, 150 г сала, 2 л води, сіль за смаком, зелень.

Приготування. Пшоно добре промити, залити підсоленим окропом і варити до напівготовності. Всипати нарізану кубиками картоплю, а ще через 7–10 хвилин додати підсмажене з цибулею сало й прокип’ятити 5 хвилин. Подаючи на стіл, куліш у тарілці посипають подрібненою зеленню.

Telegram Channel