Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Найпівденніший храм світу — на українській антарктичній станції

Ось вона – каплиця святого рівноапостольного князя Володимира.

Фото із сайту myplanet.com.ua

Найпівденніший храм світу — на українській антарктичній станції

6 лютого 1996 року британську антарктичну станцію «Фарадей» передали нашим полярникам, на її базі було створено українську станцію «Академік Вернадський»

Антарктичну станцію «Фарадей» британці заснували на мисі Марина острова Галіндез за сім кілометрів від узбережжя Антарктичного півострова у 1953 році. У 1992-му всі станції перейшли Росії. Проте Україна заявила про необхідність відновити свою діяльність в Антарктиці. Того ж року наша країна приєдналася до Антарктичного договору (його підписали 45 держав, угода забороняє проводити на континенті військові заходи, добувати корисні копалини (2041-го мораторій закінчиться), дозволено тільки наукову діяльність).

У 1993-му створено Центр антарктичних досліджень (нині — Український антарктичний центр). А вже через місяць Великобританія запропонувала передати «Фарадей» одній із держав, які не мають станцій на континенті. Наші фахівці ознайомилися з її роботою, і Британська антарктична служба вирішує передати станцію Україні.

У 1993-му створено Центр антарктичних досліджень (нині — Український антарктичний центр). А вже через місяць Великобританія запропонувала передати «Фарадей» одній із держав, які не мають станцій на континенті. 

21 листопада 1994 року фонд «Відродження» виділив 12 тисяч доларів на проект «Україна повертається в Антарктиду». Наприкінці того ж року група спеціалістів відбула на південний континент. У 1996-му «Фарадей» передали Україні, і на її основі створили станцію «Академік Вернадський».

Клімат у районі розташування навіть м’якший, ніж в Україні, бо навколо — океан. Влітку середня температура близько 0 градусів, а взимку не нижче 18. Хоча мінімальний показник термометра, зафіксований на станції, становив 47 градусів морозу. Близько 300 днів на рік над «Академіком Вернадським» іде сніг.

У березні 2011 року українці звели на станції каплицю святого рівноапостольного князя Володимира. Це найпівденніша культова споруда у світі. В Антарктиді є ще російська церква Святої Трійці на станції «Беллінсгаузен» та болгарська капличка святого Іоана Рильського на станції «Святий Климент Охридський».

Тарас СТЕПАНЮК

Telegram Channel