Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Копієчка до копієчки

Волинь-нова

Копієчка до копієчки

В одній американській сім’ї батьки щомісяця видають дітям грошовий кредит за умовами національного банку! Якщо сини і дочки не справляються із завданнями, якими згодом оплачують кредит і відсотки, то повертають натомість батькам особисті дорогі речі. Коли психотерапевт Джим Фей запитав у мами з тієї сім’ї, чи то не занадто, — вона відповіла, що ліпше її син у 10 років втратить свій магнітофон за 29 доларів і засвоїть у цьому віці один із фінансових уроків світу, аніж позбудеться машини за 5 тисяч доларів (її відібрав банк), як 26-літній сусідський син, якого аж надто опікали батьки

Оксана КОВАЛЕНКО, мама

Загалом і в Америці, і в інших розвинених країнах прийнято привчати дітей до грошей зі шкільного віку. Більшість батьків схвально приймає пораду фахівців: нехай ліпше ваша дитина переживе банкрутство з кишеньковими грішми, аніж дізнається, що це таке, у дорослому житті. Отож кошти на особисті витрати треба мати. (Ще один факт: з цього приводу нідерландська фінансова фірма чотири роки тому провела спеціальне дослідження аж у 13 європейських країнах. Експерти виявили, що діти, які мали дрібні гроші, у дорослому віці значно ліпше контролювали свої витрати і вміли накопичити кошти). Коли починати? В основному в молодших класах (до того дитина має показати, що здатна самостійно купити якісь продукти в магазині, порахувати решту). Видавати кишенькові гроші радять регулярно. Молодшим – раз на тиждень; більш дорослим – щомісяця. У 15–16 років діти вже повинні вміти економити, витрачати (кажуть, навіть вкладати!).

Свої знання про гроші наші діти накопичують, спостерігаючи за життям у родині.

Американські фахівці описують чотири системи «видавання» грошей (причому хороша з них – тільки одна): будь–коли, як тільки попросить малеча; лише як заохочення за допомогу у домі чи інші послуги; регулярно без жодних умов і застережень; регулярно, але з умовою витрачати кошти відповідально.

Найліпшою називають останню, коли є умова витрачати відповідально (ніяких цигарок, алкоголю і т. ін.) й одночасно батьки домовляються з дитиною, що вона мусить виконувати певні домашні обов’язки. Чи позбавляти цього заохочення, якщо дитина не хоче ніяких обов’язків? Ні, радить психотерапевт Джим Фей у книзі «Батьківство з любов’ю та логікою». Але ви можете впливати на небажання: запропонувати синові чи доньці заплатити за свою роботу іншим дітям у родині або батькам. До прикладу, «за 15 гривень із твоїх кишенькових, думаю, твоя сестра залюбки пропилососить у тебе в кімнаті». Чи варто платити дітям за домашню роботу? Ні, за спільний побут відповідають усі. Але якщо ви доручаєте щось особливе або роботу когось із батьків, то її можна оплатити: корисно знати, як заробляти, ще задовго до «першого робочого місця». Що робити, коли дитина просить додаткових грошей, бо свої розтринькала передчасно? Поспівчувати і не дати. Це якраз і є навчання основам фінансової грамотності.

— Тату, я пригостила подруг тістечками і витратила і кишенькові, і частину грошей на обід.

— Мені дуже прикро, доню, але мусиш обійтись поки що без коштів. Нічим не можу тобі допомогти.

— Але ж, тату!

— Розумію тебе, і в мене буває, що не вистачає коштів до нової зарплати. Тоді я «тугіше затягую пояс». Як думаєш, що би сказав мені директор, якби я прийшов по додаткову оплату?

Вчинок батька допоможе дівчинці (нехай і розсердженій) оцінити наслідок її виходу за межі особистого бюджету. Трохи згодом варто буде ще повернутися до цієї ситуації і проаналізувати, що можна було би зробити інакше (наприклад, відкладати щось заздалегідь на частування). Крім того, батькам фахівці радять не розказувати дитині, на що вона мала би витратити свої фінанси (бо ж ми формуємо уявлення про гроші як інструмент досягнення своїх цілей, відтак дитина не навчиться обирати пріоритет, головніше). Серед інших порад – озвучувати власний хід думок про якісь покупки і витрати у домі: хай син чи донька чують, що батьки терпляче відкладали на нову кухню і тепер дуже раді, хай чують про імпульсивні покупки, не завжди потрібні, хай чують і про злободенне – комунальні послуги. Свої знання про гроші наші діти накопичують, спостерігаючи за життям у родині.

Пропозицій і запитань, як завше, чекаємо на електронну адресу: [email protected]

Діти, які мали дрібні гроші, у дорослому віці значно ліпше контролювали свої витрати і вміли накопичити кошти.

 

 

Фото із сайту dt.ua

 

Telegram Channel