Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Вибираємо кухонний текстиль

Волинь-нова

Вибираємо кухонний текстиль

Красива скатертина на столі — ​ознака смаку, вишуканості і затишку. Це важливий атрибут сучасної оселі

Залежно від призначення, інтер’єру приміщення, тематики заходу вибирають фактуру і колір тканини для скатертини, а також оздоблення для неї (мереживо, вишивка, китиці). Вони бувають різні за формою (круглі й овальні, прямокутні, квадратні), призначенням (чайні, обідні, столові, банкетні, інтер’єрні), матеріалом (натуральні — ​лляні та бавовняні, і синтетичні — ​акрилові, тефлонові або ж клейончасті ПВХ), можуть слугувати для щоденного використання чи для святково-тематичного (весільні, новорічні, для корпоративних вечірок).

Вибираючи скатертину, враховуйте, що вона повинна поєднуватися з кольором стін і стелі приміщення, де буде використовуватися, і мати запас — ​щоб її кінці звисали на 20–25 сантиметрів зі столу (додайте до розмірів стільниці 40–50 см і отримаєте потрібну ширину і довжину).

Якості цього виробу залежать насамперед від типу тканини, з якої його виготовлено. Серед переваг поліестерових і бавовняно-поліестерових скатертин — ​те, що вони чудово перуться, не сідають і не мнуться, служать значно довше, ніж натуральні, і мають стійке забарвлення. Але поліестерові скатертини категорично не рекомендується кип’ятити. До того ж вони дуже чутливі до вогню: прогорають за 15 секунд. Особливості догляду: бережне машинне прання (до 40 °C), не потребує прасування (або в режимі «шовк» через вологу тканину).

Бавовняні скатертини легко прасуються, мають презентабельний та ефектний вигляд. Головний недолік — ​усадка тканини (5–7 см на кожен метр довжини). Втім, цей мінус може і не проявитися, якщо при покупці скатертини взяти трохи більший розмір, аніж потрібно. Особливості догляду: машинне прання (до 90 °C), прасувати зі зворотного боку.

Бавовняні скатертини з акриловим покриттям вирізняються зносостійкістю і водонепроникністю. На них можна сміливо ставити гарячу каструлю або сковорідку. Виворітна сторона не ковзатиме по столу, на скатертині не буде жирних плям. Є ще один плюс — ​розчинники не впливають на просочення тканини. Та з часом і вона втрачає свої якості. Особливості догляду: можна прати в машинці (до 40 °C) і вручну (не реагує на хлоровмісні відбілювачі), прасувати при високій температурі з вивороту.

Бавовняні скатертини з тефлоновим покриттям стійкі проти плям і бруду, водовідштовхувальні, але з часом втрачають ці свої корисні властивості. Потребують бережного машинного прання (до 40 °C), їх не можна викручувати та прасувати.

Найдорожчими, «іміджевими» вважаються лляні та бавовняні скатертини. Але вони, на відміну від синтетичних, мають цілий «букет» недоліків. Насамперед — ​схильність до усадки. Жакардові й лляні скатертини досить важко розгладити, до того ж вони не довговічні (навіть порівняно з бавовняними). Догляд — ​машинне прання (40–60 °C), прасувати добре розігрітою праскою зі зволожувачем.

Плюси скатертин із ПВХ: легкі в догляді, не мнуться; мінус — ​нестійкі до дуже високих температур. Забруднення на них видаляються за допомогою вологої губки, їх не можна прати і прасувати, але для усунення складок на виробах допускається прасування через вологу ганчірку теплою праскою.

Джерело: сайт meblialeks.com

Telegram Channel