Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Медицина Горохівщини: що мали у 2017-му і які плани на 2018-й рік

Кількість хворих та летальність невпинно збільшуються.

dealdey.com

Медицина Горохівщини: що мали у 2017-му і які плани на 2018-й рік

У Горохівській ЦРЛ відбулося розширене засідання підсумкової медичної ради

Головним і єдиним пунктом  порядку денного було питання «Про стан здоров’я населення, результати діяльності установ охорони здоров’я району на 2017 рік та завдання на 2018 рік». Про те, чи стали жителі району здоровішими, наскільки кваліфікованими кадрами і якими фінансами володіє  медицина району і які завдання ставить  для виконання у 2018-му році, розповів головний лікар району Валерій Коба. Доповідач також зробив аналіз стану і проблем лікування цукрового діабету, туберкульозу, онкологічних захворювань, анестезіології і реанімації, акушерства та гінекології , педіатрії, результатів функціонування стаціонарних відділень,  хірургічної діяльності, а також роботи допоміжних служб.

Так, медичну допомогу населенню Горохівського району надають Горохівська ЦРЛ зі стаціонаром на 157 ліжок і поліклініка на 250 відвідувань у зміну, Горохівська стоматологічна поліклініка, Берестечківська РЛ на 30 ліжок і поліклініка на 110 відвідувань, 10 амбулаторій сімейного типу, 62 ФАПи, які входять до Горохівського центру первинної медико-санітарної допомоги.  Низькою є забезпеченість району лікарями і середнім медичним персоналом.

Чисельність населення Горохівського району за останні чотири роки зменшилася з 53,194 до 51, 671 осіб. Серед хвороб на першому місці – захворювання системи кровообігу, органів дихання, новоутворення.

Наскільки злагоджено всі  вони працюють  в умовах реформування галузі медицини? Промовці  у виступах були відвертими: активність надання послуг первинною ланкою бажає бути вищою, коли йдеться про виявлення ВІЛ-інфікованих, хворих на туберкульоз, дітей-інвалідів та про щорічне обстеження жінок усіх вікових груп. Прозвучало, що лікарня розділилася, але людям це байдуже, бо вони потребують однаково якісних послуг щодо свого здоров’я від первинної і вторинної ланки. До вторинної і третинної ланки приводить  відсутність діагностики, надання якісної першої медичної допомоги.

У порівнянні з 2016 роком із 1251 до 1306 збільшилася  кількість хворих на цукровий діабет. Із 50,22 до показника  40, 64 зменшилася  захворюваність на туберкульоз, і це, як акцентував Валерій Коба, завдяки тому, що у лікарні з’явився фахівець.

Летальність від онкозахворювань у  2017 році становить 33,6 відсотка  проти 29,5,  28,7 відсотка  у минулих роках.  По дільницях найвищий відсоток занедбаних випадків зафіксовано у Звинячому – 25,9, Бранах – 28,5, Шклині – 22,0, Берестечку – 38,2, Сенкевичівці – 25,5, Мар’янівці – 34,7% Перемилі – 32,2%.

Згідно зі статистикою, у 2017 році у Горохівській ЦРЛ було проведено 1349 операцій (1428 – у 2016-му році).  При цьому Валерій Коба констатував, що протягом трьох років відмічається зниження хірургічної активності.

Завідувач пологового відділення Горохівської ЦРЛ Оксани Якобчук доповіла, що за останні три роки кількість пологів зменшилася з 508 до 457.   Проаналізувавши ситуацію,   вона назвала вкрай незадовільним цитологічний скринінг (раннє виявлення захворювань) у жіночого населення (22 відсотки у 2017-му році проти 36 і 45 у 2016-му і 2015-му роках, в тому числі 367 жінок обстежено у ФАПах.  Вихід є, вважає пані Оксана  і пропонує колегам із Центру ПМСД погодити графік виїздів акушерів-гінекологів  на ФАПи і звітувати про них у письмовій. Результати аналізувати щоквартально.

Заступник головного лікаря Горохівського  ЦМСД Ірина Кауза озвучила невеселий факт: чисельність населення Горохівського району за останні чотири роки зменшилася з 53,194 до 51, 671 осіб. Серед хвороб на першому місці – захворювання системи кровообігу, органів дихання, новоутворення.

Доповідач озвучила першочерговими завданнями первинної ланки медицини Горохівщини реконструкцію приміщення для Скобелківської, Лобачівської, Журавниківської, Печихвостівської амбулаторій загальної практики сімейної медицини  і покращення матеріально-технічної бази закладів ПМСД, заключення, згідно з вимогами реформи, угод сімейними лікарями з пацієнтами. В.о завідувача дитячого відділення Ірина Псюк закликала колег із сіл активізувати роботу щодо виявлення дітей-інвалідів. Завідувач  терапевтичного відділення Богдан Ємчик увагу присутніх зосередив на профілактиці і виявленні на ранніх стадіях серцево-судинних захворювань. Заступник головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності Оксана Губська інформувала, що жителі району можуть придбати путівки в оздоровчі заклади. На жаль, через безгрошів’я подбати таким чином про своє здоров’я бажаючих поки що  є небагато.

На нараді в.о. голови райдержадміністрації Людмила Косюк вручила  спільні подяки райдержадміністрації і районної ради колективам Горохівської ЦРЛ, Берестечківської РЛ №2, Горохівської  стоматологічної поліклініки і Горохівського ЦПМСД.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel