Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«У бій ідуть тільки старики»: і це – не про фільм Бикова,  а про українських воїнів!

Члени ротної тактичної групи «Степові вовки» Добровільного формування Запорізької територіальної громади розбирають снаряд для РСЗО БМ-21 «Град», щоб переобладнати його для використання з саморобною малогабаритною РСЗВ.

Фото із сайту reuters.com.

«У бій ідуть тільки старики»: і це – не про фільм Бикова, а про українських воїнів!

У Запорізькій області діє мобільний артилерійський підрозділ, який офіційно не входить до складу ЗСУ та складається з чоловіків віком від 60 років

Про це повідомили в «Рейтерс». «Ми за рахунок пенсійного фонду живемо», – сказав 68-річний командир підрозділу Олександр Таран із позивним «Дід». Журналісти розповіли, що бійці з підрозділу виконують накази польових командирів, співпрацюють з іншими військовими. Зокрема, фінансування підрозділу відбувається коштом пожертвувань. Також військові оснащені неякісними боєприпасами, які самостійно ремонтують, та зброєю, захопленою у противника.

Коли Reuters нещодавно відвідали їхню базу на південному сході Запорізької області, вони готували 122-мм снаряди для «Градів», які згодом були випущені військовими з іншого підрозділу.

«Командири, які надають нам мішені, задоволені», – каже 63-річний боєць із позивним «Зорро».

«Якщо людина хоче, вона може і у 100 років виконувати свої завдання і знищувати ворога».

За словами Олександра Тарана, його підрозділ намагався офіційно приєднатися до ЗСУ, аби напряму отримувати боєприпаси та зарплату, проте безуспішно. Крім 60-літніх чоловіків, у підрозділі воюють і молодші, яких визнано непридатними до служби.

Командир «Степових вовків» Таран захищає Україну ще із 2014–го. Чоловік із досвідом переконаний, що примус навряд чи допоможе мобілізації.

«Бий його палицею, якщо хочеш, але він не буде битися», – наголосив він та додав: «Якщо людина хоче, вона може і у 100 років виконувати свої завдання і знищувати ворога».

Василь КІТ.

Telegram Channel