Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
З росією варто було домовлятися 2 роки тому?

«Віри росії не може бути жодної і ніколи».

Фото ілюстративне.

З росією варто було домовлятися 2 роки тому?

Нереалізовані Стамбульські угоди – німецькі аналітики вважають, що українцям варто було погодитися. Цинізм це – чи абсурд?

Розлога аналітика в Die Welt щодо нереалізованих у квітні 2022-го домовленостей з росією: чого вимагали обидві сторони і чому від угоди відмовились. На диво «наївний» (ну ж не можуть автори реально так думати?) текст із загальним змістом «може, таки варто було погоджуватись з путіним тоді – українців би вбили менше?..».

Die Welt: російський проєкт «мирної угоди» квітня 2022 року передбачав дуже жорсткі вимоги щодо скорочення оборонних озброєнь. москва пропонувала скоротити вчетверо, порівняно з пропозиціями України, артилерію, вшестеро – РСЗВ (і з дальністю до 40, а не до 280 км, як хотіла Україна), всемеро – мінометів, вшестеро – протитанкових ракет. Вимоги щодо скорочення стосувались і ВПС: винищувачів і гелікоптерів. У військово-морських силах України мало лишитись тільки 2 кораблі. Все ж таки, джерела Die Welt стверджують, що навіть за таких вимог угоду могли підписати під час особистих переговорів путіна й Зеленського, які так і не відбулись після додаткових вимог москви.

Йшлось про вимогу зробити російську мову другою офіційною, скасувати обопільні санкції і відмовитись від позовів до міжнародних судів (тобто, пробачити росії її звірства, вбитих і закатованих українців, а також всі руйнування). Плюс – законодавчо заборонити Україні бути українською Україною, а українцям – українцями – через заборону «фашизму, нацизму і агресивного націоналізму» (тобто, всієї нашої історії, історії російської окупації і 300-річних звірств, всієї нашої літератури і мови). Але Die Welt заявляє, що знайшла мінімум одного члена тодішньої делегації України, котрому оце от все – і обеззброєння, і знищення нації – досі видається вигідною домовленістю.

«Це була найкраща оборудка, яку ми могли укласти», – сказав виданню один із членів української делегації в Стамбулі. Мовляв, «якби військове протистояння, яке характеризується важкими втратами, вдалося закінчити приблизно через два місяці, це врятувало б життя незліченної кількості людей і позбавило б їх величезної кількості страждань».

«Це була найкраща оборудка, яку ми могли укласти», – сказав виданню один із членів української делегації в Стамбулі. Мовляв, «якби військове протистояння, яке характеризується важкими втратами, вдалося закінчити приблизно через два місяці, це врятувало б життя незліченної кількості людей і позбавило б їх величезної кількості страждань».

Чи ця маячня – власний висновок самого представника Die Welt, чи підсумок заяв того ж неназваного «одного з членів української делегації», не вказано. Але факту повної абсурдності висновку це не міняє. Бо відмова від сил оборони і від власної ідентичності однозначно означала багатомільйонні, а не стотисячні жертви вже за кілька років – як це, зрештою, завжди траплялось після кожних «домовленостей з москвою» за останні три століття.

З нашим історичним досвідом – 100% однозначним, жодного випадку відхилення від одного й того самого сценарію! Віри росії не може бути жодної і ніколи. Адже по суті угода пропонувала добровільно знищити армію, запровадити російську мову – щоб через 2–3 роки Україну можна було захопити або воєнним, або навіть мирним шляхом після якісної пропагандистської обробки населення і заборони всього українського. Жодні теоретичні «гарантії безпеки» (котрі до того ж ніхто і не рвався давати – і досі не дає, тільки запевнення в певному обсязі підтримки і допомоги, якщо щось знов станеться, а це – не «гарантії») від цього сценарію нас не вберегли б.

... А підсумком розлогої «аналітики» видання Die Welt все одно подало необхідність домовлятись з росією, бо це нібито захистило б Україну від нового нападу: 

«...Домовленості під гарантії були б потрібні Україні, щоб убезпечити себе від росії у майбутньому». Отже, в Європі все ще є для кого писати такий абсурд під виглядом аналітики.

Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

Читайте також:  «Порошенко привіз FPV-дрони та іншу техніку десантникам і піхоті на Донеччину».

Реклама Google

Telegram Channel