Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Про те, як 88-річний Іван Якович вночі утікав від путінських окупантів, можна знімати фільм

Ось він – герой дня: Іван Якович.

Фотоколаж із сайту obozrevatel.com.

Про те, як 88-річний Іван Якович вночі утікав від путінських окупантів, можна знімати фільм

Чоловік не захотів отримувати громадянство росії

Під покровом ночі старенький самостійно покинув окуповану частину Очеретиного на Донеччині, вийшов на підконтрольну українським військовим територію, де його зустріли волонтери та доправили у безпечне місце.

На шляху Івана Яковича стався обстріл, тож йому довелося кілька годин ховатися, як повідомив керівник ОВА Вадим Філашкін.

Він також додав: «Дійшовши до українських волонтерів, старенький розповів, що в нього та сусіда росіяни забрали документи й сказали: «Вам видадуть російське громадянство». У дідуся з собою було лише пенсійне посвідчення – і все з документів. То він зібрав в один рюкзак – і пішов».

Старенький розповів, що в нього та сусіда росіяни забрали документи й сказали: «Вам видадуть російське громадянство».

Обласна влада, спільно зі «Схід–SOS», оперативно евакуювала чоловіка до тимчасового притулку у Дніпрі. Звідти Івана Яковича направлять до одного із закладів системи соціального захисту населення. Там йому нададуть місце для проживання і всі необхідні послуги, кажуть в ОВА.

«Історія пана Івана вражає. Це – громадянська позиція та любов до Батьківщини. Я щиро вдячний всім, хто підтримує жителів області. Ваша небайдужість рятує життя наших людей!» – наголосив Філашкін.

До речі

Щоб встановити контроль на незаконно окупованих територіях України, російська влада вчиняє широкомасштабні порушення міжнародного права. Під загрозою насильства окупанти нав’язують місцевим мешканцям громадянство, закони, судову систему, а також прагнуть знищити українську ідентичність шляхом придушення культури, нав’язування російської мови, перевиховання дітей за допомогою навчальних програм та їх вербування до молодіжних груп із метою прищепити їм «російський патріотизм». Про це йдеться в доповіді Управління ООН з прав людини, заснованій на більш ніж 2300 інтерв’ю з жертвами й свідками дій російських військ та окупаційної влади. росія створила в окупованих районах «задушливу атмосферу страху». Її дії, за словами Верховного комісара ООН з прав людини Фолькера Тюрка, «розірвали соціальну тканину спільнот та залишили окремих людей в ізоляції, що має глибокі та довгострокові наслідки для українського суспільства загалом».

Василь КІТ.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel