Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Полтавщині — ​«язиката варта», у Лондоні — ​«старики–розбійники», а в Кемерово: «Передай мамі, що я її любила»…

Волинь-нова

На Полтавщині — ​«язиката варта», у Лондоні — ​«старики–розбійники», а в Кемерово: «Передай мамі, що я її любила»…

Найрезонансніші події в житті країни та світу очима наших журналістів

Путіну не зрозуміти цей невимовний біль...
Путіну не зрозуміти цей невимовний біль...

 Діти згоріли у кінозалі, де їх зачинили вчителі та батьки

У пожежі в торгово–розважальному центрі «Зимова вишня» у російському місті Кемерово загинуло 64 особи, серед них — ​41 дитина

У момент загорання (ймовірно, через несправну електрику) у приміщенні перебувало більше тисячі осіб. Саме тривав кіносеанс, на який педагоги та батьки організовано привезли школярів із сусіднього села Трещевське. Дорослі не захотіли дивитись кіно і пішли гуляти, а щоб діти не розбіглись, попросили їх зачинити в залі. Пожежна сигналізація не спрацювала, у ній не було води.

– Передай мамі, що я її любила. Передай усім, що я їх любила, — ​ЗМІ сколихнули слова прощання по телефону 12–річної Вікторії Зіпунової, заблокованої у палаючій будівлі, якій не вдалося врятуватись…

Однак 25 березня, коли сталася трагедія, більшість російських засобів масової інформації проігнорували трагедію. Про неї заговорили лише наступного дня, коли в Кемерово люди почали виходити на стихійні мітинги.

Згодом у місто приїхав президент Володимир Путін. Але замість співчуття він прорік цинічне: «Ми говоримо про демографію і втрачаємо стільки людей через халатність». Для нього навіть громадяни своєї країни — ​усього лиш «демографія»…

 

 

Патрульних у спідницях усі бояться

У селі Лучки Кобеляцького району на Полтавщині 13 жінок створили свій батальйон та патрулюють населений пункт

А все через те, що поліцейських не вистачає. Так пильнувати вирішили після того, як в обійстях селян покрали корів. Повз жіночу варту не прошмигне навіть миша. Вони зупиняють усі підозрілі машини і цікавляться, з якою метою ті прибули. «Язикаті — ​чути на все село, як чергують», — ​охарактеризував охорону один із місцевих чоловіків. Але ефективні: нічні крадіжки у населеному пункті припинились! У планах активісток — ​до кінця року запровадити в Лучках ще й систему відеоспостереження.

 

 

Не вистачало пенсії — ​і дідугани організували «пограбування століття»

У Лондоні поліція схопила останнього члена банди, яка у 2015 році пограбувала сховище у столичному ювелірному кварталі Хаттон–Гарден. Тоді злодії вкрали коштовностей на 20 мільйонів доларів. Цей злочин став найбільшим пограбуванням в Англії усіх часів

У цій історії лондонська поліція спочатку проявила себе із вкрай негативного боку. Стражі порядку прореагували на сигнал охоронної системи аж через 4 дні після злочину! Виправдовувались тим, що… був Великдень. Але потім присоромлені поліцейські виправились і схопили 6 учасників пограбування, яких уже засудили на 6–7 років в’язниці. На волі до останнього моменту залишався лише один. Правоохоронці вийшли на нього завдяки прослуховуванню телефона. Злодій проговорився, що частину «трофеїв» (власникам повернути лише третину!) хоче вкласти у пенсію. Справа в тому, що більшість членів банди — ​пенсіонери віком від 60 до 80 років. Вік бандитів, до речі, став ще одним шоком для добропорядних британців, їх називали «дідуганами–розбійниками».

 

 

 

 Джамала народила первістка

Відома співачка одразу повідомила ім’я синочка

«Наш маленький принц Емір–Рахман Сеіт–Бекір огли Сулейманов. 27.03.2018», — ​написала артистка на своїй сторінці у соціальній мережі.

Про вагітність Джамали стало відомо у листопаді 2017 року, коли вже не було можливості приховувати кругленький живіт. А роман із майбутнім чоловіком, економістом Бекіром Сулеймановим, зав’язався рік перед тим: у вересні 2016–го Джамала прийшла з ним на Манхеттенський фестиваль короткометражних фільмів. Бекір Сулейманов на 8 літ молодший за свою дружину, відомо також, що він, як і Джамала, має активну громадянську позицію і підтримує кримських татар.

 

 

 

 Мати поляка, який спалив тризуб, виправила помилку сина

Вона приїхала в Україну і за власні кошти замовила у тернопільських майстрів новий символ

Нагадаємо, що син цієї жінки в одному із закладів Тернополя зняв зі стіни та вкинув у вогонь каміна стилізоване зображення українського герба. Це зняли відеокамери, встановлені у закладі. Тож жінка спеціально приїхала в Україну, щоб висловити жаль за необдуманий вчинок сина–студента, який учився в Тернополі, та повісити державний символ на місце (на фото). Вона зазначила, що герб як для поляків, так і для українців має велике значення і що між нашими народами має бути дружба. Полька також наголосила, що її син шкодує про свій вчинок і, оскільки сам не може виправити помилку (його депортували і заборонили повертатись), то попросив про це її.

 

 

 

 Відмовитись від ID–карток з релігійних переконань не можна

Таким є рішення Касаційного адміністративного суду Верховного Суду

Колегія суддів відмовила у задоволенні позову жительки міста Коростень Житомирської області, яка вимагала, щоби через релігійні переконання їй виготовили паспорт у формі книжечки, а не у вигляді картки посвідчення особи (ID–картки). Суд розглянув цю справу як зразкову, відтак його рішення є обов’язковим до виконання у всіх аналогічних судових суперечках. Нагадаємо, що 21 березня Кабінет Міністрів України заборонив оформляти паспорти громадян України у формі книжечки.

 

 

 

 Пряма мова

Володимир В’ЯТРОВИЧ, директор Українського інституту національної пам’яті, прокоментував пропозицію міністра закордонних справ Павла Клімкіна обговорити впровадження в Україні латиниці поруч із кириличним алфавітом:

Кирилиця — ​це фундаментальний елемент нашої тисячолітньої культури та ідентичності. Відмова від неї зробить нас слабшими, бо розчинить нашу унікальність.

Telegram Channel