Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Далай-лама: «Є єдина справжня релігія – ​це добре серце»

«Будьте добрішими завжди, коли це можливо. А це можливо завжди».

Фото YouTube.com.

Далай-лама: «Є єдина справжня релігія – ​це добре серце»

Сьогодні пропонуємо вам розповідь про людину, для буддистів – ​людину Бога, яку вважають однією з найвизначніших на нашій планеті. Недарма ж Верховного вчителя–монаха іменують «Його Святість»

Далай–лама — ​з ХІV століття духовний лідер тибетського народу, а з ХVІІ віку і до 1959 року — ​ще і цар, правитель Тибету. Після завоювання Китаєм цієї провінції у 1959 році нинішній, 14–й Далай–лама, змушений був виїхати в Індію, в місто Дхарамсала, де заявив, що відмовляється від титулу правителя. І хоча виступає за розширену автономію Тибету в складі Китаю, керівництво КНР побоюється, що саме він може очолити боротьбу за незалежність провінції, тому наполягає на контрольованому призначенні Далай–лам у майбутньому.

Тибетці ж вірять, що їхній духовний наставник перероджується в різних особистостей, зберігаючи мудрість століть.

Коли Далай–лама помирає, монахи віднаходять дитину, в яку вселилася його душа. Складна процедура впізнання передує визнанню віднайденого хлопчика новим духовним лідером, опісля ж його чекає довгий та досконалий вишкіл.

При цьому реінкарнація не означає переродження однієї і тієї ж людини. Таким чином зберігається не особистість, а продовжується її «справа».

Коли Далай–лама помирає, монахи віднаходять дитину, в яку вселилася його душа. Складна процедура впізнання передує визнанню віднайденого хлопчика новим духовним лідером, опісля ж його чекає довгий та досконалий вишкіл.

Нинішній Далай–лама, 82–річний Тенцзін Ґ’яцо, був віднайдений монахами у сім’ї селян у 2–літньому віці.

Через низку політичних причин (серед яких і та, що китайський уряд хоче «призначати» нового Далай–ламу) саме він ризикує стати останнім Далай–ламою.

У відповідь на заяви уряду Китаю про взяття під контроль реінкарнації та «призначення» наступних Далай–лам, нинішній заявив, що або не народжуватиметься більше, або відродиться в тілі іншої людини ще за життя свого теперішнього фізичного тіла (в Тибеті уже були випадки вибору ламами своєї майбутньої інкарнації ще за життя). «Важливість реінкарнації в тому, щоб продовжити те, чого не встиг завершити у попередньому житті. Якщо я помру тоді, коли ми все ще будемо біженцями — ​моя реінкарнація відбудеться за межами Тибету. Це буде людина, яка продовжить мою справу», — ​каже Далай–лама.

Він пережив немало випробувань під час вторгнення військ Китаю на територію Тибету і мріє створити в своїй країні зону миру та ненасилля, гармонії людини і природи. У 1989 році удостоєний Нобелівської премії миру.
Його послідовники — ​ті, хто зрозумів, що в житті нема нічого важливішого за мир та спокій у душі.

Вдумаймося в його мудрі слова:

= Щоранку, прокинувшись, роз­по­­чинай новий день із думки: «Сьогодні мені пощастило — ​я прокинувся. Я живий, у мене є це дорогоцінне людське життя і я не повинен витрачати його на дурниці».

= Люди створені для того, щоб їх любили, а речі — ​щоб ними користувалися. Світом опанував хаос тому, що в ньому все навпаки.

= Пам’ятайте, що не завжди те, чого ви хочете, потрібне вам насправді.

= Будьте добрішими завжди, коли це можливо. А це можливо завжди.

= Процвітання — ​результат дій, а не молитов.

= Якщо Бог хоче зробити тебе щасливим — ​він веде тебе найважчим шляхом, бо легких доріг до щастя не існує.

= Зверхність ніколи не виправдана. Вона є наслідком низької самооцінки чи тимчасових досягнень.

= Тема співчуття та спів­переживання не має стосунку до релігії. Це загальнолюдське, єдина умова виживання людської раси.

Світ потребує миротворців, цілителів, реставраторів, казкарів, тих, хто вміє любити. Йому необхідні люди, поряд із якими добре живеться.

= Якщо можеш допомогти — ​допоможи. Не можеш допомогти — ​хоча б не перешкоджай.

= Я не святкую дня народження. Для мене цей день нічим не відрізняється від інших. Адже у вас щодня — ​день народження. Ви прокидаєтеся зранку, навколо все свіже й нове, і головне — ​щоб цей день приніс вам щось важливе.

= Мета нашого життя — ​стати щасливими.

= Зберігаючи позитивне ставлення до життя, можна бути щасливим навіть у найнесприятливіших умовах.

= Наші вороги забезпечують нам гарну можливість практикувати терпіння, стійкість та співчуття.

= Я вважаю, що єдина справжня релігія — ​це добре серце.

= Великі зміни починаються з окремих людей. Основоположними для миру в світі є спокій та мир у серці кожної людини. Кожен із нас робить свій внесок у це.

= Ми маємо володіти технологіями, а не ставати їхніми рабами.

= Кожен із нас відповідальний за все людство. У цьому полягає моя проста релігія. Нема потреби у храмах чи складній філософії. Наш власний мозок, наше серце — ​ось наш храм, наша філософія — ​доброта.

= Планеті не потрібна велика кількість «успішних людей». Світ потребує миротворців, цілителів, реставраторів, казкарів, тих, хто вміє любити. Йому необхідні люди, поряд із якими добре живеться. Планета потребує людей із мораллю та любов’ю, які зроблять її живою та гуманною. А ці якості не мають нічого спільного з «успіхом», як його розуміє громадськість.

Далай–ламу одного разу запитали, що найбільше його дивує& Він відповів: «Людина. Спочатку вона жертвує здоров’ям, щоб заробити гроші. Потім витрачає гроші, аби відновити здоров’я, при цьому настільки переймається своїм майбутнім, що ніколи не насолоджується теперішнім. У результаті не живе ні в теперішньому, ні в майбутньому. Живе так, ніби ніколи не умре, а помираючи — ​шкодує, що ніби й не жила».

Наталка МУРАХЕВИЧ

Telegram Channel