Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«До 5-ї ранку син  сидів над вашим  завданням — і розгадав!»

Волинь-нова

«До 5-ї ранку син сидів над вашим завданням — і розгадав!»

Уявляєте, на якому ми сьомому небі, коли чуємо такі слова. Або інші: «Знаєте, для нас більший азарт завдання з «Цікавої газети» розгадати, ніж 100 гривень отримати. Сам процес заводить!» Так і хочеться сказати: «Хай живе «Гарбуз із секретом»! І – слава читачам!»

Але не тільки задоволення, а й невеличке розчарування отримали ми, підсумовуючи 10–й тур. Але спочатку нагадаємо його завдання.

«Гарбуз із секретом» — 10 (2018)

Красива, небезпечна, необхідна, хоч має ще більш популярного — за кількістю людей, хто в нас ним користується — замінника. Тому зустрічається не в кожній хаті, як її замінник, але є майже в кожному продуктовому чи промисловому супермаркеті.

У зв’язку з технічним прогресом має іншу назву, ніж її попередник за часів середньовіччя чи Богдана Хмельницького, але призначення її залишається те саме, що й було, відколи зародилося людство. Хоч зустрічається і осучаснений варіант зі старою назвою…

До речі, невід’ємна частина її попередника раніше асоціювалась із одним волинським містом, а ще більше — із футбольним клубом на берегах великої ріки, що протікає у трьох країнах і який деякий час про себе гучно заявляв…

Але особливу славу «предку» захованого в гарбузі предмета принесла інша історія. Була одна героїня, бабуся якої знала секрет дивовижного володіння ним. Онука теж захотіла спробувати його в дії, але ж мала великий язик. Тоді всесвітньо відомий автор взяв і… зробив з ним те, що сталося з паном Доуелем чи з Генрі — братом закоханої Луїзи. А натомість предмет потрапив у руки особливому чоловіку. І він дуже швидко став багатим. Навіть не стільки завдяки грошам, як трьом відданим друзям, котрі прийшли до нього на допомогу у найважчий момент.

А ось ще більш знаменитий (у нас!) твір закінчується трагічно: його головний герой не захотів лишати ворогові «подругу» захованого нами предмета і за це поплатився життям. Неймовірно, але про ці різні історії людство дізналося в один і той же рік!

Що за предмет ми заховали у гарбузі?

О, про «колеса» у «зимових» стільки наговорила Людмила Саничівна!

Замість відповіді, процитуємо листа, автор якого під ніком Romerik Rik отримає від нас 150 гривень за найоригінальнішу відповідь, звісно, якщо розшифрується, тобто назве своє справжнє ім’я і прізвище: «Довго не міг зрозуміти, з чого розпочати пошук відповіді. Години зо дві нічого не спадало на думку. Вирішив перекусити і пішов запалювати газову плиту. Зразу «стрільнуло» в голові, що в кожному домі є сірники, ну а менш популярною може бути запальничка. А далі все роз’яснилося. Коли прочитав про трагічний твір, чомусь перше, що згадалось, — це «Тарас Бульба» Миколи Гоголя. В ньому герой не залишив ворогові люльку — «сестру» запальнички. Далі натрапив на «Кресало» Ганса Крістіана Андерсена, яке також написане 1835 року. Кресало — це «предок» запальнички. Частина кресала — кремінь, і асоціюється він із клубом ФК «Кремінь» із міста Кременчука Полтавської області, що на берегах Дніпра, і шахтарським Нововолинськом».

Чесно скажемо, Нововолинськ не мали на увазі, а загадали місто Кременець Тернопільської області, яке належить до історичної Волині. Та й про класні книги Майна Ріда «Вершник без голови» і «Голова професора Доуеля» Олександра Бєляєва, які стали не менш класними фільмами, хотілося б почути, а не тільки про казку «Кресало»…

Бо це запитання вважали відносно легким, тому дуже здивувалися, що отримали тільки 5 правильних відповідей. Тепер слово–відгадка «запальничка» багато кому з вас буде снитися…

Але і серед них двоє щасливчиків отримають по 100 гривень завдяки жеребкуванню, яке провів приватний підприємець із Луцька Сергій Іскарєв. Це — Роман ГАЄВСЬКИЙ із Нововолинська (трубку взяв його тато Володимир: «Повідомлення надсилали з мого номера, але розгадав завдання син Роман. Він аж до 5–ї ранку думав над вашим запитанням! Розклав його по тезах. А вранці каже: «Тату, дививсь, є!» Мій Роман — студент кафедри дизайну Львівського національного лісотехнічного університету») і Ольга ВЕКЕРИК із села Новий Двір Турійського району (її мама Раїса сказала: «Відповідь знайшла донька, в якої пазли почали складатись від казки «Кресало» Андерсена… А я у вас реп’яха відгадала! Знаєте, для нас більший азарт завдання з «Цікавої газети» розгадати, ніж 100 гривень отримати. Сам процес заводить!»).

Дякуємо за старання і за любов до нашого конкурсу!

Переможцям нагадуємо, що мають надіслати в редакцію копію першої та другої сторінок паспорта, а також ідентифікаційного коду. І даємо нове завдання — тепер точно легке, щоб ви потім не говорили про нещасливе число — тринадцять…

«Гарбуз із секретом» — 13 (2018)

«Врємя і Стєкло»… Підлітки тепер під них шаленіють. Коли перший сплинув, друге вирішили замінити на цей предмет, при виготовленні його насамперед була думка про людей, пов’язана з тваринами або рослинами. Уявляємо, що тепер думає на тому світі чоловік, котрий запатентував цей винахід трохи більше двохсот років тому: «Який додатковий прибуток міг би мати, коли б знав, що у нього можна це помістити?»…

Он мудрі і багаті швейцарці зараз перетворили його на модну ходову штучку. Адже чим по–особливому славиться ця країна? Отож бо й воно. Найбільш охоче гребе цей товар Китай із його багатомільйонними містами у «тумані»…

Але китайці, росіяни чи англійці навіть не можуть уявити, як у ХХІ столітті і мільйони українців пережили неймовірні відчуття, пов’язані з тим, що міститься всередині цього предмета. Іноземці ж так не любили, так не зачаровувались і їхню душу не кидали «просто так»…

Так. Цей предмет з’явився у нас у час небувалого, але доволі короткого тріумфу тих, на кому катаються без коліс. Хоча про «колеса» у їхніх прихильників стільки наговорила Людмила Саничівна! Вона на дух не сприймала тих, чиїй тусовці щиро заздрили найпалкіші фани Рууда Гулліта, Руда ван Ністельройя чи Едвіна ван дер Сара. А якби сприйняла, може, все пішло б по–іншому навіть в її особистому житті. Тому нас цікавить, щоб ви вказали не так сам предмет, котрий ми заховали, а те, що знаходиться всередині нього.

Цікаво, як би повели себе автори і герої книжки «Троє в човні, не рахуючи собаки» чи фільму «Спортлото-82», коли б знали, що вміст буває ще й такий… Але, гадаємо, в СРСР такі сценарії просто б заборонили.

Що міститься всередині предмета, який ми заховали в гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 10 квітня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel