Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Геній Ван Гог,  який… відрізав собі вухо

Вінсент ван Гог. Автопортрет (1887 р.)

Фото uk.wikipedia.org.

Геній Ван Гог, який… відрізав собі вухо

30 березня 1853 року народився хлопчик, якого колись наречуть видатним художником. На жаль, при житті більше говоритимуть про його божевілля… 30 березня сто з лишком років по тому японська страхова компанія «Ясуда» заплатить за його картину рекордних майже 40 мільйонів доларів! Таку суму виклали за «Соняшники», мальовані бідним автором на гроші його брата…

«Настане, однак, день, коли люди зрозуміють, що їхня вартість вища тієї, що ми вкладаємо у фарби та в мій більш ніж мізерний прожиток» (із листа Вінсента до брата Тео).

Великий нідерландець Вінсент ван Гог (1853 — 1890) мав стати пастором, як батько. Певний час він навіть працював місіонером у Бельгії — не просто проповідував, а ділився з бідними своїми харчами, одягом, спав абиде, бо умів перейматися чужою бідою. Його начальству така жертовність здалася зайвою, і Вінсента відкликали додому. Тоді він подався працювати до дядька.15–річний хлопець став дилером у художньо–торговій фірмі, але залишався пристрасним і допитливим підлітком — тож із головою поринув у красу світових шедеврів. Їздив по роботі у Гаагу, Лондон, Париж, Амстердам, а для душі ходив у всі картинні галереї… Вінсент ще зробив спробу вступити на теологічний факультет, але провалив іспити. Великого жалю не відчував — знав, що свою дорогу до Всевишнього не обов’язково шукати там. «Найліпше — за всіх обставин, на будь–якому місці і в усі часи — берегти думку про Бога і намагатися більше дізнатися про нього. Добре вірити, що все у світі дивовижно, …тому що у цій вірі — правда».

Ван Гог мав аж 27 літ, коли зрозумів, що буде малювати. Не знав, що має на все тільки 10 років… Отож відвідує класи в Академії мистецтв і приватну образотворчу школу. Довго там не витримав — кажуть, через непримиренну вдачу, небажання пристосовуватися. Навчався далі сам: займався рисунком і створював репродукції. А ще закохувався, як і годиться молодому чоловікові. Велику любов він шукав настирливо і безталанно. Освідчується спочатку вже зарученій дівчині. Потім закохується у двоюрідну сестру, вдову. Батько дівчини не пускає Вінсента до неї — тоді той простягає руку над вогнем лампи й обіцяє тримати стільки, скільки часу йому дадуть для розмови з нею. Про цей вчинок дізнається рідня — всі обурені. Ван Гог своєю неприкаяністю нервує і рідного батька. Через роки Вінсент зробить ще кілька невдалих спроб створити сім’ю. Зокрема, запропонує свою оселю колишній повії, вагітній і з дитиною. Через неї він лікуватиметься від сифілісу, терпітиме її алкоголізм, все одно шкодуватиме, та через рік вони розійдуться…

Напади приносять галюцинації, злість або розпач, він міг їсти фарби, годинами метатися кімнатою і надовго застигати в одній позі. Припускають, у нього був епілептичний психоз.

1886 рік. Вінсенту — 33. Головна людина у його житті — брат Тео. Серед здобутків усе ще невідомого художника — «Їдці картоплі» (шедевр у майбутньому), у його планах — знайомство з імпресіонізмом. Він — у Парижі. Його опікун — молодший і практичніший брат Тео, який свято вірить у геній Вінсента. Тео має свою галерею, пропагує там картини брата і на все необхідне дає гроші. Саме до Тео Вінсент роками пише листи, навіть з ескізами картин. (Ці майже 900 послань стали безцінним документальним спадком.)

«Я відчуваю в собі потребу працювати до стану морального злому та фізичного виснаження лише тому, що в мене немає жодного, жодного, ніякого іншого способу коли–небудь покрити наші витрати» (з листа Ван Гога).

За два роки у Парижі Вінсент створює 230 картин: поволі переходить від реалізму до імпресіонізму (від фр. impression – враження) і постімпресіонізму. Захоплюється у якийсь момент японською гравюрою. Його палітра світліє — уже незабаром він знайде свій «жовто–синій» стиль і унікальний струменистий мазок. З’являються прекрасні перші «Соняшники». У Ван Гога є мрія — про братство художників, які працюють разом мирно і дружно. Але в Парижі — дух суперництва, сам Вінсент — особа досить імпульсивна, безкомпромісна, навіть рідному братові з ним непросто. Ван Гог шукає самотності на півдні Франції. І там, у містечку Арлі, попри бідність він ще більш натхненний — замальовує природні барви; зустрічає колегу Поля Гогена у будинку, який розмалював соняхами. Однак тепер усе частіше проявляються ознаки душевної хвороби.

Саме після сварки з Гогеном Ван Гог відрізає собі мочку вуха під час приступу. Напади приносять галюцинації, злість або розпач, він міг їсти фарби, годинами метатися кімнатою і надовго застигати в одній позі. Припускають, у нього був епілептичний психоз.

Іронія долі: в останній рік життя, коли душевна недуга прогресувала, Ван Гога почали визнавати як майстра. А той використовує кожен момент просвітлення. Навіть уночі закріпляє запалені свічки у себе на шляпі (!) й мольберті і малює зоряне небо. І вкотре картає себе за злиденність, за неоплатний борг брату… Врешті не витримує. 27 липня 1890 року Вінсент вийшов у пшеничне поле і вистрілив собі у серце… 37–літнього Ван Гога поховали в Арлі, а на могилі були соняхи. Брат Тео пережив його на півроку. З часом його син, теж Вінсент, подбає, щоб картинам Ван Гога велося ліпше, аніж їх автору.

Що треба знати про ці картини:

 «Ваза з дванадцятьма соняхами» (1888). На створення кожного з натюрмортів йшло по кілька днів і навіть тижнів. Щодня у майстерню Ван Гога приносили свіжі квіти: соняхи швидко в’янули, а тому він мусив їх малювати швидко. «У кожного художника є свої улюблені квіти – своя спеціальність, для мене це – соняшники».

 

 «Автопортрет із перев’язаним вухом і трубкою» (1889). Ван Гог малював себе у січні 1989 року після того, як під час приступу душевної хвороби відрізав шматок свого вуха.

 

 «Зоряне небо» (1889). «Чому, запитую я себе, світлі крапки на небосхилі мають бути менш доступні нам, аніж чорні крапки на карті Франції?» Ван Гог малював це полотно, лікуючись у психлікарні. Творив усупереч божевіллю…

 

Цікаві факти з життя майстра:

  • За останні 10 років життя Вінсент ван Гог встиг створити близько 800 картин і понад 900 графічних творів.
  •  Серед найдорожчих картин світу — три від Ван Гога: «Автопортрет із відрізаним вухом і трубкою», «Портрет доктора Гаше», «Іриси». Загалом мати будь–які його роботи — це вигідно інвестувати гроші.
  • У психіатричній практиці використовують діагноз «синдром Ван Гога». Мова про ті випадки, коли хворий сам себе калічить або вимагає у лікаря хірургічного втручання.
  • Автентичність «Соняшників» на джуті (грубому полотні) якийсь час була предметом запеклих суперечок. Проте 2002 року встановили, що картина — оригінал. Загалом різні «Соняшники» підробляли дуже часто, але ніколи не бездоганно.
Telegram Channel