Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На столі – духмяна паска, а круг неї – писанки. Уділи нам, Боже, ласки на всі дні, на всі віки!

Волинь-нова

На столі – духмяна паска, а круг неї – писанки. Уділи нам, Боже, ласки на всі дні, на всі віки!

От-от на полицях магазинів з’явиться великодня випічка, мимо якої пройти просто неможливо. Але хіба ж порівняти її з домашньою – тією, яку з любов’ю і молитвою місили мамині руки? Звісно, хтось придбає магазинний святковий хліб, хтось готуватиме його власноруч за традиційними родинними рецептами. А для тих, хто полюбляє нові й оригінальні ідеї, пропонуємо добірку, де кожен знайде для себе щось цікаве

Особлива

Цей рецепт незвичний тим, що не потребує багато часу й уваги – отже, підійде для жінок, які працюють повний робочий день, та попри це хочуть порадувати рідних домашньою випічкою. Тісто краще починати робити звечора, а вранці наступного дня додати решту інгредієнтів і пекти паски (або ж навпаки, розчиняти вранці, а ввечері випікати)

Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити злегка збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, подробити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на півдоби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити – чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. В кінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змащуємо верх збитим жовтком і випікаємо у попередньо розігрітій духовці або в печі.

Ароматна

Якщо ви любите запах мускатного горіха, кардамону, шафрану – цей рецепт для вас

Інгредієнти: 0,5 л молока, 2 скл. цукру, 60 г свіжих дріжджів, 1 ч. л. солі, 4 яйця, 200 г вершкового масла, 100 г сметани, близько 1 кг борошна, 0,5 ч. л. кардамону та меленого мускатного горіха, дрібка шафрану, 0,5 скл. родзинок, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Перебрані і промиті родзинки замочити на ніч у лікері, коньяку чи апельсиновому соці. Шафран залити 20 мл горілки або спирту. В теплому молоці розчинити цукор і дріжджі. Додати сіль, яйця, сметану, масло та прянощі. Всипати борошно і вимісити тісто, щоб воно не було крутим. Додати родзинки, вимісити ще раз і залишити в теплому місці на 8 годин. В міру необхідності його треба обминати (2–3 рази). Помісивши останній раз, розкласти у форми на 1/3 і дати піднятися. Випікати при 180 градусах від 25 до 60 хвилин залежно від розміру форми.

«Панеттоне»

Той, хто хоч раз куштував італійську паску, неодмінно захоче спекти її самостійно – така вона пухка й ніжна

Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500 г цукру, 1 лимон, 150 г родзинок, 200 г цукатів, 170 г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, 1 яйце для змащування, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. Для опари молоко змішати із 70 г розтопленого масла і 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру, і склянкою борошна. Накрити рушником на годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, – чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися. Форми встелити пергаментом і змастити маргарином, викласти в них тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Коли підніметься до верху форми, змастити збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько години на малому вогні.

Медова

Серед її складників немає цукру, лише мед. Крім того, запропонована в рецепті ідея сподобається тим господиням, у кого не всі домочадці полюбляють випічку з родзинками

Інгредієнти: для опари – 20 г свіжих дріжджів, 60 мл теплої води, 1 ст. л. меду, 50 г борошна; для тіста – 0,5 кг борошна, 4–5 ст. л. меду, 7 яєць, 2 ч. л. лимонної цедри, 100 г вершкового масла кімнатної температури, 1/4 ч. л. солі, 150 г ізюму.

Приготування. Для опари розчиняємо дріжджі в теплій воді з медом, додаємо борошно і перемішуємо. Залишаємо на 40–60 хвилин при кімнатній температурі, поки опара не подвоїться в об’ємі. З борошна, меду, злегка збитих яєць, опари, солі та цедри замішуємо однорідне тісто і залишаємо його на 30 хвилин. Далі добавляємо нарізане шматочками вершкове масло, ще раз вимішуємо і ставимо в теплому місці, щоб підходило приблизно 1,5–2 години. Упродовж цього часу 2 рази трохи обминаємо тісто. Розмочені родзинки злегка відтискаємо, додаємо 1 ст. л. борошна і перемішуємо. Коли тісто підрухається, ділимо його на частини. Кожну розтягаємо руками в прямокутник завширшки приблизно в третину висоти формочки, в якій випікатимуться паски. Посипаємо родзинками, згортаємо рулет і ставимо у форму на торець. Трохи притискаємо і залишаємо, поки збільшиться вдвічі. Змащуємо жовтком і ставимо в попередньо розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 25–30 хвилин. Готові пасочки посипати пудрою.

Апельсинова

Завдяки цьому сонячному фрукту паска набуває і яскравого забарвлення, й особливого запаху

Інгредієнти: 300 г борошна, 1 пакетик дріжджів сухих швидкодіючих, 150 мл молока, 1 апельсин, 100 г цукру, 1 яйце, 140 г масла вершкового, 75 г родзинок, 30 г мигдалю, дрібка солі.

Приготування. У теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо трохи борошна, добре перемішуємо. Накриваємо миску чистим вологим кухонним рушником, ставимо в тепло на 1 годину. Великий апельсин очищаємо від цедри і відтискаємо сік. В окремій мисці змішуємо борошно, сіль, яйця, розтерті з цукром, і розтоплене масло. Вливаємо апельсиновий фреш, дріжджову закваску, ретельно вимішуємо і залишаємо в теплі ще на годину. Родзинки промиваємо і заливаємо коньяком (або теплою водою) на 5 хвилин. Додаємо в тісто і добре перемішуємо. Форми для випічки змащуємо, на дно викладаємо мигдаль, зверху – на третину заповнюємо тістом, накриваємо рушником хвилин на 20–25, щоб піднялося. Випікаємо паски в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин. Виймаємо з форми трохи охолодженими. Готову паску прикрашаємо глазур’ю (1 охолоджений білок збиваємо, поступово додаючи півсклянки цукрової пудри). Наносимо глазур на паски і залишаємо підсохнути.

Сирна

У багатьох родинах вона стала таким же невід’ємним атрибутом Великодня, як і класична паска

Інгредієнти: 1 кг сиру, 250 мл вершків, 5 яєць, 2 склянки цукру, 250 г вершкового масла, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукатів, 1 пакетик ванільного цукру, 1 лимон.

Приготування. Відокремте жовтки від білків і збийте. У збиту жовткову масу додайте вершки, перемішайте і доведіть до кипіння на водяній бані. Постійно помішуйте і слідкуйте, щоб не підгоріло. Охолодіть. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Ізюм промийте і просушіть. Натріть цедру лимона. В остиглу яєчно-жовткову масу втирайте сир та вершкове масло. Туди ж додайте горіхи, родзинки, лимонну цедру і ванільний цукор. Все добре вимішайте. Спеціальну форму застеліть двома шарами вологої марлі і викладіть у неї приготовлену суміш. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин, щоб витекла зайва рідина і сирна паска набула форми. Прикрасьте цукатами.

До речі

Всі продукти для приготування паски (крім білків для глазурі) необхідно заздалегідь (як мінімум за годину) дістати з холодильника.

Здобне тісто любить тепло, тому стежте, щоб не було протягів.

 

Дуже важлива консистенція тіста: воно має бути не надто рідким і не загустим, при різанні ножем тісто не повинно до нього прилипати.

Аби перевірити, чи добре підрухалося тісто у формах, злегка натисніть пальцем: якщо відпружинить – пора пекти, якщо слід залишається – нехай ще постоїть.

Telegram Channel