Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Своє світло я вже продаю»

Завдяки сонячному колектору сім’я економить до 3000 гривень щороку.

Фото Валентини БОРЗОВЕЦЬ.

«Своє світло я вже продаю»

Умілець із Самарів-Оріхових Ратнівського району Володимир Орищук установив сонячні панелі і має власну електроенергію. Але це — ​не єдиний засіб чоловіка для забезпечення будинку світлом і теплом. Він умудрився навіть добувати енергію завдяки… димовій трубі й теплу землі!

Про його золоті руки знають і в Білорусі

Побачивши Володимирові винаходи, була вражена. Це ж треба чоловікові умудритися обходитися сьогодні без газу та електроенергії і не потерпати від цього! А навпаки — ​мати задоволення і чималу економію. Щодо електро­енергії, то виробляє власну, генеровану сонячними панелями, щодо газу — ​облаштував колишній твердопаливний котел і обігріває хату тирсою і… теплом землі!

— Мати гарячу воду завдяки сонцю дуже просто, — ​каже винахідник.

Володимир Орищук побудував новий будинок у селі Старостине, де ми й дивувалися його винаходам. За професією він не інженер–електрик і не має технічної вищої освіти. Закінчив Камінь–Каширське профтехучилище із дипломом з відзнакою, здобув спеціальність «різьбяр по дереву». Але мало–помалу душа вибрала інше…

У Старостиному будинок Орищуків усіх приваблює сонячними панелями.
У Старостиному будинок Орищуків усіх приваблює сонячними панелями.

 Володимира Орищука знають в усій окрузі, бо до нього не раз зверталися жителі району, аби пробурив свердловину на воду біля їхніх осель. Тож побував він у багатьох селах Ратнівщини й навіть за межами держави, зокрема в Білорусі, надаючи такі послуги. Устаткування сконструював і виготовляв сам. Зробив на замовлення ще дві аналогічні бурові станції й для інших, якими користуються люди в сусідніх білоруських районах.

Згадують Володимира добрим словом і ті земляки, які позичали його власноруч виготовлений бетонозмішувач.

— То вже нині таку техніку можна купити в магазині, — ​каже Володимир. — ​А колись калатали цементний розчин вручну. Тож зробив її для власних потреб, не шкодував для інших. Слугувала вона землякам одинадцять років, допоки не стерлася до дірок.

Володимир Орищук має і верстат для виготовлення тирсошлакоблоків, млин, причепи для автомобілів, кінні вози та інше.

Обігрівав хату навіть… «Запорожцем»!

Найперший же його винахід із енергозбереження пов’язаний із «Запорожцем». Аби в його машині було тепло, зробив «топку» від вихлопної труби автомобіля. Змайстрував електролебідку для авто. А потім обладнав генератор від «Запорожця» на 220 вольт — ​і пішло власне світло в хату.

Є у винахідника і вітряк, який вироб­ляв електроенергію для потреб його господарства. Ще 23–літнім чоловік умудрився добути електрику за допомогою вітру.

Зробив Володимир і сонячний колектор для підігріву води, підключив його до душової кабіни. Таким чином сім’я економить до 3000 гривень щороку.

— Мати гарячу воду завдяки сонцю дуже просто, — ​каже винахідник. — ​У темну пору на колекторі автоматично спрацьовує електроклапан, який закривається. Є світло, є тепло — ​відкривається. Вода в душовій кабіні нагрівається до 80о.

Придумав чоловік і як зекономити під час сушіння ягід, овочів та фруктів — ​змонтував спеціальне обладнання, яке також працює від сонця.

А ще пан Володимир до оселі не підводив природного газу і не збирається. У котельні встановив старий котел, до якого доробив спеціальний бункер, у котрий засипає тирсу. Отож задарма й опалюється його будинок на 200 квадратних метрів.

У котел засипаю на добу до трьох мішків тирси, регулюючи її потік люхтою, — ​саме стільки потрібно для обігріву, — ​розповідає Володимир. — ​Можна засипати, окрім тирси, все інше, що горить і тліє. Дров і газу не використовую… А ще у димову трубу встановив водяну «сорочку» — ​і від «диму» протягом усього опалювального сезону маю теплу воду в хаті. А вже влітку нагрівається вона від сонця.

Таку новацію чоловік придумав сам.

У пошуках альтернативного джерела енергії Володимир розробив і встановив іще одну річ, де використовує для обігріву не лише енергію сонця.

Тепер у будинку тепловий режим підтримується також завдяки віддачі землі, — ​продовжує Володимир. — ​Для цього пробурив дві свердловини вглиб на 5 м, установив геотермальний насос — ​і тепло землі пішло на хату.

Самородок із народу, а не з інтернету

У Старостиному будинок Орищуків усіх приваблює сонячними панелями. Але розміщені вони прямо на землі, спрямовані на південний схід і південний захід.

Володимир Орищук обладнав старий котел спеціальним бункером, у який засипає тирсу.
Володимир Орищук обладнав старий котел спеціальним бункером, у який засипає тирсу.

 — Я зрозумів: якщо встановити панелі на даху оселі, вони будуть більше нагріватися, і коефіцієнт їхньої корисної дії зменшується, тож і облаштував їх внизу. Потужність сонячних панелей на сьогодні — в межах 100 кВт на добу.

Орищуки використовують електроенергію, генеровану сонячними панелями, не лише для власних потреб. За березень продали ПрАТ «Волиньобл­енерго» 1059 кіловат.

Поцікавилася у чоловіка, чи консультувався він із кимось, чи «не зависав» у комп’ютері під час конструювання своїх винаходів. Та Володимир стверджує, що не вміє навіть користуватись інтернетом.

А щодо того, у кого ж він такий винахідливий вдався, каже, що в батька, який також за життя полюбляв щось крутити, монтувати.

— І мені це передалося, — ​усміхається.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Telegram Channel