Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Де тюльпановий рай? На Волині! (Фото, Відео)

Барвисті квітучі долини на колись занедбаних полях — справа, якою можуть гордитися Володимир Болотін, Тетяна Пашковська та власник фермерського господарства Олександр Подзізей (на світлині — зліва направо).

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Де тюльпановий рай? На Волині! (Фото, Відео)

Не картоплею єдиною. На успішний бізнес можна перетворити і вирощування квітів. А ще тюльпанове море, яке створило фермерське господарство з обласного центру, цілком претендує називатися туристичною «родзинкою» нашого краю

 

Першою асоціацією зі словосполученням «квітуче поле», як не смішно і не прикро, для мене до цього дня були яскраво-жовті поля квітучого ріпаку, які вперше побачила в Угорщині років із десять тому. До таких масштабів ще могли дорівнятися хіба соняшникові лани центральної України, на які так приємно було дивитися з вікна потяга до Криму. На Волині не раз бачила чималенькі клумби, теплиці, навіть квіткові городи, але от полів не траплялося… Так, можливо, було б і надалі, якби не інформація про загадкову тюльпанову «Волинську Голландію», яка наприкінці квітня цього року стрімко ширилася соціальними мережами.

Лучанка Аня, якій лише рік  і 4 місяці, до краси звикає змалку.

Лучанка Аня, якій лише рік і 4 місяці, до краси звикає змалку.

«Квітів не рвати, не топтати, ходити тільки міжряддями», — ​з такими настановами від спеціалістів-квітникарів ми наближаємося до різнобарвного поля-килима. Заховалася ця місцина на півдорозі з Ковеля до Луцька. І коли за кілька хвилин мої діти вже тримали у руках по квіточці, мимоволі похололо всередині: «Не послухалися, не вгледіла»… Та за мить відлягає: це гостинний начальник гуртового відділу фермерського господарства «Лілі-Лайн», яке й влаштувало неймовірне свято, Володимир Болотін робить такі подарунки малятам, які завітали до них у гості. Нечоловіче захоплення квітами для нього стало справою життя. Каже, працює тут, відколи повернувся зі строкової служби.

Три роки тому підприємство взяло у користування чималі площі занедбаних полів, які потроху заростали самосівом, і перетворило їх на оазис краси і, як смію передбачити, нову туристичну «родзинку» Волині. Це поки єдине таке місце в регіоні, де у відкритому ґрунті вирощують понад дві сотні сортів тюльпанів.

Головне — ​любити свою справу. Без любові точно нічого не виросте

Для відвідин цієї краси охочим виділили два дні. Дуже вдало збіглися пора активного цвітіння і травневі вихідні. Ми жартували, що організатори, вочевидь, вимолили ще й прекрасну погоду, адже кращої пори для подібного вояжу годі й шукати. «Багато хто знав, що ми тут вирощуємо тюльпани. У попередні роки люди теж приїжджали сюди пофотографуватися, — ​агроном Тетяна Пашковська проводить нам міні-екскурсію полем, — ​але то були хаотичні відвідини, які забирали багато часу і сил у персоналу. Тому цьогоріч ми вирішили зробити отакий день відкритих дверей. Вибрали час, коли всі сорти максимально розквітли. Дуже приємно, що стільки людей відгукнулися на наше запрошення».

Багатство кольорів неможливо описати словами.

З десятої ранку вервечка пішоходів та автомобілів безперервно тягнеться до поля. Їдуть сім’ями, колективами. Назустріч нам — ​автобус від ТзОВ «П’ятидні», ось фотографується група школярів із Ковеля, на стоянці помічаємо автівки з рівненськими номерами. Усі поспішають переконатися, що краса реальна, а не просто розрекламована у мережі. Тюльпанове поле? Та що ви кажете… На Волині?

 Три мільйони рослин, які видніються вже здалеку, враз розвіюють сумніви. За словами Тетяни Пашковської, сорти підбирали такі, які б максимально комфортно почували себе у волинському кліматі. Спеціалісти з «Лілі-Лайну», перш ніж започаткувати цю справу, спеціально їздили до Голландії, аби перейняти досвід вирощування тюльпанів. Там закупили і посадковий матеріал. І як свідчить практика, не прогадали з його якістю. Волинські поля підійшли чужоземцям — ​і вони тут ростуть анітрохи не гірше, аніж у Європі. Щоправда, мають тут рослини і головного ворога — ​морози. Тому аби убезпечити їх від такого ризику, ґрунт ретельно мульчують соломою. Не люблять квіти і посушливого літа. А наприкінці пані Тетяна просто підкорює головним секретом вирощування: «Головне — ​любити свою справу. Без любові точно нічого не виросте».

Наступного року тюльпанове поле планують збільшити ще на 1 гектар.

Наступного року тюльпанове поле планують збільшити ще на 1 гектар.

Незважаючи на те, що живе дівчина в обласному центрі, кілька разів на тиждень вона тут. Знається на специфіці ґрунтів, селекції, сортах, адже після здобуття освіти агронома завжди працювала у сфері сільськогосподарського виробництва. Але всупереч найпопулярнішому волинському аграрному вподобанню «картопля-морква» без вагань зробила ставку на працю з квітами.
Краса «Волинської Голландії» строго продиктована правилами вирощування і тому короткочасна. Тюльпан цвіте від трьох до семи днів. Тож незабаром після свята квіти зрізали, адже таким чином краще розвиватиметься коренева цибулина. Згодом саме цей посадковий матеріал піде на продаж у всі куточки України.

Щоправда, ми вже не бачили, як неймовірний барвистий килим перетворився у зелений. Зате у мене та й у тисяч волинян вираз «квітуче поле» відтепер асоціюватиметься саме з неймовірною тюльпановою красою.
Більше фото і відео на сайті volyn.com.ua.

Для довідки. «Лілі-Лайн» — ​фермерське господарство, засноване квітникаркою з понад 40-річним стажем Лідією Петрусенко-Касьяновою. Її справу продовжив і успішно розвинув син Олександр Подзізей. На ринку квіткової та декоративної хвойної продукції підприємство працює вже майже два десятки літ.

Цікаві факти про тюльпани: 

  • На 11-ту річницю весілля потрібно дарувати тюльпани.
  • В Україні вони з’явилися завдяки Петру I в 1792 році. Тоді ж він створив і спеціальну компанію, яка спеціалізувалася виключно на їх поставках із Голландії.
  • Саме ця країна є головним експортером тюльпанів у всі країни світу і щорічно продає їх близько 9 млрд рослин.
  • Кішки та собаки можуть отруїтися квітами тюльпанів.

 

Telegram Channel