Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Патріарх Філарет: «Ми прагнемо, щоб Українська церква була єдиною, міцною основою нашої Української держави»

Предстоятель УПЦ КП разом із представниками влади під час покладання квітів до стели пам’яті Героїв АТО.

Фото Алли ЛІСОВОЇ.

Патріарх Філарет: «Ми прагнемо, щоб Українська церква була єдиною, міцною основою нашої Української держави»

– Любити треба кожну людину, в тому числі й ворога, але зло і гріх слід ненавидіти. Не ми прийшли в Росію убивати росіян, а Путін прислав своїх людей убивати українців. Як повинен вести себе християнин? Віддати своє життя і захистити ближнього. Ось ми покладали квіти до портретів тих, хто поліг. Правильно вони зробили, і тому ми маємо незалежну державу, а спекулювати християнською любов’ю не треба, – так сказав предстоятель УПЦ КП під час прес-конференції у стінах Володимир-Волинської міської ради, відповідаючи на запитання, як чинити тим, хто бере участь у військових діях на Сході, як виконати заповідь про любов до ворогів

Патріарх Філарет розповів про свій візит до Європейського парламенту на запрошення Європейської народної партії. Мав на меті просити підтримки і для нашої країни, щоб Українська церква скоріше отримала автокефалію; і для Вселенського Патріарха, адже зараз на нього чиниться значний тиск із боку Москви, тож віряни моляться, щоб він витримав це.

— Віримо, що наша молитва буде недаремною. Це – перше. А друге: обставини, в яких опинився сьогодні Патріарх Варфоломій, примушують його зробити вибір. Тому ми переконані, що документ про автокефалію Української православної церкви буде. Голова Європейської народної партії підготував лист, представник поїде у Стамбул, зустрінеться з Патріархом і вручить йому це звернення.

Ми не хочемо насильно об’єднувати всіх православних, бо це буде Церква, в якій точитиметься боротьба всередині.

Святійший розповів про зустрічі з генеральним секретарем Європейської конференції церков, яка готова прийняти нашу Церкву до свого складу, коли отримаємо Томос, та з секретарем Римо-католицької конференції Європи.

— Як бачите, ми шукаємо підтримки, і з нами готові спілкуватися, особливо тепер, коли на Сході триває війна, від закінчення якої залежить і майбутнє континенту. Європейці це знають і підтримують Україну, – підкреслив Філарет.

Він повідомив, що Греко-католицька церква, римо-католицькі єпископи України й навіть протестанти – за об’єднання. Коли запитали Святійшого, як прості люди можуть посприяти створенню єдиної Церкви, він відповів:

— Коли наша Церква буде визнаною, вони можуть просто приєднуватися. У своїх парафіях збиратися і визначатися: до якої Церкви вони належать. Якщо до української, то повинні приєднатися до нас, якщо до російської – можуть належати до неї. Ми не хочемо насильно об’єднувати всіх православних, бо це буде Церква, в якій точитиметься боротьба всередині. Ми хочемо, щоб Українська церква була єдиною, міцною основою нашої Української держави, щоб в Українській церкві об’єднання відбувалося в дусі християнської любові, бо вона єднає, а гріх роз’єднує. Ми маємо намір іти дорогою любові та вільно приймати владу Української церкви. Бо саме вона зможе згуртувати людей в одній державі і захистити від розбрату.

Журналістів цікавило, чому не прийшли на зустріч представники Української православної церкви Московського патріархату. Патріарх Філарет висловив припущення, що, певно, не захотіли. Адже офіційно було оголошено про його приїзд. Так, наприклад, настоятель римо-католицького собору Іоакима та Анни ксьондз Лєшєк Кошляга був присутній. «Якщо захочуть – ми з радістю їх приймемо», – резюмував Патріарх.

Діалог у форматі запитань і відповідей тривав у доброзичливій, щирій атмосфері, навіть гострі теми обговорювалися з позиції неконфліктності та виваженості.

— Чи зможуть служителі церкви МП, котрі допомагали бойовикам на Сході і далі це роблять, увійти у лоно автокефальної єдиної помісної церкви у разі її створення?

— Якщо ці священики допомагали агресору поневолювати Донбас, а потім прийдуть до нас, ми маємо знати, чи не коїли вони тяжких злочинів проти людей. Якщо ні – приймемо їх до себе. Якщо ж винні – їх судитиме держава, – зазначив Філарет.

На запитання щодо подальшої долі історичної пам’ятки – Успенського собору глава УПЦ КП висловився так:

— На чиїй землі він стоїть? На українській? От вам і відповідь на ваше запитання.

До слова, за час свого предстоятельства Патріарх Філарет удруге побував у Володимирі-Волинському. Святійший поділився своїми враженнями, зазначив, що його приємно вразили згуртованість вірян, які прийшли на богослужіння в собор Різдва Христового, а також ошатність і чистота княжого міста.

У соборі Різдва Христового він відправив святкову літургію, присвячену пам’яті одного з перших володимирських єпископів Стефана. Філарету співслужили 8 єпископів та благочинні Володимир-Волинської і Турійської єпархій. «Многая літа» на честь святійшого Патріарха та молитву «За Україну» дружно заспівали кілька сотень мирян, котрі прийшли послухати духовного пастиря нації і отримати від нього благословення.

Telegram Channel