Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Дочка підпільного президента дізналася, хто її батько, тільки після його смерті

Волинь-нова

Дочка підпільного президента дізналася, хто її батько, тільки після його смерті

16 травня 1960 року помер Кирило Іванович Осьмак (на фото). Він був одним із творців та активних діячів Центральної Ради, Української національної ради та Української головної визвольної ради

Уже цього цілком вистачало, аби совєти запроторили його в табори. Але Кирило Осьмак — ще й яскравий приклад того, що в ОУН та УПА були не лише західняки.

Він народився в Шишаках на Полтавщині. Після Полтавського реального училища закінчив Московський сільськогосподарський інститут. Практику проходив у кількох місцях, у тому числі й на Волині — у Володимирі-Волинському та Сарнах. Після початку Першої світової війни Осьмак служив у відділі допомоги біженцям. Там познайомився з волинянкою Марією Юркевич, яка стала його першою дружиною.

Енкаведисти провели 230 допитів та очних ставок, поки з’ясували, що в їхніх руках очільник підпільного уряду. Із в’язниці він уже не вийшов.

З початком Визвольних змагань молодий фахівець бере активну участь у громадському і політичному житті. Зокрема, Кирило Осьмак входив до складу Центральної Ради (працював у Міністерстві землеробства). Після приходу до влади більшовиків влаштувався в Інститут української наукової мови Всеукраїнської академії наук і укладав сільськогосподарський термінологічний словник.

У 1928 році його вперше заарештували — у справі «Трест» (націоналісти у буряковій кооперації). Вдруге Осьмака саджають у справі про Союз визволення України. Після звільнення він працює директором радгоспу та агрономом у Росії. Зазнає переслідувань. Марія Юркевич, яка не хотіла свідчити проти чоловіка, через тиск і шантаж енкаведистів кинулася під поїзд і загинула.

В Україну 50-літній Кирило Іванович повертається у 1940-му, вдруге одружується. У 1942 році на Осьмака вийшли оунівці — і не помилилися в ньому. Східняк розробив документи, які лягли в основу найвищого політичного органу підпільної національної влади — Української головної визвольної ради. Перший великий збір УГВР тривав п’ять днів – з 11 по 15 липня 1944-го. Осьмака обрали президентом. За такий короткий час (куди там сучасним депутатам!) було затверджено прообраз конституції, текст присяги вояка УПА, прийнято програму парламенту. На цих зборах Роман Шухевич заявив, що УПА – це не бойове крило ОУН, а армія всього народу. Формально саме УГВР керувала УПА.

У 1944 році Кирило Осьмак був поранений і заарештований. Спочатку він вдало приховував свою особу. Енкаведисти провели 230 допитів та очних ставок, поки з’ясували, що в їхніх руках президент підпільного уряду. Із в’язниці він уже не вийшов. Навіть коли після смерті Сталіна багатьом скорочували тюремні терміни, то Кирилу Осьмаку, затятому націоналісту, який не пішов на співпрацю з органами, у полегшенні відмовили. Дочка Осьмака Наталя тільки на початку 1990-х із зарубіжної радіопередачі довідалася, ким був її батько.

Тарас СТЕПАНЮК

Telegram Channel