Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Прикрасьте обійстя  зеленою стінкою

Волинь-нова

Прикрасьте обійстя зеленою стінкою

Ось нарешті і прийшла пора, про яку кажуть: травневої ночі навіть голобля травою проростає. І саме зараз слід більше уваги приділити багаторічним рослинам, а насамперед тим, за допомогою яких можна створювати різноманітні гарні стінки. Тільки перш ніж посадити кореневища, черенки чи насіння, подбайте про хороші умови для рослин. Внесіть у ґрунт вапно, торф, компостну землю, а якщо її немає — коров’ячий гній. Тоді зелені друзі будуть пишнішими, а квіти — більшими за розмірами

Чому віддати перевагу? Звичайному дикому або зимостійкому виноградові,лимоннику, плющу, актинідії, жимолості козолистій запашній, клематисам, хмелю, переступеню, тладіанті, плетусі, кобеї тощо. Їх можна культивувати як на садовій ділянці, так і в ящиках на балконах.

Хміль, скажімо, розвивається дуже швидко, сягає висоти шести і більше метрів. Його темні золотаво–зелені шишки дуже гарні на вигляд. Тладіанта (з родини гарбузових) радуватиме темно–золотавими пелюстками, вона легко схрещується з огірками, динями, гарбузами, зимує без укриття. У плетухи (калістерії) чотириметрові пагони, а квіти світло–рожеві (у пухнастої) і дзвоникоподібні (у даурської). Білі й бузкові пелюстки кобеї утворюють квіточки, мов дзвіночки. Виноград восени звеселятиме яскраво–червоним листям.

Хміль, скажімо, розвивається дуже швидко, сягає висоти шести і більше метрів.

Заслуговують на увагу й однорічні. Грамофончики іпомеї (крученого панича) забарвлені в рожевий, білий, голубий, синій, пурпурний кольори. У запашному горошкові вдало й органічно поєднуються сильний і приємний аромат, яскраві й різноманітні відтінки.

Усі названі рослини — і чудова прикраса, і захист житла від шуму, і фільтри для затримання пилу, очищення повітря від газів та мікроорганізмів, і один із видів ландшафтної архітектури.

Ігор ВИЖОВЕЦЬ.
с. Гредьки Ковельського району.

Telegram Channel