Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Білою лілією і любуюсь, і лікуюсь

Волинь-нова

Білою лілією і любуюсь, і лікуюсь

Для мене вона — королева квітів. Ніжна, красива і цілюща. Давно переконалася, що з цієї рослини дуже помічні настоянки й мазі

Лікувальні властивості білої лілії в народі добре відомі. Вона має кровоспинну, ранозагоювальну, болезаспокійливу, протизапальну дії, ефективна у догляді за шкірою.

Настоянка квітів знадобиться для лікування вугрового висипу та гнійників, обробки ранок і подразнень. Для її приготування потрібно мати банку з темного скла. Якщо такої нема, звичайну прозору обгорніть з усіх боків фольгою. Скляну ємність заповнити наполовину квітами лілії. Залити горілкою так, щоб вона на 1—3 см покривала сировину. Щільно закрити, поставити на 6 тижнів у темне і прохолодне місце.

Мазь із білої лілії допомагає при болю в суглобах і мігрені. Готую її з подрібнених цибулин, листя і квітів — усього по 2 столові ложки, складники змішую і заливаю неповною склянкою соняшникової олії. Настоювати слід 3 тижні на сонці, періодично струшуючи. Розтирати місця локалізації будь–якого болю.

Біла лілія має кровоспинну, ранозагоювальну, болезаспокійливу, протизапальну дії, ефективна у догляді за шкірою.

Цибулини цієї рослини — ліки при фурункулах і наривах. Їх потрібно спекти або подрібнити та відварити в молоці. Теплу печену цибулину розрізати навпіл (або зварену кашку) і прикласти до чиряка. Змінювати пов’язку через кожні 4 години.

Олія з білої лілії дуже помічна для загоєння опіків і ран. Візьміть 3 стебла з квітками, подрібніть, покладіть у банку, залийте 0,5 л олії, настоюйте 2 тижні на сонці, потім зберігайте в холодильнику.

Медова суміш — від бронхіту, застуди, ангіни, кашлю, захворювань легенів.

Взяти 20 квіток білої лілії, пропустити через м’ясорубку або розім’яти, змішати із 0,5 кг меду, зберігати у холодильнику. Приймати по чайній ложці за півгодини до їжі.

Марія КОЧКОВА,  м. Ковель.

Telegram Channel