Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Пухнастик – колючкам: «Пийте, друзі, молоко!»

Масон охоче поступається місцем біля мисочки з молоком.

Фото Валентини ШТИНЬКО.

Пухнастик – колючкам: «Пийте, друзі, молоко!»

Про кота з містично-таємничим іменням Масон та його дивовижні пригоди, либонь, доведеться писати книжку. Дітям буде цікаво. Улюбленець мешкає у нас в Локачах три роки й не перестає дивувати своїми витівками. Цієї весни він подружився із їжаками

Валентина ШТИНЬКО

Колюче сімейство осе­лилося на нашому обійсті давно. Як тільки сонечко котиться до обрію, у квіткових зарослях чути шарудіння, а потім із них вигулькують симпатичні створіння, частіше поодинці, а буває, що й одразу троє.

Масон охоче поступається їм місцем біля мисочки з молоком. Якщо раптом вона порожня, їжаки так невдоволено сопуть і підкидають посудину своїми гострими носиками, що чутно і в хаті. Тоді я хапаю пляшку з молоком і біжу годувати своїх квартирантів. А чоловік сміється: «Це ще питання, хто у кого квартирант»… За моєї появи їжаки навіть не скручуються у клубочки, одразу ж приступають до вечері. Крім молока, не відмовляються і від залишків пшеничної каші, шматочків курятини чи риби. А от яблучка не люблять. Мабуть, наші їжаки не мають вегетаріанських звичок або не бачили мультфільмів, де їхні родичі традиційно зображені з яблуком на колючках. Та що там мультики! Ми щовечора маємо нагоду спостерігати й навіть брати участь у неповторному реаліті-шоу «із житія колючих та пухнастих».

 

«Діти після Луцька стають патріотами, ніхто не поїхав вчитися в Росію»

Так сказала Ніна Богданець – педагог школи № 5 міста Волновахи Донецької області, коли туди завітала волинська делегація

 

 Кость ГАРБАРЧУК

Вже не перший рік тривають добросусідські стосунки між Луцьком та Волновахою, котрі розпочалися після трагічних подій у травні 2014-го. На запрошення міськради та навчальних закладів школярі з донецького міста проводять канікули в обласному центрі Волині. Вчителька Ніна Богданець сердечно подякувала Григорію Пустовіту та лучанам під час нашої екскурсії й сказала, що у їхніх дітей змінюється світогляд, вони стають справжніми патріотами. І як доказ цього – жоден випускник школи № 5 Волновахи за минулі чотири роки не поїхав вчитися в Росію, а стають студентами українських вишів.

За словами виконувача повноважень луцького міського голови Григорія Пустовіта, ми із задоволенням ділимося нашими здобутками, усім тим, чим багатий наш край. Такі традиції, що сприяють об’єднанню української нації, будуть продовжуватися і надалі. Діти із Волновахи вже стали для нас, немов рідні. Сподіваємося, що кожен учень, який провів тиждень на Волині, привезе додому тепло уваги та любові лучан.

 

«На те ми і люди», – кажуть у Замлинні

Плануючи відрядження, завжди «по дорозі» розвозимо призи переможцям редакційної лотереї. От і в цьому селі, що на Любомльщині, одному із читачів «Волині-нової» випав виграш. Коли запитали, як знайти його дім, то почули: «Відбудовує Сахалюк хату після пожежі, уже й дах накрили. Усі цій сім’ї співчували й допомагали, бо від біди ніхто не застрахований»

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

Віктора Юрійовича Сахалюка, який працює майстром лісу і вже 30 років передплачує газету «Волинь», застали на подвір`ї. Найважче — уже позаду, є нові стіни й покрівля, до осені родина планує переселитись із літньої кухні в оновлену будівлю. Дерев’яна хата спалахнула лютневої ночі. Син Сахалюків – пожежник, але при всьому старанні його колег врятувати майно не вдалося. У господаря навіть паспорт згорів.

– Я не можу назвати вам прізвища людей, які нам допомагали і матеріально, і морально, бо цей перелік займе цілу газетну сторінку. Усім, хто нас підтримав, хочу щиро подякувати. І організаціям, у яких трудяться сини, і нашим із дружиною колективам, і односельцям... Навіть добре слово додає в такій ситуації оптимізму. А тут ще й газета «підсолодила» нашій родині життя, – жартував Віктор Юрійович, приймаючи виграш – пакунок із цукром.

У Замлинні нам розповідали про маму нашого співрозмовника — Ганну Олексіївну Сахалюк, яка понад 40 років опікувалася здоров’ям односельчан у ФАПі й досі виручає, як хтось захворіє. Хвалили й сім’ю її сина: роботяща, дружна. «На те ми і люди, щоб перейматися бідами один одного, й радіти успіхам тих, хто живе поруч», – кажуть у селі.

 

Золоті слова

«В місті – не до людини. Людей немає – є функції: поштар, продавець, сусід, який заважає... Людиною дорожиш лише в пустелі».

Антуан де Сент-Екзюпері, видатний французький письменник.

 

Анекдот

Справжня причина

— Ви стiльки рокiв прожили з дружиною, а й досi ходите, тримаючись за руки?

— Та це я її тримаю, бо тiльки-но вiдпущу, вона пiде витрачати грошi.

 

13 червня

Сонце (схід — 5.05, захід — 21.32, тривалість дня —16.27).

Місяць у Близнятах, 28 –29 – дні Місяця.

Іменинники: Антон, Христина, Роман, Єремія.

14 червня

Сонце (схід — 5.04, захід — 21.33, тривалість дня — 16.29).

Місяць у Близнятах, Раці. 1 – 2 дні Місяця.

Іменинники: Вікторія, Денис, Устим.

 

Таких затяжних бездощових періодів давно не було

Зустрічаю сусідку з будинку, де проживаю. Привітавшись, обмінюємося, як кажуть, черговими фразами (на зразок «Як здоров’я?») і переходимо до погоди. Наболілого

Катерина ЗУБЧУК

— На дачі, — каже моя співбесідниця, — все сохне. А напір води в колонці такий, що треба попочекати, доки в лійку набереш, такого бездощового пекла давно не було...

Знаю це цьогорічне «пекло», коли кладеш насіння в землю-попіл, сподіваючись тільки на те, що Бог таки змилоститься — і буде дощ. Відкриваю «Синоптика» в інтернеті: на нинішньому тижні показує чотири дні з дощем, та ще й добрим. А чим потішать у Волинському гідрометеоцентрі? Телефоную і запитую: «Які прогнози на дощик?»

— Позитивні, — каже завідувач сектора прогнозів Валентина Набока. — Із Середземного моря переміщається холодний атмосферний фронт, який у вівторок, 12 червня, вже принесе опади.

До речі, доводилося чути, що в Локачах люди порахували: у квітні–травні дощу не було підряд аж 50 днів. Отож ще одне запитання пані Валентині щодо того, чи справді маємо якесь аномальне явище? І вона каже:

— Мало того, що температурні режими били рекорди, то ще й таких тривалих засушливих періодів багато років не було. Якщо якась волинська метеостанція й показувала опади, то вони були локальними. І навіть у Маневицькому районі, де пройшли непогані дощі, і нині у зв’язку з посухою небезпечна пожежна ситуація.

 

Прогноз погоди

Без пекельної спеки, проте з грозами

13 червня вшановується пам’ять мученика Єрмія. У народі його називали Розпрягальником. Це було обрядове народне свято. Вважали, що в цей день треба закінчувати посів. Наші пращури прислуховувались до зозулі: якщо вона в цей день кує – на хорошу погоду. Також звертали увагу на росу – чим більше її ввечері, тим завтра спекотніше буде

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 13 червня – мінлива хмарність, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 11–16, вдень – 21–26 градусів тепла. 14-го – мінлива хмарність, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно-східний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 11–16, вдень – 21–26 градусів. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 13 червня було 1972 року — плюс 32, найхолодніше — 1955-го — плюс 4 градуси.

Температура води в річці Стир – 23, озері Світязь — 22 градуси.

У Рівному 13 червня буде хмарна погода. Уночі, можливо, пройде дощ. Увесь день, починаючи з ранку, мине без опадів. Температура повітря – 17–26, 14-го – 18–24 градуси з позначкою «плюс».

Telegram Channel