Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Чи варто довіряти народним прикметам про погоду?

«І я змушений рятуватися від спеки».

Фото 4tolo.ru.

Чи варто довіряти народним прикметам про погоду?

Цьогорічний квітень майже по всій Україні став найтеплішим за понад 130 років метеорологічних спостережень (попередній рекорд для другого місяця весни був зафіксований 2000–го). Таким він був і на Волині

Після аномально теплого квітня був дуже спекотний початок травня. За народною прикметою, якщо початок травня теплий, то кінець його буде холодним. Цього ж року цей прогноз не справдився, адже з 23 травня стояла посушлива погода. А останній весняний день був найгарячішим. На півночі області Любешівська метеостанція зафіксувала + 29,9 градуса! Так тепло цього дня в Любешові не було за всі роки спостережень! Таким же спекотним цей день був і в Луцьку: метеорологи повторно зафіксували + 29,4 (така температура була в 1979–му). Тож нинішній травень заперечив цю народну прикмету — ​вона спрацьовує, але не завжди. Та це й не дивно, бо більшість їх (раніше вони майже зі стовідсотковою точністю допомагали людям передбачати погоду) в сучасних природних умовах не підтверджуються. Це можна пояснити тим, що нині значно змінилися клімат і екологія.

Та яким було моє здивування, коли несподівано справдилася інша народна прикмета: на погоду 3 червня. Наші пращури помітили, що погода 3 грудня передвіщає погоду на 3 червня: якщо піде сніг, то через півроку буде дощ. А минулого року, 3 грудня увечері, в Любешові падав сніг.

Виходжу на вулицю, спостерігаю, бо ж цікаво, чи справдиться такий тривалий прогноз. Адже дощів не було вже півмісяця. Людям мало не щодня доводилося носити воду й поливати городину та квіти. І лише вчора після обіду пройшов довгожданий дощ.

Диво та й годі: адже цей дощ був запрограмований природою ще півроку тому!

Тож 3 червня фіксую сонячний ранок, безхмарне небо. Ожила городина після вчорашньої вологи. На сьогодні ніби ніщо й не передбачає дощу. Час від часу відкриваю в інтернеті метеорологічний сайт, прогнозам якого найбільше довіряю. Та навіть о 13–й годині він не передбачає дощу в Любешові. Тому сумніваюся щодо достовірності й цієї народної прикмети. Адже сонце як світило, так і світить на безхмарному небі. Та із півночі якось непомітно, ніби крадькома, стала насуватися дощова хмара, вже й погримує. І о 14 год. 10 хв. почав накрапати дощ, хоч усе ще яскраво світило сонце. Та через декілька хвилин хмари таки закрили небо. І пішов тихий літній дощ. Диво та й годі: адже він був запрограмований природою ще півроку тому! Отже, народний прогноз цього разу усе–таки справдився повністю.

Після цього напрошується висновок: у природі між деякими явищами є певні стійкі взаємозв’язки. Вони й зумовлюють ось такі неймовірні закономірності! Але що (чи, можливо, ​хто?) спричиняє (чи керує?) цими процесами, адже схоже, що деякі з них не відбуваються стихійно?! Та хто тепер зможе відповісти? Адже надто складне це дуже просте запитання. Навколо нас ще стільки всього незрозумілого!

* * *

Робити прогнози — ​справа невдячна. Але на продовження теми пропоную перевірити ще одну прикмету, пов’язану із 3 червня. Наші пращури помітили: якщо цей день буде непогожим, то і осінь буде такою ж.

Цікаво, чи справдиться прогноз цього разу? Та краще б він не здійснився, бо так хочеться гарної й теплої осені, щедрої на врожаї!

Петро КРАВЧУК,
автор «Книги рекордів природи»
смт Любешів.

 

Telegram Channel