Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Промови волинянки слухала вся Європа

Олену Левчанівську обрали сенатором у 1922-му.

uk.wikipedia.org

Промови волинянки слухала вся Європа

26 липня 1924 року Олена Левчанівська (на фото) виступила  в Сенаті Речі Посполитої і говорила про тяжке становище українців у Польщі, зокрема про дитячі притулки та полонізацію молодого покоління 

Олену Левчанівську обрали сенатором у 1922-му. Вона була єдиною українкою-депутатом польського парламенту від Волині і стала членом Українського парламентського клубу, працювала в Комісії закордонних справ. Знання іноземних мов дало можливість доносити світу інформацію про важке становище українців в Другій Речі Посполитій. Пані Левчанівська виступала на міжнародних конгресах у Парижі, Празі, Женеві. Всюди вона засуджувала політику польського уряду щодо національних меншин. 

За ті податки, під непомірним тягарем яких руйнується наше селянство, ви будуєте фільварки для тих осадників у той час, коли наші селяни живуть ще в землянках.

«Замість того, щоб відбудувати наші зруйновані села, замість того, щоб допомогти українським та білоруським селянам загосподаритися, ви відібрали нашу землю та посадили на ній своїх осадників, а за ті податки, під непомірним тягарем яких руйнується наше селянство, ви будуєте фільварки для тих осадників у той час, коли наші селяни живуть ще в землянках. Замість того, щоб оточити опікою наш край, зруйнований світовою війною, ви руйнуєте його до кінця», — сказала вона у промові 28 липня 1924 року. 

Тарас СТЕПАНЮК

Telegram Channel