Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Через нещасливе кохання вистрілила з рушниці собі в голову…

Кеті до трагедії, під час лікування і сьогодні.

Фото dailymail.co.uk.

Через нещасливе кохання вистрілила з рушниці собі в голову…

21-річна американка Кеті Стаблфілд — наймолодша пацієнтка, якій вдалося трансплантувати обличчя іншої людини. Її життя і зовнішність лікарі рятували декілька років

У школі Кеті закохалася в однокласника і почала з ним зустрічатися. Дівчина вже говорила про майбутнє весілля, бо була впевнена у своєму хлопцеві: він підтримував її, коли у неї почалися проблеми зі здоров’ям (у січні 2014 року їй прооперували апендицит, а потім довелося видалити жовчний міхур).

Та в березні все життя сім’ї пішло під укіс. Директор школи звільнив і батька, і матір Кеті. А потім дівчина дізналася, що наречений її зраджує. Він не став це приховувати і розірвав стосунки.

Зараз 21-річна дівчина, хоч і виписана  із клініки, продовжує терапію, приймає цілий коктейль  імунодепресантів, заново вчиться ходити, рухатися, говорити, вивчає читання за Брайлем.

Шокована звісткою, 18-річна Кеті зайшла в будинок свого старшого брата, і через кілька хвилин із ванної кімнати пролунав постріл із мисливської рушниці 308-го калібру. Рідні, які прибігли на звук, знайшли її на підлозі «без обличчя»…

Поранену дівчину відвезли в госпіталь у Мемфісі, де лікарі провели кілька термінових операцій на обличчі. Точніше, на тому, що від нього залишилося. Всі маніпуляції були покликані стабілізувати стан пацієнтки.

І там же вперше прозвучала назва Клівлендської клініки як єдиного місця, де Кеті можуть допомогти, зробивши пересадку обличчя. Донором стала 31-річна Адреа Шнайдер, яка померла від передозування наркотиків.

У 31-годинній операції брали участь 11 хірургів. Лікарям довелося замінити скальп, ніс, верхню частину щік, верхню щелепу, половину нижньої щелепи (її надрукували на 3D-принтері), чоло, повіки, очниці, м’язи, шкіру і більшу частину лицьових нервів, і з’єднати кровоносні судини донорського обличчя та обличчя Кеті…

Зараз 21-річна дівчина, хоч і виписана із клініки, продовжує терапію, приймає цілий коктейль імунодепресантів, заново вчиться ходити, рухатися, говорити, вивчає читання за Брайлем.

Батьки Кеті — справжні бійці. Вони роблять усе, щоб доньці стало краще. І їй дійсно краще. Тепер у неї є місія і мета, до якої можна прагнути: дівчина дуже хоче в майбутньому стати спеціалістом по роботі з людьми, що вижили після спроби суїциду або думають накласти на себе руки.

Лія ЛІС, за матеріалами National Geographic і dailymail.co.uk

Telegram Channel