Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Чого квіти не в’януть?» – я спитав тебе, мила

Волинь-нова

«Чого квіти не в’януть?» – я спитав тебе, мила

«Ой, не в’януть, не в’януть, бо я так захотіла!»

Щоб навіть узимку насолоджуватися чарівливою красою пишних айстр і хризантем чи яскравих чорнобривців, можна скористатися методом консервування у гліцерині. Квіти в цьому засобі відмінно зберігають форму і колір. Пляшки, флакончики чи баночки з прозорого скла із таким вмістом будуть прекрасним декором в інтер’єрі, особливо вони популярні при створенні стилю кантрі. Згодиться така річ і в якості ексклюзивного подарунка

А зробити її власноруч дуже просто. Для цього знадобляться лише невеличкі красиві ємності, квіти, гліцерин і вода.

Рослинний матеріал для композиції вибирайте з товстими м’ясистими стеблами й листками, надто молоді паростки видаляйте, бо вони погано зберігаються у гліцерині. При консервуванні дрібних квітів надавайте перевагу широким низьким баночкам – у них рослини не спливатимуть на поверхню. Ємності обов’язково повинні щільно закриватися.

Далі потрібно підготувати відібраний матеріал: видалити нижні листки, підрізати навскіс стебла, а дуже товсті розщепити, зчистити кору з нижньої частини гілочки. Це сприятиме кращому проникненню консервуючої рідини в рослину. Складаємо все в чисті посудини. Порядок укладки не має значення, адже згодом вміст все одно перемішається.

Гліцериновий розчин охолоджуємо до кімнатної температури і заливаємо ним квіти, банки щільно закриваємо.

Для приготування розчину воду доводимо до кипіння. На 3 частини гарячої води беремо 1 частину гліцерину. Якщо листки рослин жорсткі, то кількість консерванту можна збільшити. Розчин охолоджуємо до кімнатної температури і заливаємо ним квіти, банки щільно закриваємо. Якщо кришка закручена погано, рідина буде поступово випаровуватися, в такому разі потрібно підливати розчин у ємність.

Через 2 тижні, коли рослинний матеріал просочився, рідину зливаємо, квіти промиваємо водою і заливаємо їх свіжим водно–гліцериновим розчином. Така процедура необхідна, бо пилок і рослинні соки зумовлюють помутніння і навіть неприємний запах. Якщо ж розчин зостався прозорим, то можна обійтися без заміни консерванту.

Розташування елементів композиції в банці легко змінити на свій смак за допомогою пінцета. А кришку оздобити яскравими стрічками, тканиною чи іншими декоративними елементами. Обгортку з лляного полотна для кришки можна додатково просочити ефірною олією.

 

 

Telegram Channel