Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Глянь, який заморський пан – фіолетовий жупан! Він смачний, хоч як готуй: смаж, тушкуй і консервуй

Фото botanichka.com.

Глянь, який заморський пан – фіолетовий жупан! Він смачний, хоч як готуй: смаж, тушкуй і консервуй

Ці овочі дуже корисні, особливо людям старшого віку, адже позитивно впливають на роботу серця. Проте вважається, що в їжу можна вживати тільки молоді плоди – кажуть, перестиглі містять отруйну речовину соланін. Синенькі використовують для найрізноманітніших страв: від супів та закусок до заготовок на зиму, при цьому вони відмінно поєднуються з іншими овочами. Плоди у свіжому вигляді зберігаються всього кілька днів, тому – мерщій до справи

 

Смажені баклажани із сиром і часником

Чудова закуска для прихильників гостренького!

Інгредієнти: 1 середній баклажан,
2 помідори, 100 г твердого сиру, 5 зубків часнику, майонез, 5–6 гілочок кропу та петрушки, олія, сіль.

Приготування. Баклажани помити і порізати на кружальця, викласти в глибоку ємність, посипати сіллю і зачекати 30 хвилин, щоб вийшла гіркота. Після цього промити і просушити паперовою серветкою. Далі кожен шматочок обсмажити з обох боків. Сир натерти на дрібну тертку, вичавити часник і заправити майонезом. Зелень дрібно посікти, помідори нарізати кружальцями. Баклажани викласти почергово з помідорами, змащуючи кожен шар соусом та посипаючи зеленню.

 

 

 

 Соте

Тушковані овочі – найкращий варіант дієтичної вечері. Смакуватиме і як самостійна страва, і і в поєднанні з з гарніром

Інгредієнти: 2 кабачки, 2 баклажани,
3 болгарські перці, 2 помі­дори, 2 цибулини, 1 морквина, 3 зубки часнику, пучок зелені (цибуля, петрушка, кріп, кінза),
1 ст. л. то­матної пасти, 2–3 ст. л. олії, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. цукру, лавровий лист, духмяний і чорний перець, коріандр, сіль – за смаком.

Приготування. Баклажани (чистити від шкірки не потрібно) наріжте кружальцями і замочіть у підсоленій воді на 20 хвилин, щоби з них вийшла гіркота. Помідори опустіть в окріп на 1–2 хвилини, зніміть шкірку і покрайте скибочками. Кабачки наріжте напівкружальцями. Перець, очищений від насіння, покрайте соломкою, цибулю – півкільцями. Моркву натріть на крупній тертці. Приготуйте зажарку: обсмажте в розігрітій олії цибулю, додайте моркву, болгарський перець і протушкуйте 7–10 хвилин на середньому вогні. Потім додайте борошно, далі – томат, добре перемішайте і просмажте ще 2–3 хвилини. У каструлю засипте кабачки, влийте трохи води і поставте на середній вогонь на
10 хвилин, періодично помішуючи, щоб не підгоріли. Коли вони пустять сік, всипте баклажани. Через 5 хвилин додайте помідори, подрібнену зелень і зажарку. Посоліть, додайте цукор, спеції, акуратно перемішайте і тушкуйте ще 3–5 хвилин до готовності. Наприкінці покладіть вичавлений часник, перемішайте і подавайте на стіл.

 

 

 

 Синенькі в аджиці

Таку страву можна споживати зараз, а також заготовити на зиму

Інгредієнти: 3 кг баклажанів, 2,5 кг по­­­мідорів, 6–7 болгарських перчин, 2 ве­­ликі головки часнику, 1 гіркий перець (або 2 ч. л. меленого червоного перцю), 1 скл. олії, 150 г цукру, 3 ст. л. солі.

Приготування. Синенькі помити, зрізати плодоніжки, покраяти чималими кубиками, посолити 1 ст. л. солі і залишити на 4–6 годин (можна й на ніч), щоб вийшла гіркота. Підготовлені помідори, солодкий і гіркий перець та часник пропустити через м’ясорубку, додати олію, цукор і 2 ст. л. солі. Кип’ятити, періодично помішуючи, впродовж
30 хвилин. Баклажани відцідити, всипати у соус і варити ще півгодини. Гарячими розкласти у стерилізовані банки і закатати стерилізованими кришками.

 

 

 

 Рулетики

Незмінно популярна й улюблена закуска, яка ніколи не приїсться. Сир облагородить смак баклажанів своєю м’якістю, а часник додасть гостроти й пікантного аромату

Інгредієнти: 3 баклажани, 1 помідор, 3–4 зубки часнику, зелень (кріп, петрушка), 100 г плавленого сиру,
2 ст. л. олії, чорний мелений перець, сіль – за смаком.

Приготування. Баклажани помити, обсушити, зрізати хвостики і покраяти вздовж довгими тонкими смужками. Пересипати сіллю і залишити на 30 хвилин, а потім промити. Помідор нарізати невеликими скибочками. Подрібнити зелень, вичавити часник. Плавлений сир також покраяти невеликими брусочками. У розігрітій сковороді на олії обсмажити баклажани з обох боків до золотистого кольору. Кожну смужку змастити часником, на її край викласти шматочок помідора, сир, дрібку зелені, посолити, поперчити і скрутити рулетиком. Щоб не розгорнулися, можна скріпити дерев’яними шпажками. На змащеній маслом сковороді обсмажити рулетики на невеликому вогні, поки сир розплавиться. При подачі на стіл прикрасити зеленню.

 

 

 

 Овочеве рагу

Ця літня страва смачна як гарячою, так і холодною, коли добре настоїться

Інгредієнти: 3 баклажани, 1 цибулина, 1 морквина, 1 болгарський перець, 2 помідори, 2 зубки часнику, пучок зелені (петрушка, кріп, кінза), 2 ст. л. олії, лавровий лист, коріандр, перець мелений, цукор, сіль – за смаком.

Приготування. Баклажани наріжте великими кружальцями, покладіть у підсолену воду і відставте на півгодини, щоб із них вийшла гіркота. Потім промийте водою. Цибулю подрібніть. Моркву натріть на крупній тертці. Болгарський перець покрайте великими кубиками. Помідори при бажанні можна очистити від шкірки, дрібно поріжте. Зелень посічіть. Часник розітріть у ступочці. Злегка обсмажте баклажани на олії, додавши до них коріандр і трохи перцю. Окремо обжарте цибулю на середньому вогні до золотистого кольору. Додайте до неї моркву. Перемішайте і через
2 хвилини всипте болгарський перець. Далі в зажарку покладіть обсмажені баклажани, помідори, спеції, цукор, посоліть і, акуратно помішуючи, тушкуйте 3 хвилини. Наприкінці додайте зелень і часник, перемішайте, зменшіть вогонь і готуйте під кришкою ще
3 хвилини.

 

 

Котлети

Хочете приготувати синенькі якось по–особливому? Рідні оцінять ваші старання

Інгредієнти: 1–2 баклажани, 1 цибулина, 1 зубок часнику, 50 г волоських горіхів,
2 ст. л. борошна, 2 ст. л. олії, маленький пучок зелені, чорний мелений перець, орегано, сіль – за смаком.

Приготування. Баклажани запечіть цілими у розігрітій до 220°С духовці 25 хвилин. Перекладіть їх у миску і залиште під плівкою на 10 хвилин, щоб легше зчищалася шкірочка. Дрібно поріжте цибулю. Обсмажте її в олії до м’якості. Підсушені волоські горіхи подрібніть у блендері з часником, зеленню та спеціями. Очистіть синенькі від шкірки і розімніть м’якоть. Змішайте баклажани з горіховою сумішшю, додайте смажену цибулю, борошно, сіль і добре перемішайте фарш. Сформуйте невеликі котлети. Запаніруйте в сухарях або обваляйте в борошні. Смажте у невеликій кількості олії по 3–4 хвилини з кожного боку до утворення золотистої скоринки. Подавайте гарячими із зеленню, картоплею або рисовим гарніром.

 

 

 

 Баклажани, тушковані з грибами в сметані

Завдяки чудовому поєднанню продуктів ця страва стане однією з ваших улюблених

Інгредієнти: 400 г баклажанів, 400 г печериць, 250 г цибулі, 3 зубки часнику, 3 ст. л. сметани, невеликий пучок петрушки, олія для смаження, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Цибулю почистити і порізати кубиками. Часник розтерти у ступці. Гриби дрібно нарізати. Баклажани покраяти кубиками, посолити і залишити на 15–20 хвилин, щоб пустили сік, потім промити. Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати подрібнений часник, нарізані гриби, посолити, перемішати і на середньому вогні тушкувати
10–15 хвилин. Потім додати баклажани, посолити, перемішати, при потребі можна влити трошки води. Приблизно через 10 хвилин додати сметану, поперчити, при потребі досолити і тушкувати, час від часу помішуючи, 5 хвилин. Притрусити страву подрібненою зеленню петрушки і розтертим зубчиком часнику. Перемішати і відставити з вогню. Баклажани з грибами, тушковані в сметані, подавайте з картопляним пюре або гречкою.

Telegram Channel