Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Виконав 5 000 операцій на відкритому серці – ​і… «покаявся»

Фото google.com.

Виконав 5 000 операцій на відкритому серці – ​і… «покаявся»

«Вважаю своїм обов’язком виправити вчинені нами, лікарями, помилки», — ​заявив американський кардіохірург із 25–річним досвідом Дуайт Ланделл (на фото). Тепер він зосередився на лікуванні серцево–судинних захворювань за допомогою дієтотерапії. Написав книги «Ліки від хвороб серця» і «Великий холестериновий обман»

Справа не у жирній їжі

У наукових статтях, на семінарах, під час спілкування із пацієнтами медики наполягають на тому, що збільшення ризику виникнення серцево–судинних захворювань залежить від високого рівня холестерину в крові. Єдиною офіційно прийнятою та схваленою терапією вважаються ліки, призначення яких — ​зменшити цей рівень, а також дієта, що істотно обмежує вживання продуктів, що містять жири. Але з часом доктор Дуайт Ланделл переконався, що все це не працює.

«Проведені кілька років тому клінічні дослідження довели, що справжня причина більшості серцево–судинних захворювань — ​запалення стінок артерій, — ​каже кардіохірург. — ​Якщо стінки ваших судин не запалені, холестерин просто не може накопичитися на них і, відповідно, не може спричинити ні інфаркту, ні інсульту. У запальних процесах немає нічого особливо складного — ​це природний захист вашого тіла від зовнішнього втручання, нехай то сторонні бактерії, токсини або віруси. Запальні процеси відмінно справляються із захистом вашого організму від цих непроханих гостей, але якщо ми постійно піддаємо наше тіло впливу токсинів або їжі, яку воно просто не може переробити, потроху розвивається хронічне запалення. Воно шкідливе настільки ж, наскільки гостре запалення корисне».

Коли ми насолоджуємося смаком свіжого тістечка, наш організм готується до вторгнення чужорідних загарбників.

Чому ж у людей, які виконують рекомендації лікарів, виникають проблеми? Справа в тому, що вони дотримуються звичної і схваленої медициною дієти, яка виключає звичайні жири, але багата на поліненасичені жири та вуглеводи. Цим завдається постійна шкода кровоносній системі, що в результаті призводить до захворювань серцево–судинної системи, інсультів, діабету й ожиріння. «Пошкодження наших кровоносних судин із подальшим їхнім запаленням — ​прямий наслідок дієти з низьким вмістом жиру, яку довгі роки пропагувала традиційна медицина», — ​стверджує Дуайт Ланделл.

Чому олія є ворогом здоров’я?

Перш за все шкодить надмірне вживання простих вуглеводів високого ступеня переробки (цукру, борошна тощо), а також олії, насиченої жирними кислотами омега–6 на кшталт соєвої, кукурудзяної і соняшникової.

«Мені довелось заглянути всередину тисяч артерій. Хвора судина має такий вигляд, ніби хтось крихітною щіточкою систематично подразнював стінки. Їжа, яку ми вживаємо протягом дня, завдає нашим судинам мікротравми, що з часом перетворюються в серйозні пошкодження, на які тіло відповідає єдиним відомим йому способом — ​запаленням. Коли ми насолоджуємося смаком свіжого тістечка, наш організм готується до вторгнення чужорідних загарбників. Їжа, багата на цукор і прості вуглеводи, а також продукти, оброблені з метою збільшення терміну зберігання жирними кислотами омега–6, ось уже кілька десятиліть є основою нашої повсякденної дієти. І вона повільно, але невпинно отруює нас усіх», — ​застерігає лікар.

А тепер повернімося до тістечка. Ця смакота не тільки сповнена цукром по вінця. Вона ще й спечена з додаванням великої кількості олії, що містить жирні кислоти омега–6. Так, вони важливі, бо є частиною кожної клітинної мембрани, яка керує тим, що потрапляє в клітину і що її покидає, але ці кислоти повинні бути в організмі в правильній пропорції з жирними кислотами омега–3. Якщо порушити цей баланс, клітинні мембрани починають виробляти речовини, які називаються цитокінами й безпосередньо спричиняють запальні процеси, — ​доводить кардіохірург. — ​Це факт, і від нього нікуди не дітися — ​що більше ми вживаємо в їжу «готових» продуктів харчової індустрії, то більше підкидаємо палива в полум’я запалення».

«Амністія» для смальцю

Як уникнути хронічного запалення? Відповідь на це запитання може бути лише одна — ​їсти багато натуральних продуктів. Уживайте якісні білки для збільшення м’язової маси. Вибирайте не прості, а складні вуглеводи, наприклад, що містяться в яскравих овочах і фруктах. Скоротіть кількість жирів, які мають кислоти омега–6 (наприклад, кукурудзяну і соняшникову олії). Замість цього використовуйте оливкову або вершкове масло.

У тваринних жирах міститься менш як 20% жирних кислот омега–6, і вони з куди меншою ймовірністю спричиняють запальні процеси, ніж «більш здорові» рослинні жири з поліненасиченими жирними кислотами. Забудьте про всі «наукові» факти, які десятиліттями втовкмачували у вашу голову, бо сучасна наука нічим не може довести, що насичені жири мають якийсь стосунок до захворювань серцево–судинної системи.

Дуайт Ланделл радить надавати перевагу продуктам харчування, що готували бабусі й дідусі, а не тим «готовим» із консервантами із супермаркетів, на які перейшли ваші мами. Бажано отримувати необхідні поживні речовини зі свіжої непереробленої їжі.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel