Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Ростуть у лісі,  але й у місті їх знають

Волинь-нова

Ростуть у лісі, але й у місті їх знають

Осінь ще балує нас теплом, тож триває грибний сезон, а отже, час не тільки ласувати цими дарами природи зараз, а й робити запаси. Адже з них і смачний суп можна зварити, і рагу приготувати – страв із грибами є чимало на будь-які смаки. А ще ж сушені, заморожені, консервовані будуть джерелом вітамінів і мікроелементів у зимовий період

Крем-суп

 

 

Інгредієнти: 0,5 кг печериць, 600 мл бульйону курячого, 2 цибулини, 1 скл. вершків, 2 ст. л. масла вершкового, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. олії, сіль та перець чорний мелений – за смаком.

Приготування. Печериці і цибулю нарізаємо середніми шматочками, обсмажуємо на маленькому вогні протягом 15–20 хвилин, періодично помішуючи лопаткою, трохи охолоджуємо і подрібнюємо у блендері з третиною бульйону до стану пюре. У каструлі на маленькому вогні розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і смажимо 2 хвилини. Додаємо підготовлені шампіньйони з цибулею, курячий бульйон, що залишився, і на сильному вогні доводимо до кипіння. Потім на середньому варимо суп 5–7 хвилин. Вливаємо вершки, солимо, перчимо за смаком, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Готовий крем-суп наливаємо у порційні тарілки і гарячим подаємо з грінками. Можна прикрасити свіжою зеленню.

До речі
- Щоб приготувати грінки, батон наріжте на скибочки або кубики і підрум’яньте  в розігрітій сковороді з олією або на бляшці в духовці.
- Щоб суп не був занадто темним, не пересмажте гриби з цибулею, уважно стежте за їх готовністю.
- Такий крем-суп можна готувати з будь-яких грибів, зокрема й сушених.

Суп із грибами та галушками

 

 Інгредієнти: 200–300 грамів свіжих грибів, 1 літр води, 1 морквина середньої величини, 1 корінь петрушки, 1 цибулина, 2 ст. л. масла вершкового, 4 гілочки петрушки, 150 мл молока, 100 г манної крупи, 1 сире яйце, сіль за смаком.

Приготування. Гриби ретельно очистити, обдати окропом, дрібно нарізати і відварити. Отриманий бульйон – основа майбутнього супу. Гриби дістаємо шумівкою і разом із дрібно нарізаними цибулею, морквою та корінням петрушки смажимо на вершковому маслі. А тим часом займемося галушками. З манки, молока, яйця місимо тісто, скачуємо невеликий джгутик і ріжемо на шматочки. У каструлю з грибним бульйоном додаємо спочатку гриби з овочами. За кілька хвилин до готовності кидаємо галушки і варимо, поки не спливуть.

До речі
- Деякі господині додають у галушки ще й натертий сир. Кажуть, так іще смачніше.
- Якщо замість вершкового масла використати олію, а галушки замісити на воді – вийде чудова пісна страва.

Овочево-грибне рагу

 

 Інгредієнти: (у довільних пропорціях): гриби, капуста броколі, капуста цвітна, перець болгарський, баклажани, цибуля, морква, помідори, селера, квасоля стручкова, томатна паста, імбир, петрушка, кріп, сіль та перець, часник (за бажанням), картопля.

Приготування. У чавунній каструлі на соняшниковій олії обсмажити цибулю (нарізану дрібними кубиками) з морквою (натертою на тертці). Додати капусту – цвітну і броколі, а також попередньо замочену квасолю, болгарський перець. На сковорідці обсмажити відварені гриби, вкинути в каструлю й долити окропу. Затим злегка підсмажити нарізані кубиками помідори й баклажани (можна запекти в духовці), додати томатну пасту, часник, імбир (зовсім трошки), кілька хвилин потримати на вогні – і в каструлю, все перемішати, посолити, додати селеру, зелень, перець. Все разом тушкувати на середньому вогні до готовності. При подачі прикрасити цілими обсмаженими грибочками, суцвіттями капусти, зеленню, подавати з вареною картоплею.

Заморожені білі гриби

 

 Приготування. Спочатку їх почистіть, помийте і добре просушіть (це обов’язково, інакше вони злипнуться і втратять аромат). Поріжте на шматочки. Воду доведіть до кипіння, вкиньте в неї боровички і відваріть близько 15 хвилин. Відкиньте на друшляк і почекайте, поки вони повністю охолонуть. Тоді розкладіть порціями у пакетики і покладіть у морозильну камеру. Дуже важливо не зберігати заморожені білі гриби поруч із м’ясом чи рибою, адже вони вбирають запахи. Розморожувати їх, як й інші продукти, слід поетапно: спочатку з морозилки перекласти в холодильник, а потім потримати при кімнатній температурі – тоді вони не втратять свого аромату і будуть як свіжі.

Мариновані боровики

 

 Інгредієнти: на 1 л маринаду — 1 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. солі, 6 горошин запашного перцю, 2 гвоздички, 3 лаврові листки, 70 мл оцту.

Приготування. Гриби почистити, промити, скласти в каструлю, залити водою і проварити 30 хвилин, час від часу помішуючи. Готові ще раз промити і розкласти в слоїки. У каструлі закип’ятити воду і приготувати маринад (на літрову банку треба приблизно 200 г розчину), залити ним гриби. Щоб заготовка зберігалася всю зиму, банки необхідно простерилізувати 30 хвилин, попередньо додавши в кожну по столовій ложці олії та оцту (додатково).

Салат «Опеньки під шубою»

 

 Інгредієнти: 0,5 кг свіжих грибів, 2 цибулини, 3–4 картоплини, 4 яйця, 200 г твердого сиру, 3–4 кислі огірки, майонез, сіль за смаком.

Приготування. Опеньки перебрати, помити, відварити, охолодити і нарізати кубиками. Цибулю покраяти кубиками й обсмажити на олії разом із грибами. Картоплю і яйця відварити до готовності. Варену картоплю, кислі огірки, твердий сир та яйця натерти на великій тертці. Викласти інгредієнти пластами: смажені гриби з цибулею, трішки посолити; картопля, посолити і змастити майонезом; мариновані огірки; яйця, посолити і змазати майонезом; твердий сир. Зверху прикрасити салат посіченою зеленню..

Telegram Channel