Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Від грипу найбільше потерпатимуть літні люди

Фото google.com.ua.

Від грипу найбільше потерпатимуть літні люди

За прогнозами епідеміологів, цього сезону в Україні можлива найвища за останній час кількість хворих на цю недугу. Превалюватиме вірус «А-Сінгапур»– Н3N2, який циркулював у країнах Північної Америки і спричинив там багато смертей, здебільшого серед старшого покоління

Як повідомила завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського Національної академії медичних наук України Алла Мироненко, минулорічний сезон мав низький рівень захворюваності, порівняно небагато тяжких випадків і смертей від грипу. Цього року нам уже так не пощастить. Віруси Н3N2 найбільш небезпечні для людей поважного віку, хоча, згідно зі статистикою, частіше хворіють діти. Причина полягає в тому, що бабусі й дідусі рідше звертаються за допомогою, вдаються до самолікування. Вірус «Сінгапур» особливо загрожує ускладненнями (найчастіше — ​пневмоніями) тим, кому понад 65 і хто має хронічні недуги.

Алла Мироненко наголосила, що віруси «Мічиган» і «Колорадо», які прогнозувало МОЗ, теж можуть траплятися в Україні цього сезону, однак радше як поодинокі випадки.

За оперативними даними лікувально-профілактичних закладів, зараз на Волині захворюваність на грип та ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для осінньої пори. Однак із похолоданням ситуація зміниться, тому медики радять до початку епідемії подбати про свою безпеку, захистити від підступних вірусів вразливі категорії населення. Найефективнішим засобом профілактики грипу є щеплення.

Вірус «Сінгапур» особливо загрожує ускладненнями (найчастіше — ​пневмоніями) тим, кому понад 65 і хто має хронічні недуги.

Вакцини від грипу — ​Ваксигрип (Франція) та Джісі флю (Корея) — ​повинні наді­йти в аптеки до кінця місяця. У МОЗ підрахували, що збиток для кожного хворого на ГРВІ і грип становить від 420 до 2800 гривень залежно від тяжкості захворювання, для держави — ​4200–7800 гривень, а вартість вакцини становить всього кілька сотень гривень. За словами Алли Мироненко, для нашої кліматичної зони жовтень і листопад — ​це саме ті місяці, коли треба зробити щеплення.

«Оскільки ми очікуємо стрімке зростання захворюваності із середини грудня, це такий прогноз, то до цього часу встигне сформуватися імунітет», — ​зазначила вона. Дорослим для вироблення специфічного захисту достатньо 10–14 днів, дітям треба трохи більше часу.

Telegram Channel