Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Нема дощу?  За мак — і до криниці!

Волинь-нова

Нема дощу? За мак — і до криниці!

І таке-от задобрення-хабар для «небесної канцелярії» за багатовікову історію вигадав наш народ. Не тільки: «Іди, іди, дощику, зварю тобі борщику…»

Але насамперед повторимо запитання, відповідь на яке почали вже обговорювати.

«Гарбуз із секретом» — 40 (2018)

Коли його довго нема — якщо не біда, то велика проблема. Тому й вдаються люди до різних хитрощів. (А як нема, до речі, на Поліссі кажуть: «Дівка бахура десь за селом закопала…»).

Один вид хитрощів — беруть у руку множинний предмет і йдуть до особливого місця в усіх народів. І кидають цей предмет у це місце. Якщо тільки трішки, то, кажуть, прийде маленьким той, кого чекають. А якщо все, що в руці, надіються, що прибуде навіть його «зла теща». Вона може й принести з собою «небезпечного птаха».

А одні особливі люди взяли й поєднали колір цього «птаха» і назву предмета, з яким ідуть до того особливого місця…

Які популярні цукерки ще часів СРСР заховані в Гарбузі?

«З першого речення завдання спало на думку, що те, чого довго нема і є великою проблемою, — це дощ. Адже цього літа ми сповна відчули його відсутність, коли чекали аж довгих два місяці. Знаємо з народних переказів: аби закликати дощ, потрібно йти до особливого місця — криниці — і кинути туди насіння маку. Бо його вважають символом родючості. Якщо цілу жменю маку насипати, то сподіваються на зливу, а вона може прийти із грозою. Коли поєднати колір блискавки і назву того сипучого предмета, вийде — «Червоний мак». Цукерки з такою назвою смакували ще за часів СРСР, і ми також полюбляємо їх зараз. Отже, в «Гарбузі» заховані цукерки «Червоний мак» (на фото)», — написала нам сім’я Івана Куяви з міста Ковеля. Вона й отримає 150 гривень — приз за найкращу історію пошуку правильної відповіді.

 

 А завдяки жеребкуванню, яке провів адвокат луцької юридичної фірми «Astrum» Максим Мохнюк, серед 21 учасника конкурсу, котрі вказали у своїх «есесмесках» правильну відповідь, по 100 гривень отримають двоє представників Горохівського району Волині: Віталій Новосад із села Ощів («Коли довго дощу нема, то в нас мак у криниці баби сиплють. І з дитинства пам’ятаю смак цукеркок «Кара–Кум» і «Червоний мак», які нам тітка з Криму привозила») і Оксана Касевич із села Жабче («Спочатку переглянула, які ви цього разу запропонували смачні страви — дуже подобаються рецепти від «Цікавої», а потім одразу взялася за «Гарбуз» і розгадала його).

Перед тим як оголосити нове завдання, попросимо переможців надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта та ідентифікаційного коду.

«Гарбуз із секретом» — 43 (2018)

У цього предмета особлива назва. І своєрідно «прийшов» він до нас з однієї країни, де чомусь не можуть добитися значних успіхів у баскетболі. Про хокей ми мовчимо…

Діє він за формулою: гаряче< холодне.

Приносить щастя, віру в прекрасне, додає романтики, одухотворення, а монахи, дивлячись на положення, яке він прийняв, можуть трактувати і майбутнє, яке очікує вас.

Що за предмет заховано в гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 30  жовт­ня  тільки у вигляді sms-пові­домлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три богатирі», «Марина Бойко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

Грицько ГАРБУЗ

Telegram Channel