Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
А на вихідних гайну…  на Місяць!

Сьогодні мільярдер Маедзава мріє про зоряний політ, а в дитинстві колекціонував жуків-оленів.

Фото reuters.com.

А на вихідних гайну… на Місяць!

Першим туристом, який здійснить обліт навколо супутника Землі, стане 42-річний японський мільярдер Юсаку Маедзава

Ось воно — ​те, що хіба в найсміливіших мріях уявляли люди ще кілька десятиліть тому. Космічні мандри таки увійшли в наше життя. Компанія американського винахідника Ілона Маска SpaceX BFR, яка є розробником ракет-носіїв і оператором космічних систем, заявила про готовність відправити на Місяць туристів. На початку року вона вже запускала найпотужнішу ракету у світі на Марс. Тільки тоді замість людей на її борту був спортивний автомобіль Ілона Маска.

А от Ілон Маск (праворуч) чомусь не поспішає скласти компанію японському багатію у космічних мандрах.
А от Ілон Маск (праворуч) чомусь не поспішає скласти компанію японському багатію у космічних мандрах.

 

І першим щасливчиком, який побачить Місяць зблизька, стане підприємець-мільярдер з Японії Юсаку Маедзава. Каже, мріяв про це все життя, тож не пошкодує для справи ні грошей, ні сил. Капітал екстремала сягає 3 мільярдів доларів, він один із найзаможніших громадян цієї країни. А заробив такі статки на інтернет-продажах, заснувавши компанію Zozotown — найбільшого в Японії продавця одягу. Тож вартість польоту для такого бравого хлопця абсолютно не стала проблемою.

На радощах багатій вирішив узяти з собою за компанію ще 6—8 художників. Він сам є великим поціновувачем сучасного мистецтва, тому вірить, що ця подія зробить колосальний прорив не тільки в технологіях, а й у творчості: «Я не міг упустити можливість побачити Місяць зблизька. Водночас не хотів отримати такий фантастичний досвід сам, тому вирішив запросити митців. Нехай вони створять щось після повернення на Землю — ​і ці роботи розбудять мрійника всередині кожного з нас». Для космічних попутників Маедзави подорож буде безкоштовною, всі витрати, сума яких не розголошується, оплатить щедрий японець.

Ініціатор цієї затії Ілон Маск визнає, що це небезпечно, але обіцяє максимально передбачити всі ризики, аби уникнути їх у реальності.

Зрештою, такі пожертви в ім’я мистецтва він робить не вперше. Юсаку входить постійно в рейтинги найвпливовіших персон в арт-світі. Кілька разів він купував за рекордну вартість на відкритих торгах роботи американського художника-неоекспресіоніста Жан-Мішеля Баскії. Останнє його знакове придбання — ​полотно «Без назви» 1982 року створення, за яке торік він заплатив 110 мільйонів доларів. Вчинок, погодьтеся, не менш авантюрний, аніж бажання опинитися поруч небесного тіла…

Найдорожча покупка Юсаку не має назви, але має свою ціну — ​ 110 мільйонів доларів.
Найдорожча покупка Юсаку не має назви, але має свою ціну — ​ 110 мільйонів доларів.

 

Корабель із незвичними мандрівниками має підлетіти на відстань у 200 км від поверхні Місяця. Політ триватиме близько тижня і потребує неабиякої підготовки від «перевізника» і астро-туристів.

Ініціатор цієї затії Ілон Маск визнає, що це небезпечно, але обіцяє максимально передбачити всі ризики, аби уникнути їх у реальності: «Це не прогулянка в парку. Щось може піти не так. Нема повної впевненості в тому, що все буде за планом. Але зробимо все можливе, щоб звести ризики до мінімуму, бо це перший політ, мова йде про нові технології у глибокому космосі. І потрібна величезна хоробрість, щоб відважитися на це».

Цікаво, що сам винахідник, 47-річний Ілон Маск, поки не виявив бажання взяти участь у подорожі, але обіцяв ще подумати над цим. Час у нього є, адже орієнтовно її обіцяють здійснити у 2023 році. На стадії виробництва поки і ракета, яка домчить сміливців до Місяця.

Telegram Channel