Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чому такий безцінний «дитячий час»?

Волинь-нова

Чому такий безцінний «дитячий час»?

«У них дуже важливі спільні сімейні вечері! Вони можуть годину сидіти за тарілкою супу, вмокати туди скоринку хліба і спілкуватися. Якось я зварила літр супчику дитині, яку доглядала, а її мама ввечері його розвела й частувала чоловіка та двох дорослих синів. Бо головне у них – спілкування», – розповідала знайома, яка працює доглядальницею в Чехії. І це правда, що сімейні вечори з огляду на зайнятість батьків тепер набули статусу священного ритуалу: мовляв, у нас це є – значить, у нашій сім’ї все гаразд

Я ж згадувала у цей момент, як печалилася, коли ходила на роботу, що не встигаю наобійматися зі своєю донею та поговорити з хлопцями не тільки про «зробив уроки і поїв». Зараз декретна відпустка з найменшим дає цей благодатний час, хоча вдома завше знайдеться безмір роботи, тому «дитячий час» треба у себе все одно «вигризати»... Мами усього світу давно переймаються цією проблемою: комусь пече час на домашню роботу, а комусь – надмірна зайнятість і втома у вечірні години. І хотів би зазирнути в очі тій дитині, відчути, чим вона зараз живе, але ж біжиш готувати вечерю, роздаєш вказівки-поради про навчання і відчуваєш, як ще один день вислизає геть. Час. Час. Час. То що робити, щоби насправді бути з дітьми, а не коло них?

Однозначно: щось варто придумати з хатньою роботою. Знайома, приміром, розповіла, що «завела» посудомийну машину, мультиварку та купує продукти через інтернет із доставкою додому. Підходить мені це чи ні? В кожному разі нагадую собі, що мушу мати ось це дуже цінне і для себе, і для дітей, поки вони ще не дорослі. Можливо, у скарбничці ваших спогадів теж є історії про риболовлю з татом, поїдання пирогів з мамою біля річки і ще щось таке. Ось таке мусить бути! 

І хотів би зазирнути в очі тій дитині, відчути, чим вона зараз живе, але ж біжиш готувати вечерю, роздаєш вказівки-поради про навчання і відчуваєш, як ще один день вислизає геть. Час. Час. Час. 

Щоб ви не сумнівалися, знайшлися люди, які вже виокремили 10 секретів щасливого батьківства. «Є одна річ, на яку дорослі справді впливають: те, що діти запам’ятають своє дитинство як щасливе». Це слова американки Лори Вандеркам, мами чотирьох дітей, журналістки і блогерки. Вона вивчила особливості життя успішних жінок: попросила у тих, хто заробляє понад 100 тисяч доларів на рік, описати свій тиждень. Детально занотувати, що кожна з них робила щопівгодини упродовж семи днів. Вандеркам проаналізувала тайм-менеджмент (уміння ефективно розподіляти час) тих із них, хто ще й був щасливий у шлюбі. У своїй книзі «Я знаю, як їй усе вдається» Вандеркам розповіла, як ті жінки знаходять час на дітей. Підкреслю, час, коли мама вдома займається домашніми справами, а поруч товчуться діти, не береться до уваги.

А тепер секрети, які виявила допитлива мама-журналістка! Плануйте вечори буднів і плануйте ранки з дітьми до роботи, грайтеся з ними, їжте разом (не обов’язково вечерю), нехай діти знають, чим ви займаєтесь упродовж дня (говоріть про свою роботу, візьміть їх якось із собою), супроводжуйте шкільний клас на екскурсію, використовуйте всі можливості, щоб наодинці поспілкуватися з донькою чи сином (персональна увага дуже підвищує шанси на хорошу поведінку), займайтеся спортом та активними іграми разом (спільне відчуття радості), вигадуйте пригоди (сформуйте список бажань сім’ї і виконуйте його потрошку), заохочуйте себе жити з дітьми активно. 

Упевнена, що багато з цих секретів ви використовуєте, а ще маєте свою десятку, а то й двадцятку. Не ховайте їх суто у своєму просторі – нехай служать іншим батькам! Отже, пишіть на [email protected] чи на електронку газети [email protected].

Telegram Channel