Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Віряни Російської православної церкви не можуть молитись  та причащатись на горі Афон

«Улетел наш русский мир...»

Фото vladtime.ru.

Віряни Російської православної церкви не можуть молитись та причащатись на горі Афон

Найрезонансніші події в житті країни та світу очима наших журналістів

Кирил розірвав відносини з Константинополем

Відтак вірним Московського патріархату заборонено брати участь у таїнствах Вселенського патріархату, в тому числі і на Афоні , який перебуває під юрисдикцією Константинополя

Рішення про повний розрив євхаристійного спілкування із Вселенським патріархатом було прийнято 15 жовтня на Синоді Російської православної церкви у Мінську. На такий крайній крок Московський патріархат пішов через оголошення планів надати автокефалію Українській православній церкві.

Нагадаємо, що Константинополь відмінив дію свого листа від 1686 року, яким надав право Москві рукопокладати (висвячувати) київських митрополитів. Тобто на цей момент Україна — канонічна територія Вселенської церкви. Синод Константинопольського патріархату також зняв усі обмеження, що були накладені Російською церквою на українських священиків, і тепер митрополит УАПЦ Макарій та патріарх УПЦ КП Філарет офіційно визнані повноправними благодатними архієреями світового Православ’я.

У Москві вважають: оскільки Константинополь пішов на спілкування з «розкольниками», то сам «себе виключив з канонічного поля». Про це сказав глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон.

Водночас архієпископ УПЦ КП Зоря заявив: «Синод Московського патріархату повторює політику Кремля — самоізоляція у відповідь на законні рішення міжнародної спільноти». За його словами, парафіяни храмів Московського патріархату в Україні мають вирішити: «іти разом із РПЦ у розділення чи залишатися в єдності зі вселенським Православ’ям через Єдину помісну українську церкву». До речі, за оцінками експертів, підтримати позицію Москви, тобто припинити спілкування із Вселенським патріархатом, із 14 православних церков можуть лише 3–4. Хоч і це малоймовірно.

Вражає, як на наших очах міняється ситуація у Православ’ї. Парафіяни та священнослужителі Київського патріархату та УАПЦ, які ще нещодавно вважались не канонічними, тепер можуть спокійно їхати на Афон, спільно молитись там і причащатись, а парафіянам Московського патріархату це заборонено. Більше того, українські православні, на відміну від російських, до святих місць можуть дістатись набагато простіше — поїхати туди за безвізом. Ну хто б таке міг уявити ще кілька років тому?!

А все чому? Бо московська церква слідом за російською державою не визнає права українців бути самими собою, тобто мати свою державу, мову, церкву…

 

«Треба валити — будемо валити»: чому добровольці ідуть з передової

Дмитро Ярош оголосив про відведення бійців з лінії фронту

«5–й і 8–й окремі батальйони «Української добровольчої армії» виходять із передової, але ми не виходимо з війни. Поки вона триває, ми будемо брати участь у ній. Сьогодні найголовніше завдання для УДА — створення територіальних загонів оборони, які мали б чіткий функціонал», — зазначив Дмитро Ярош. За його словами, завданням загонів тероборони буде, зокрема, об’єднання ветеранів бойових дій. «Ми бачимо, як після дембеля учасників АТО починають «дерибанити». Наприклад, у Волинській області понад 30 «атошних» організацій. Завдання УДА — зібрати всіх, хто реально воював, у єдиний кулак», — заявив він.

Також Дмитро Ярош пообіцяв: добровольці допоможуть Службі безпеки України не допустити російського реваншу в Україні. «Треба буде валити — будемо валити. А що робити? Зрештою, ми цим чотири роки займаємося», — сказав командир УДА.

 

До сліз: хлопець освідчився під час проекту «Запроси мене з війни»

У Колонній залі Київської міськдержадміністрації відбувся перший унікальний танцювальний захід, який привертає увагу до проблеми реабілітації учасників бойових дій на Сході нашої країни

Боєць батальйону «Донбас–Україна» Віталій Аверін з позивним Авер привселюдно запропонував руку і серце своїй партнерці — акторці, співачці, волонтерці Аллі Мартинюк.
Боєць батальйону «Донбас–Україна» Віталій Аверін з позивним Авер привселюдно запропонував руку і серце своїй партнерці — акторці, співачці, волонтерці Аллі Мартинюк.

 20 пар — військовослужбовці та учасниці проекту «Українські амаzонки» — «розповіли» мовою танцю історії з війни: матері й сина, котрий пішов боронити Батьківщину; закоханих, які одружилися на війні; друзів, що, можливо, втратили один одного; людей, які мають обмежені фізичні можливості, але зберегли віру в життя. Захід відвідали дружина Президента України Марина Порошенко та віце–спікер парламенту Ірина Геращенко.

Не обійшлося на проекті і без приємних несподіванок. Під час виступу український військовий освідчився своїй партнерці. Перед цим молодий чоловік розповів, як вранці обраниця говорила про свій сон, у якому він просив її вийти заміж, на що хлопець відповів, що сон може бути віщим. «Я хочу, щоб ви стали свідками: ти вийдеш за мене заміж, кохана?» — запитав він. Під гучні аплодисменти вона погодилася!

А ми можемо порадіти, що натхненник цієї акції, міністр інформаційної політики Юрій Стець пообіцяв: наступного року проект «Запроси мене з війни» поїде регіонами України та в інші країни.

 

Шварценеггер закохався в Київ і пообіцяв повернутися

Цими днями американський актор, бодібілдер та політик виступив на бізнес–форумі у столиці України та побачився зі своїм старим товаришем Віталієм Кличком

 

 «…Арнольду дуже сподобалося наше місто, пообіцяв наступного разу приїхати надовше», — повідомив київський мер. Кличко особисто провів «Термінатору» екскурсію.

Віталій показав відео, на якому Арні зазначає, що закохався в Київ, та каже своє фірмове «I’ll be back» («Я повернусь»).

До речі, на Форумі Залізний Арні розповів про три правила, завдяки яким він зміг стати зіркою кіно, спорту та політики: чітко знати свою мету, чого хочеш; не слухати тих, хто каже, що нічого не вийде, і гарувати. «Коротких шляхів до успіху не існує, як і чарівних пігулок. Є тільки один шлях: працювати й працювати», — вважає Арнольд Шварценеггер (на фото).

Telegram Channel