Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Сидить баба на грядках, вся закутана в хустках»

Волинь-нова

«Сидить баба на грядках, вся закутана в хустках»

Щоправда, досі з полів і городів вона перебралася в льохи та комори, а вправні господині її вже й наквасили (До речі, про секрети цієї справи, якими поділився з читачами фермер із села Чаруків Луцького району, що на Волині, Олег Миколайович Галасун, можна дізнатися з «Читанки для всіх» за 29 листопада 2018 року). Цей овоч не тільки здавна увійшов до нашого повсякденного раціону харчування, а й став одним із улюблених. Страв із нього можна приготувати безліч: борщі, вареники, пиріжки, солянки, тушкована, запечена, фарширована капуста, різноманітні салати, котлети і зрази... Тож недарма кажуть: на столі не пусто, коли є капуста

Овочевий плов по-грецьки

 

 Інгредієнти: 400 г капусти білоголової, 1 скл. рису, 2 цибулини, 1 скл. томатного соку,  3 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, спеції – за смаком.

Приготування. Цибулю нарізати півкільцями, капусту тонко нашаткувати. Розігріти в глибокій сковородці олію, всипати цибулю і трохи обсмажити, додати капусту, смажити, періо­дично помішуючи, поки вона набуде світло-коричневого кольору. Вкинути лавровий лист і спеції (підійдуть кмин, коріандр, паприка, грецькі трави). Добре промити в кількох водах рис і всипати його до овочів, влити приблизно 150–200 мл окропу. Посолити, довести до кипіння, а тоді зменшити вогонь до мінімуму, додати томатний сік, накрити кришкою і тушкувати хвилин 25, до готовності рису. Перед подачею посипати зеленню.

Cалат «Барвистий»

 

 Інгредієнти: півкапустини середньої величини, 1 морквина,  1 буряк, півлимона, оливкова олія, сіль та цукор за смаком.

Приготування. Сирі моркву та буряк натерти на крупній тертці. Капусту дрібно нашаткувати, присолити і перетерти, щоб стала м’якшою. З лимона витиснути сік. У салатниці змішати подрібнені овочі, посолити, посипати цукром, полити лимонним соком та оливковою олією і перемішати.

Пиріжки з капустою

 

 Інгредієнти: для тіста – 2 ч. л. сухих дріжджів, 1 скл. молока, 2–3 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. цукру, 3,5–4 скл. борошна, 2 яйця (можна і без них); для начинки – 200 г свіжої капусти, 100–150 г квашеної капусти, 6–8 шампіньйонів, 1 велика цибулина, сіль, перець.

Приготування. Замішуємо тісто: до злегка підігрітого молока додаємо подрібнені дріжджі, цукор і сіль, добре розмішуємо і залишаємо на 10–15 хвилин. Після цього добавляємо просіяне борошно, яйця, олію і ретельно вимішуємо, поки тісто перестане липнути до рук. Накриваємо його рушничком і відставляємо в тепле місце, щоб збільшилося в об’ємі. Тим часом тушкуємо капусту з грибами. Коли тісто збільшиться вдвічі, відщипуємо невеличкі шматочки і розтягаємо їх у палянички, в центр кладемо начинку, формуємо пиріжки і викладаємо на змащене деко. Для рум’яності змащуємо їх збитим яйцем, можна посипати кунжутом або маком. Випікати в духовці протягом 20–30 хвилин при температурі 180 градусів або ж смажити на сковороді в розігрітій олії.

Салат «Медовий»

 

 Інгредієнти: 500 г квашеної капусти, 100 г сметани,  1 яблуко, 2 ст. л. меду, зелень петрушки.

Приготування. Капусту дрібно посікти, яблуко очистити від шкірки та серцевини й нарізати невеличкою соломкою або стерти на бурякову тертку. Змішати інгредієнти, заправити салат медом і сметаною. При подачі до столу притрусити посіченою зеленню.

Капустяники

 

 Інгредієнти: 1 кг капусти білоголової, 1 скл. манки, 1 велика цибулина, 1 яйце, олія для смаження, томатний соус або кетчуп, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Ретельно подрібнити капусту за допомогою шатківниці або кухонного комбайна (чим дрібніше, тим краще). Якщо шинкували ножем, то її необхідно присолити і пом’яти руками, інакше погано триматиме форму котлет. До подрібненої капусти додати манну крупу, яйце, сіль, перець, добре вимішати і дати овочевому фаршу настоятися 10–15 хвилин. За цей час капуста максимально виділить сік, а манка розбухне. З отриманої маси формувати котлети й обсмажувати в розігрітій олії по кілька хвилин з кожного боку. Капустяники скласти в каструлю з товстим дном. Кожен шар котлет перемастити томатним соусом і протушкувати близько 10 хвилин. Замість соусу можна використати підсмажену ріпчасту цибулю 
та/або моркву з томатами, покласти кілька гілочок селери для аромату. Соковиті капустяні котлетки смакуватимуть з тушкованими в сметані грибами, картопляним чи гороховим пюре тощо.

А ви знали, що...
▶ Капуста згадана у комедіях Аристотеля у V столітті до н. е.
▶ Листя капусти білоголової на 80 % складається з води. Решту 20 % становлять азотисті речовини, жири, вуглеводи, цукри, пектин, клітковина, органічні кислоти, фітонциди. У ній – велика кількість вітамінів: каротин (провітамін А), фолієва кислота, вітаміни групи В (B1, В2, В6), РР, Е, Р, К, вітамін U (противиразковий фактор). А за вмістом аскорбінової кислоти (вітаміну С) білоголова може змагатися з лимонами та апельсинами. 
▶ Слов’яни дізналися про цей овоч від греко-римських колоністів, які жили у Криму, і почали активно використовувати його і в харчуванні, і в медицині.
▶ Піфагор стверджував, що довгим віком він зобов’язаний вживанню великої кількості капусти.
▶ У пізньостиглих сортах 
вітамін C зберігається довше, аніж у ранніх, – майже всю зиму. 
▶ Салати зі свіжої капусти неодмінно мають бути в раціоні тих, хто хоче схуднути. Ще Александр Македонський наполягав, щоб його військові командири, які мали надмірну вагу, щодень вживали на обід таку страву.

Telegram Channel