Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Надія Адамчук-Чала мала шанс першою у незалежній Україні підкорити космос

Біологію Надія полюбила ще у школі. Цю дисципліну там викладала її мама. А тато був фахівцем з виробництва сільськогосподарської техніки.

Фото tyzhden.ua.

Надія Адамчук-Чала мала шанс першою у незалежній Україні підкорити космос

Біолог «програла» у відборі польоту до зірок Леонідові Каденюку, але натомість досягла вершин в іншій сфері діяльності

«У них — 20 літ підготовки, а в мене — ​біологія і балетна школа»

У фінальну четвірку відбору перших українських космонавтів 1996 року вона потрапила у достойній компанії чоловіків. Леонід Каденюк 20 літ готувався до космічного польоту, В’ячеслав Мейтарчан мав тисячу парашутних стрибків, не залишав шансів на перемогу і випускник Можайської військово–космічної академії Ярослав Пустовий. Пані Надія досвіду чоловіків протиставила знання та… почуття гумору.

«Коли на черговому етапі відбору в мене запитали про часи нальоту та кількість стрибків із парашутом, лише похитала головою. «А що ж ви закінчили?» Відповідаю: «Балетну школу», — ​з усмішкою пригадує пані Надія.

Чому випускниця Київського національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, співробітник відділу клітинної біології і анатомії рослин НАНУ подалася у потенційні космонавти? Все просто — ​космос і біологія були найбільшими захопленнями Надії ще зі шкільних років.

І ось їй 26, вона науковець–біолог із солідним «багажем» досліджень і досягнень. У цей час якраз формували міжнародний екіпаж шатла «Коламбія», серед завдань якого — ​пункт, що стосується спостереження за рослинами у космосі, зокрема за їхнім запиленням. Це її шанс!

Після шторму в океані жодні випробування не страшні

Долати надскладні завдання для майбутніх космічних польотів Надії довелося у США. Але бути тільки розумним для цього замало. Людину немов вивертають навиворіт, оглядають кожен сантиметр тіла, перевіряють функціо­нування усіх систем організму. Жінка, наприклад, повинна була декілька годин просидіти у мішку, який у разі аварії використовують астронавти. Це випробування далося їй навіть важче, аніж підступна для багатьох перевірка на «вертушці» для тренування вестибулярного апарату.

Маючи нормальний фізичний стан, у космос можна потрапити в будь-якому віці. Головне, аби був бездоганний імунітет. 

Пані Надія знала наперед, як прореагує на коливання. Якось на тихоокеанському судні потрапила у триденний шторм силою 7—8 балів. У кожної людини своя реакція на такі перепади. А в неї несподівано вона виявилася навіть дуже позитивною: замість хворобливого стану стала відчувати неабиякий приплив енергії.

Пригадує, були й доволі дивні запитання.

— Цікавилися, чи курю. Кажу: «Ні». Далі — щодо алкоголю й наркотиків. Відповідаю: «Ні». І тут виявилося, що не маю досвіду боротьби зі шкідливими звичками, і це там вважають негативом. У США зовсім інша система виховання, я не підпадала під ті стерео­типи.

Земні досягнення не менш важливі за космічні відкриття

Те, що першість у тому відборі надали чоловікам, Надію Адамчук–Чалу не засмутило. Жартує, що має чимало справ і на Землі. Тож успішно продовжила розпочаті дослідження у лабораторії Інституту мікробіології та вірусології. У 33 роки отримала премію Президента України за роботу «Гравічутливість рослин на клітинному і молекулярному рівнях».

З того часу минуло понад двадцять літ. Науковець — мама двох дітей. Доньці Єлизаветі

19 ро­ків, синові Олександру — 13. За сімейними і професійними досягненнями не забуває дбати і про фізичну форму. Надія Іванівна — вже і парашутист, і аквалангіст. У США побачила, яку підготовку повинен мати астронавт, тому й узялася посилено за тренування.

— Я готова стати другим космонавтом України. Маючи нормальний фізичний стан, у космос можна потрапити в будь–якому віці. Головне, аби був бездоганний імунітет. Завжди обливаюся з джерел у Голосіївському парку, родина робить це зі мною. А взимку, коли нема сильного вітру, навіть мої діти бігають босоніж по снігу та плавають в ополонці.

За матеріалами tyzhden.ua, ftp.nkau.gov.ua.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel