Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чому Зеленський не повинен  стати президентом: 5 причин*

Виборець має зрозуміти: кіношний президент і президент країни — дві великі різниці.

Фото: detector.media.

Чому Зеленський не повинен стати президентом: 5 причин*

Представники української інтелігенції закликали виборців не підтримувати на виборах президента шоумена із «95 кварталу». Аргументів у вчених мужів безліч — від неповаги кандидата до України та її цінностей до зв’язків Володимира Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським, який діє за сценарієм Кремля

«Слуга олігарха як загроза Україні»

Так називається громадська ініціатива, з якою виступили Юрій Щербак (дипломат, доктор медичних наук), Богдан Горинь (політолог, колишній дисидент), Павло Мовчан (голова товариства «Просвіта», народний депутат I—V скликань). Вони представили лист–звернення до українського народу про неприпустимість приходу до влади парочки Коломойський — Зеленський. Лист підписали 27 інтелектуалів. У документі вони виклали причини, відповідно до яких Зеленський не гідний посади президента.

Причина №1. Протеже Коломойського

«Не секрет, що кандидат у президенти Зеленський — це проект одіозного олігарха Ігоря Коломойського, який розікрав мільярди доларів ПриватБанку. І тільки держава врятувала вкладників від втрати коштів, провівши націоналізацію і взявши на себе фінансові зобов’язання штучно збанкрутілої банківської установи», — відзначили представники інтелігенції. А Коломойський, продовжили вони, тим часом виїхав із країни спочатку до Швейцарії, потім до Ізраїлю і за кордоном вирішив зайнятися виборами президента України, відправивши на них двох своїх протеже. Це Володимир Зеленський і Олександр Шевченко. Мета у Коломойського одна, вважають учасники ініціативи, — уникнути відповідальності за ситуацію в ПриватБанку і знову отримати доступ до українського бюджету.

Зеленський виставляв українців в образі дурнуватих гуцулів і хохлів–салоїдів. Заявляв зі сцени, що гасло «Слава Україні!» — для галицьких туалетів. Це не вигадки, а щаблі бізнес-кар’єри кандидата в президенти.

«Зеленський усім своїм способом життя, офшорами, інформаційним і бізнес–ресурсом залежить від Коломойського, його каналу («1+1». — Ред.), режисерів, політтехнологів і юристів. Він — слуга реального корумпованого олігарха–втікача», — пояснює Юрій Щербак.

Причина №2. Глузування над українцями

Неоднозначність ставлення Зеленського до українського народу проглядалася вже задовго до виборів. Цинізм щодо українців звучав у виступах «Кварталу 95» навіть за часів кривавих днів на Майдані: «Якщо беркутівцям видати ебонітові палички, а на мітингувальників вдягти вовняний одяг, то ми зможемо добувати електроенергію».

Зеленський насміхався і над наданням автокефалії українській церкві, Евромайданом, українською мовою, гаслом «Слава Україні!». І навіть над нашою країною як такою, виставляючи її в образі порноакторки. Бувало, що сміявся над Україною на концертах у Кремлі, блазнював перед колишнім президентом Віктором Януковичем і Віктором Медведчуком, кумом Володимира Путіна. І за жодну з цих речей шоумен так і не вибачився.

Зате попросив вибачення у глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова. І сталося це вже після того, як Росія почала збройну агресію проти України.

«Він виставляв українців в образі дурнуватих гуцулів і хохлів–салоїдів. Заявляв зі сцени, що гасло «Слава Україні!» — для галицьких туалетів. Це не вигадки, а щаблі бізнес–кар’єри кандидата в президенти», — зазначив Щербак.

За даними програми корупційних розслідувань «Схеми», Зеленський уже п’ятий рік війни заробляє чималі гроші в Росії і навіть отримує фінансування на свої проекти з казни держави–агресора.

Причина №3. Ніякий він не Рейган

Прихильники Зеленського час­то наводять як приклад США 1981—1989 років, коли президентом став актор Рональд Рейган та ще й протримався в президентському кріслі два терміни.

Тим не менше, пояснює Богдан Горинь, порівнювати Зеленського і Рейгана «примітивно» і не можна. Рейган, перш ніж стати президентом, пройшов довгий і складний шлях: спочатку очолював профспілку американських кіноакторів, потім став губернатором Каліфорнії. Навіть коли він був губернатором, він мав своє бачення співпраці США з іншими країнами, відносин із СРСР та розгледів у Союзі «імперію зла», яка повинна бути знищена.

Зеленський, за словами Гориня, у багатьох питаннях зовнішньої та внутрішньої політики є невігласом. Хоч він і має юридичну освіту, цей шоумен сам сказав, що це не його покликання, тому і пішов у шоу–бізнес, де й продемонстрував свою зневагу до історії та героїв українського народу. Тож як він може представляти країну на міжнародній арені?

Причина №4. Ефект «зомбоящика»

Як пояснює Павло Мовчан, Зеленський — навіть не актор, а КВН–щик, який здобув популярність, гастролюючи країнами і «блакитними екранами». Він переконаний, що високі рейтинги шоумена — просто свідчення того, наскільки сильно люди залежать від телеефірів. Та й у Зеленського, мабуть, схоже бачення ситуації. Адже навіщо формувати парламент і Кабінет Міністрів, «якщо можна управляти країною за допомогою пульта, через телевізор». Комік вже, по суті, цим займається — пропонує користувачам соцмереж обирати кандидатури керівників Кабміну, Генпрокуратури, СБУ.

Більш того, Зеленський грає з вогнем не тільки в кадрових питаннях, але і в питаннях національно–етнічного спокою в країні. «Адже етнічний фактор в Україні набирає завжди катастрофічних масштабів, коли сміються над «хохлом», коли його гідність принижують. А це є головною ідеологією цього КВН–ника і «Кварталу 95», — наголошує Мовчан.

Представники інтелігенції наполягають: серед кандидатів у президенти є гідні претенденти, тому не варто голосувати «по приколу» за «лицемірну маску, маріонетку корупційного олігарха».

Причина №5. Кремлівський сценарій

Дисидент Богдан Горинь нагадав, що у Росії є кілька сценаріїв знищення України, які часто транслюють через Медведчука. Але до цих сценаріїв, на жаль, іноді приєднуються й інші українські політики, в тому числі й «господар» Зеленського.

Сценарій олігарха — за будь–яку ціну повернути собі ПриватБанк, упевнений Горинь. Для цього він спочатку вів переговори в Тель–Авіві та Варшаві з лідеркою «Батьківщини» Юлією Тимошенко, а тепер «майже силою змусив молодого, недосвідченого і з примітивним політичним мисленням Зеленського також зареєструватися кандидатом в президенти».

У чому він хороший

Юрій Щербак наголосив, що є в Зеленського, безумовно, і хороші якості: він молодий, посміхається, у нього гарне почуття гумору, але ж йдеться про посаду президента, а не «хорошого малого». «Він не може бути президентом, не готовий керувати ні військами, ні всім іншим, — сказав Щербак. — Тут немає нічого особистого, як кажуть, тільки бізнес: ми за сильну Українську державу, яка витримає ті виклики, які сьогодні стоять перед нею. І ми впевнені, що цей кандидат не здатний на це».

Петро БУЛАВА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel