Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Російський слід агітаторів  Тимошенко*

Звісно, Юлія Володимирівна вийде до народу і скаже: «Нє віноватая я!»

Фото censor.net.ua.

Російський слід агітаторів Тимошенко*

Нардепи від «Батьківщини» організували піраміду для купівлі голосів за свою лідерку

Схоже, в гонитві за президентським кріслом Юлія Тимошенко вже готова на все. Що й казати про таку «дрібницю», як використання брудних технологій.

Служба безпеки України запідозрила агітаторів «Батьківщини» у створенні злочинної організації з метою впливу на результати волевиявлення під час голосування на президентських виборах 31 березня цього року.

Вранці 21 лютого СБУ спільно з Державним бюро розслідувань провела понад три десятки обшуків у багатьох регіонах країни. Одні з найгучніших відбулися в Запоріжжі. Про те, що силовики навідалися в домівки співробітників «Батьківщини» Юрія Луціва та Андрія Конотопа, повідомив у «Фейсбуці» Віталій Рябцев, довірена особа Тимошенко.

Із квартир «тимошенківців» вилучили агітпродукцію та документи, що свідчили про незаконну агітаційну кампанію на користь кандидата в президенти Юлії Тимошенко.

Цього ж дня заступник голови СБУ Віктор Кононенко зібрав брифінг, під час якого заявив, що створена організація мала чітку ієрархію та ціль. А саме: її учасники повинні були забезпечити необхідну кількість голосів на користь певного кандидата на всіх виборчих дільницях країни. За словами Кононенка, провідну роль в угрупованні виконували громадяни України та Російської Федерації. Зокрема, відповідальним за Вінницьку область був росіянин Володимир Рябий. У 2012 році він брав участь у виборах президента Росії як довірена особа кандидата на посаду президента РФ Володимира Жириновського. Після виборів Рябий очолив Ставропольське регіональне відділення політпартії «Патриоты России».

За Одеський регіон відповідала громадянка Ганна Матюхіна. У 2011 році на парламентських виборах у РФ вона працювала у виборчому штабі «Единой России», а в 2012–му — у штабі кандидата у президенти РФ Володимира Путіна.

Опубліковані СБУ матеріали свідчать про те, що організатором зриву президентських виборів є народний депутат від «Батьківщини» Руслан Богдан. Він відповідав за фінансовий бік цієї справи: оплату агітаторів, спостерігачів на виборах і організаторів штабів. Також до піраміди з підкупу виборців причетний його колега по фракції Валерій Дубіль. Як свідчать документи, підкуп здійснювали брудними коштами, які інкасувалися за сприяння правоохоронців.

Втім, для Богдана втручання у вибори — звична річ. У 2016–му Національне бюро розслідувань викрило його у підкупі виборців на позачергових виборах до Верховної Ради.

До цього, у вересні 1998 року, Руслан Богдан (тоді ще він мав прізвище Мусієнко) був навіть затриманий за вимагання 4200 доларів у підприємця. Коли ж Мусієнко вирішив податись у політику, то, щоб не привертати зайвої уваги, взяв прізвище дружини. Схоже, це йому не дуже допомогло. Вкотре потрапивши в поле зору правоохоронців, Богдан не лише зганьбився сам, а й підставив свою лідерку. Адже саме Тимошенко має нести політичну (і не лише) відповідальність за дії своїх соратників.

Саме Тимошенко має нести політичну (і не лише) відповідальність за дії своїх соратників.

Та не він один. Чого варта лише справа голови Херсонської облради Владислава Мангера, якого звинувачують у замовному вбивстві відомої активістки Катерини Гандзюк. Однак, попри його очевидну причетність до цього злочину, Тимошенко до останнього не виключала його з партії. І лише нещодавно, під шаленим тиском активістів, погодилася відібрати в Мангера партійний квиток «Батьківщини».

Важко не згадати й колишнього нардепа Блоку Тимошенко Віктора Лозинського, якого також звинувачували у вбивстві мешканця Кіровоградщини. Втім, його провину таки довели. Але замість призначених судом

15 років Лозинський відсидів за ґратами лише 5, вийшовши на волю за скандальним «законом Савченко».

До речі, Надія Савченко, яку Служба безпеки затримала за звинуваченням у підготовці теракту, так само була членом «Батьківщини». Більше того, посідала перше місце у виборчому списку до парламенту 2014–го.

За дві президентські кампанії Тимошенко так і не змогла переконати виборців у своїх перевагах. Хоч старалася неабияк: мало хто роздає стільки популістських і брехливих обіцянок, як вона. Нещодавнє дослідження, яке спільно провели видання «Новое время» та факт–чекінговий проект «VoxUkraine», за підсумками двох років визначило Тимошенко лідеркою політичної неправди. А авторитетне німецьке видання «Handelsblatt» назвало кандидатку в президенти «баронесою брехні».

Напередодні чергових президентських виборів соціологічні дослідження демонструють чорну смугу Тимошенко. Вона стрімко втрачає лідерство, яке неймовірними зусиллями тримала впродовж року, і вже не потрапляє у другий тур. Імовірно, через це очільниця «Батьківщини» відчайдушно шукає шляхи порятунку власного рейтингу та по крихтах збирає довіру електорату, різними способами привертаючи до себе увагу ЗМІ. Нещодавно вона ледве що не бризкала слиною, звинувачуючи в підкупі виборців… чинного Президента Петра Порошенка. Однак гучніше за всіх «тримай злодія» волає сам злодій. І викриття її власної виборчої піраміди стало ще одним підтвердженням цього народного спостереження…

У місті Луцьку за місцем тимчасового перебування координатора діяльності мережі по 21-му ОВО на території Волинської області виявлено списки «старших виборчих дільниць» та розписки про отримання ними коштів за налагодження мережі серед місцевих виборців.

Загалом на підкуп електорату на Волині планувалося виділити 369 мільйонів гривень. Один голос, за розрахунками організаторів схеми, мав би коштувати 1443 гривні. Але вони забули, що волиняни не продаються!

Іванна МАЛАНІЙ.

Telegram Channel