Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Чесного полковника» виводять на чисту воду*

І електронні рукописи не горять: ось що писав Дмитро Гнап на адресу Анатолія Гриценка у 2014 році, а сьогодні заявляє, що знімає свою кандидатуру на його користь у президентській гонці.

Волинь-нова

«Чесного полковника» виводять на чисту воду*

Серед усіх екс-міністрів оборони, які залишаються в Україні, найбільше запитань — до Анатолія Гриценка

Колишні керівники Міністерства оборони ризикують опинитися за ґратами: у Верховній Раді триває розслідування щодо масштабного розкрадання у Збройних силах та підриву обороноздатності держави у 2004—2017 роках. Створена влітку минулого року Тимчасова слідча комісія парламенту має на меті дослідити факти порушень в армії.

Окрім парламентаріїв, у розслідуванні беруть участь і керівники правоохоронних органів: Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань. Там сходяться на думці, що саме дії попередніх очільників Міноборони призвели до жалюгідного стану наші Збройні сили на початок російської агресії в Криму і на Донбасі. Протягом більш як десяти років армію знищували настільки системно, що виникає питання, чи не був цей процес керований з єдиного центру «за порєбріком»…

Про системний підрив боєздатності ЗСУ говорить і голова Тимчасової слідчої комісії, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник. Показово, що за результатами роботи ТСК Генеральна прокуратура вже порушила кримінальне провадження.

Чемпіоном із розбазарювання нашої армії, а фактично йдеться про зловживання службовим становищем і владою, був Анатолій Гриценко.

Тут варто згадати про міністрів оборони часів президентства Віктора Януковича, за яких військово­службовці отримували від держави копійки і не мали що робити. Це призвело до того, що весною 2014 року в усій країні знайшлося буквально кілька підрозділів, здатних виконувати бойові завдання. Всі інші були деморалізовані й фактично знищені.

На цей момент оголошено підозри всім трьом «януковичівським» екс–міністрам: Михайлові Єжелю, Павлові Лебедєву і Дмитрові Саламатіну. Останні двоє, як відомо, виявилися громадянами Росії. Очевидно, в Україні вони мали конкретну місію — позбавити нашу державу сил оборони.

Та є одне «але». Якби нищенням армії займалася лише одна ця трійця, вони б за всього бажання не встигли реалізувати свій підступний план. Адже після розпаду Радянського Союзу Україна отримала одну з найпотужніших армій у світі. Втім, як зазначають представники правоохоронних відомств, далі почалося розкрадання Збройних сил у колосальних масштабах. І займалися цим міністри, які працювали ще до Януковича.

Показово, що всі вони проігнорували запрошення Тимчасової слідчої комісії прийти на засідання і дати пояснення щодо своєї позиції. А Анатолій Гриценко, який зараз балотується в Президенти, заявив, що не має часу на подібні розслідування. Натомість саме до нього є чи не найбільше зауважень з усіх міністрів, які досі перебувають на території України.

Зокрема, як зазначається в звітах слідчої комісії, за три роки керівництва Гриценка Міністерство оборони, попри брак зенітно–ракетних комплексів, примудрилося продати 250 одиниць цього виду озброєння. Також різко зменшилася кількість танків та бронемашин. Причому часто унікальна зброя продавалася за безцінь: наприклад, діючий ЗРК С-300 був списаний за вартістю запчастин.

І електронні рукописи не горять: ось що писав Дмитро Гнап на адресу Анатолія Гриценка у 2014 році, а сьогодні заявляє, що знімає свою кандидатуру на його користь у президентській гонці.
І електронні рукописи не горять: ось що писав Дмитро Гнап на адресу Анатолія Гриценка у 2014 році, а сьогодні заявляє, що знімає свою кандидатуру на його користь у президентській гонці.

 За словами голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради Сергія Пашинського, це призвело до того, що зараз Україна змушена купувати техніку за кордоном. Зокрема, в Чехії та Польщі ми купуємо БМП-1 і БМП-2 за ціною 170—200 тисяч доларів, хоча в 2005—2007 роках сотні цих бронемашин були списані в середньому по 7000 доларів. «Чемпіоном із розбазарювання нашої армії, а фактично йдеться про зловживання службовим становищем і владою, був Анатолій Гриценко. Це не звинувачення, це констатація факту після аналізу ряду документів», — заявив народний депутат.

Небажання Гриценка пояснювати слідчій комісії результати своєї діяльності на посаді очільника Мін­оборони лише наводить на думку: він справді боїться, що в результаті розслідування його виведуть на чисту воду. Зрештою, звідкись же у політика з досить скромним доходом взялася розкішна вілла у Кончі–Заспі площею понад 374 кв. м, з баскетбольним майданчиком, власним озером, декоративним мостом… Щоправда, згідно з декларацією кандидата в Президенти, все це, як і 5 квартир у Києві та кілька земельних ділянок, записане на дружину Гриценка, відому журналістку Юлію Мостову. Але від подальшого розслідування такі хитрощі колишнього міністра не врятують.

Орест ПЕТРЕНКО.

Telegram Channel