«Дуже мамочку люблю – все для неї я зроблю!» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.96 € 30.47
«Дуже мамочку люблю – все для неї я зроблю!»

Фото show.7ya.com.

«Дуже мамочку люблю – все для неї я зроблю!»

Нинішня добірка адресована юним господинькам, які захочуть з нагоди завтрашнього свята – Міжнародного жіночого дня – потішити неньку власноруч приготовленим смаколиком. Тож ми навмисне пропонуємо рецепти страв, котрі не потребують особливих кулінарних навичок і не завдадуть багато клопотів. Навіть якщо це буде не шикарний торт, а прості канапки до кави – повірте, матуся неодмінно оцінить ваші старання!

Торт «Калейдоскоп»

Інгредієнти: 300–400 г різнокольорового мармеладу, 0,5 л сметани, 25 г желатину, 150 мл молока, 3–4 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру.

 

 Приготування. У теплому (але не гарячому) молоці розчиніть пачку желатину, розмішайте і залиште для набухання. Мармелад поріжте кубиками і викладіть у форму для торта. До сметани додайте молоко з желатином, звичайний та ванільний цукор, поставте все на маленький вогонь і прогрійте, ретельно помішуючи. Охолодіть і залийте цим сметанним кремом порізаний мармелад. Потримайте у холодильнику 4–5 годин. Щоб дістати торт із форми, опустіть її на 30–40 секунд у миску з гарячою водою, тоді накрийте пласкою тарілкою чи блюдом і переверніть.

До речі. Такий торт можна приготувати з додаванням шматочків фруктів, печива, шоколаду, родзинок тощо.

 

Яблучний пиріг

Інгредієнти: 5–6 яблук, 1 скл. борошна, 0,5 скл. цукру, 50 г масла, 3 яйця, 1 скл. кефіру, 1 ч. л. соди, 2–3 ст. л. панірувальних сухарів.

 

 Приготування. Яблука почистіть та наріжте тонкими пластинками завтовшки 3–5 мм, за бажанням посипте корицею. У мисці збийте яйця та цукор. Масло розтопіть на сковороді або в мікрохвильовці і теплим (але не гарячим!) влийте до збитих яєць. Туди ж додайте кефір (попередньо перемішавши його із содою). Потроху досипайте просіяне борошно, помішуючи, щоб не утворювалось грудочок. Форму добре змастіть маргарином або маслом, посипте панірувальними сухарями, викладіть шматочки яблук, залийте тістом і випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці впродовж 35 хвилин.

 

Закуска «Білі тюльпани»

Інгредієнти: 7 яєць, 100 г м’якого вершкового сиру, 1–2 зубочки часнику, майонез або сметана з гірчицею, зелена цибуля, петрушка.

 

 Приготування. Яйця зваріть круто (10 хвилин з моменту закипання), розріжте навхрест, не доходячи ножем до кінця. Обережно вийміть жовток, подрібніть його і змішайте із м’яким сиром, розтертим часником, майонезом або сметаною з гірчицею. Нафаршируйте яйця цією начинкою за допомогою кондитерського шприца чи маленької ложечки. Викладіть готові «тюльпани» на блюдо, стебла і листки зробіть із зеленої цибулі, додайте зелень петрушки.

 

Пиріг «Шоколадне диво»

Інгредієнти: для кульок — ​250 г солодкої сиркової маси, 1 ст. л. крохмалю; для тіста — ​4 яйця, 1 скл. цукру, 3–4 ст. л. какао, 1 пакетик ванільного цукру, 1 скл. сметани, 1 ч. л. соди, борошно, консервовані у власному соку вишні, горіхи.

 

 ​Приготування. Сиркову масу ретельно вимішайте з крохмалем і сформуйте невеличкі кульки (якщо сиркова маса доволі густа, то крохмаль можна не додавати). Яйця збийте з цукром звичайним і ванільним. Сметану влийте в півлітрову банку, всипте в неї соду і розмішайте. Коли вона почне підніматися, додайте її до збитих яєць. Після того просійте борошно та какао й акуратно вимішайте ложкою, тісто має бути як густа сметана.

Форму для випічки змастіть смальцем або маргарином, посипте манкою чи борошном, розкладіть сирні кульки, залийте половиною тіста, викладіть вишні (попередньо зцідивши з них сік), вилийте другу половину тіста, злегка розрівняйте, зверху посипте подрібненими горіхами. Випікайте при температурі 180 градусів 35–40 хвилин, перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою.

 

Картопля, запечена у вершковому соусі

Інгредієнти: 8–10 картоплин, 150 мл вершків, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. вершкового масла, 150 г твердого сиру, спеції.

 

 Приготування. Почистіть картоплю від шкірки, поріжте її кружальцями завтовшки близько 1 сантиметра, посоліть і поперчіть. В окремій посудині збийте вершки та масло (щоб воно було доволі м’яким, потрібно заздалегідь дістати його з холодильника), додайте потовчений часник та натертий на дрібній тертці сир. Форму для випікання змастіть олією. Викладіть картоплю та залийте її вершковим соусом. Випікайте гарнір упродовж 30 хвилин при температурі 200 градусів. Перед подачею на стіл прикрасьте страву зеленню.

 

Салат «Екзотика»

Інгредієнти: 1 відварене або запечене куряче філе, 1 червона цибулина, 2 ківі, 1 великий помідор, 1 апельсин, невеличкий качан салату, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. оцту, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком.

 

 Приготування. Цибулю поріжте тонкими кільцями і замаринуйте в суміші олії, оцту, цукру і дрібки солі. Злегка помніть її і нехай постоїть кілька хвилин, після чого відіжміть (маринад залиште) і всипте в салатник. Ківі очистіть від шкірки і покрайте впоперек тонкими скибочками. Так само поріжте помідор, а почищену м’якоть апельсина – кубиками. Куряче філе подрібніть упоперек волокон на шматочки завтовшки близько 1 см. Листя салату вимийте, обсушіть і порвіть. Усі інгредієнти перемішайте, заправте маринадом і викладіть на пласку тарілку чи блюдо.

 

Хрусткий торт без випічки

Інгредієнти: 200 г масла (82% жирності), 1 банка згущеного молока (невареного), 0,5 скл. несолоного арахісу або волоських горіхів (смажених), 200–250 г хрустких шоколадних кульок, шоколад.

 

 Приготування. Масло вийміть із холодильника заздалегідь, щоб воно розм’якло за кімнатної температури, збивайте його міксером, поступово (по 2–3 столові ложки) додаючи згущене молоко. Коли крем готовий, домішайте в нього арахіс чи горіхи і шоколадні кульки.

Роз’ємну форму для торта застеліть пергаментним папером і щільно укладіть у неї суміш, ретельно утрамбовуйте, щоб не залишалося порожнин. Поставте в холодильник на кілька годин. Готовий торт дістаньте з форми, перекладіть на блюдо, зніміть папір. Можна оздобити, посипавши подрібненим шоколадним печивом чи тертим шоколадом.

 

Шоколадно-горіхова ковбаска

Інгредієнти: 200 г вершкового масла, 400 г печива, 1 яйце, 4 ст. л. молока, 0,5 скл. цукру, 10 волоських горіхів, 3 ст. л. какао, ванілін за смаком.

 

 Приготування. Какао і цукор змішайте. Яйце збийте і додайте до цукру і какао. Масу розітріть до однорідного стану. Влийте молоко, покладіть розм’якле вершкове масло, поставте каструлю на плиту і розтопіть масу на слабкому вогні. Зніміть, додайте ванілін і горіхи. Печиво дрібно покришіть і також висипте в масу. Добре вимішайте її й остудіть, викладіть на фольгу і сформуйте ковбаску. Покладіть десерт у холодильник на 10–12 годин, а перед подачею наріжте порційними шматочками.