Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Піст – вірний сторож душі

Фото 6262.com. ua.

Піст – вірний сторож душі

З 11 березня у православних розпочався Великий піст, який триватиме по 27 квітня. Звісно, це не лише період обмеження в їжі – це час очищення і тіла, й душі, коли заборонені погані думки і сварки. А в меню упродовж посту «головними героями» стають овочі, зернові, гриби, бобові й іноді риба. Проте і з цих продуктів можна наготувати чимало смачних страв і зробити своє харчування різноманітним та корисним

Піца з тунцем і цибулею

Інгредієнти: для тіста – 400 г борошна, 1 скл. води, 20 г свіжих дріжджів, 2 ст. л. оливкової чи соняшникової олії, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі; для соусу – 600 г свіжих помідорів або 450 г томатів у власному соку, 2 ст. л. оливкової олії, 0,5 ч. л. орегано, цукор, сіль, чорний мелений перец – за смаком; для начинки – 2 великі цибулини, 1 банка (250 г) тунця в олії, 80 г оливок, 1 ст. л. оливкової олії, орегано, сіль.

 

 Приготування. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хвилин, щоб розпустились, потім перетерти їх ложкою. Додати теплу воду й сіль, перемішати. Просіяти половину борошна, вимішати ложкою. Додати олію, розмішати, поступово всипати решту муки і замісити м’яке еластичне тісто. Змастити його олією, накрити рушничком і поставити на годину в тепле місце, щоб нарухалося.

Поки тісто підростає, приготувати соус. Помідори на 20–30 секунд опустити в киплячу воду, потім у холодну, зробити неглибокі надрізи і зняти шкірку. Покраяти томати дрібними кубиками, зсипати в каструлю й виварити на середньому вогні 15–20 хвилин. Після цього додати за смаком сіль, перець і цукор (він використовується для пом’якшення кислоти; якщо на ваш смак соус не є надто кислим, цукру можна не сипати), орегано й оливкову олію. Все перемішати, довести до кипіння і відставити з вогню. Для піци використовувати охолоджений соус.

Для начинки цибулю нарізати дуже тонкими півкільцями, додати олію, орегано і сіль. Все добре перемішати. З тунця злити олію, викласти на тарілку і розім’яти виделкою.

Готове тісто обім’яти, розділити на дві частини й одну трохи розкачати на присипаній борошном стільниці, викласти на змащене олією чи присипане борошном деко і руками розтягнути його до потрібного розміру (30–33 см). Начинку також поділити навпіл. Корж змастити томатним соусом, рівномірно розподілити на поверхні половину цибулі і тунця. На тунець викласти оливки. Випікати піцу в розігрітій до 220°С духовці 10–15 хвилин. З решти інгредієнтів так само приготувати ще одну піцу.

 

Грибний суп

Інгредієнти: 3 л овочевого або грибного бульйону, 300 г свіжих грибів (або 30 г сушених), 7 картоплин, 2 цибулини, 2 ст. л. подрібненої зелені (цибуля, петрушка, кріп), 4 ст. л.олії, 2 ст. л. борошна, 1 ст. л. томатної пасти.

 

 Приготування. Картоплю нарізати невеликими кубиками, цибулю – дрібними. Свіжі гриби почистити, промити, нарізати й обдати окропом (сушені попередньо замочити на кілька годин). На пательні розігріти олію й обсмажити гриби, додати цибулю й пасерувати до золотистого кольору, тоді додати просіяне борошно, ще трохи обсмажити і перекласти в глиняний горщик. Залити гарячим бульйоном, всипати картоплю, поставити в розігріту духовку на 20–25 хвилин, після чого додати розведену водою томатну пасту, спеції, довести до кипіння і вимкнути вогонь. Перед подачею посипати суп зеленню і перцем.

 

Хек у томатному соусі

Інгредієнти: 1 кг хека або минтая, 300 г моркви, 300 г цибулі, 400 г помідорів у власному соку (або свіжих 500 г), 4 ст. л. борошна, соняшникова олія для смаження, сіль, чорний мелений перець – за смаком, лавровий лист, цукор (за потреби).

 

 Приготування. Рибу почистити, промити, обсушити і порізати невеликими шматками. Посолити і залишити на 10 хвилин. Цибулю почистити і покраяти кубиками. Почищену моркву нарізати тоненькою соломкою або натерти на крупній тертці. Шматки риби запанірувати в борошні й обсмажити на олії з обох боків до рум’яної скоринки, викласти на тарілку. В цій же сковорідці, на маленькому вогні, доливши ще трохи олії, обсмажити моркву і цибулю, додати подрібнені томати разом із соком, протушкувати ще 5 хвилин, поперчити, посолити, перемішати і відставити з плити. В невеликій каструлі чергувати пласти риби з соусом, при цьому першим і останнім шаром викласти томатний соус з овочами. Додати лавровий листок, залити водою так, щоб вона сягала останнього шару риби, накрити кришкою, швидко довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати ще 10–15 хвилин.

Хек у томатному соусі смакує з картопляним пюре або відвареним рисом. При подачі притрусити посіченою зеленню петрушки.

 

Вишневий кисіль

Інгредієнти: 400 г вишень без кісточок (консервованих або заморожених), 2 л води, 1 скл. цукру (або за смаком), 5 ст. л. (з чубком) крохмалю картопляного.

 

 Приготування. Вишні (консервовані можна разом із соком) вкинути в киплячу воду, додати цукор і довести до кипіння. У невеликій посудині крохмаль залити невеликою кількістю (100–150 мл) холодної води, добре перемішати й одразу тоненькою цівкою влити у киплячий компот, постійно помішуючи його, щоб запобігти утворенню згустків. Як тільки кисіль закипить, відставити його з вогню. Теплий або охолоджений кисіль розлити у склянки і подавати до столу.

 

Домашня Нутелла з квасолі

Інгредієнти: 200 г відвареної червоної квасолі, 100 г фундука або волоських горіхів, 120 г фініків, 1 ст. л. какао, 100 мл води.

 

 ​Приготування. Фініки і квасолю окремо замочити на ніч у воді. Вранці вийняти з фініків кісточки, квасолю відварити до готовності, воду, в якій вона варилася, не виливати. У сотейнику змішати какао з водою і, помішуючи, довести цю суміш до кипіння, тоді зменшити вогонь і варити доти, поки не загусне. Фундук обсмажити на сухій сковороді, щоб злегка зарум’янився. Всі інгредієнти збити блендером до стану пюре. Якщо суміш виявиться надто густою, додати до неї квасолевий відвар.

 

Паштет квасолево-грибний

Інгредієнти: 2 скл. квасолі, 500 г свіжих грибів (глив або печериць), 2 морквини, 1 цибулина, олія, сіль та перець чорний мелений – за смаком.

 

 ​Приготування. Квасолю відварити з гілочкою шавлії або кінзи, відцідити на друшляк. Гриби дрібно нарізати, проварити 5 хвилин у киплячій підсоленій воді й відкинути на друшляк. Коли вода стече, підсмажити. Цибулю нарізати дрібними кубиками й спасерувати на олії, додати натерту на крупній тертці моркву і разом обсмажити. Усі підготовлені інгредієнти пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити і ретельно вимішати. У паштет можна додати за смаком мелені волоські горіхи або мигдаль.

 

Горіховий майонез

Інгредієнти: 1 скл. волоських горіхів; 0,5 скл. рафінованої олії; 0,5 скл. кисло-солодкого яблучного соку, сіль.

 

 Приготування. Горіхи змолоти у блендері до утворення однорідної кашки і виділення олії. Не вимикаючи блендер, посолити і повільно тонкою цівкою вливати олію. Наприкінці додати яблучний сік.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel