Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Порошенко заслужив як на подяку,  так і на критику, але не на прокльони

Петро Порошенко створив боєздатну українську армію, вказав нам шлях у Європу і заявив: «Прощай, немытая Россия!»

Фото unian.ua.

Порошенко заслужив як на подяку, так і на критику, але не на прокльони

Звернення учасників ініціативної групи «Першого грудня»

«Змушені попередити українських виборців. Перед нами розгортається малоросійський Антимайдан. Не бачити в цьому загрози — значить осліпнути», – наголошують провідні українські інтелектуали.

Учасники ініціативної групи «Першого грудня», представники середовища українських інтелектуалів напередодні другого туру президентських виборів закликали українців не легковажити долею держави.

У своєму відкритому листі вони наголошують, що нинішній вибір полягає або у збереженні тяжко виборотої свободи та продовженні європейського шляху, або в зануренні у хаос, керований Кремлем. Звернення підписали В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

На милість і жалість з боку «єдинородних братів» не сподівайтесь. Проте від тієї підтримки залежить не лише безпека. Добробут країни також значною мірою залежить від того, чи включена вона у ланцюжки співпраці з іншими країнами.

Інтелектуали зазначають, що Петро Порошенко виніс на своїх плечах 5–літній тягар керування країною у стані війни і за цей час виразно посивів. «Він заслужив собі як на подяку, так і на критику — але все таки не на прокльони», — йдеться у зверненні.

Держава та її економіка — складний механізм, успішне функціонування якого залежить від багатьох чинників. Зрозуміти це досить складно, наголошують підписанти. Опоненти Президента скористалися цим і каналізували соціальне невдоволення в одному напрямку: «Винен Порошенко». «А це зрозуміти значно легше. Звідси й пішли спрощені ярлики, які пояснюють усе й відразу, а тому творять скороминущий психологічний комфорт від легкості уявного розуміння», — додають вони.

Крім того, підтримка світу, яку виборов Порошенко, — це чи не єдине, що стримує Росію від жорстокої розправи з Україною: «На милість і жалість з боку «єдинородних братів» не сподівайтесь. Проте від тієї підтримки залежить не лише безпека. Добробут країни також значною мірою залежить від того, чи включена вона у ланцюжки співпраці з іншими країнами», — сказано у заяві.

На думку інтелектуалів, дії коаліції олігархів проти Петра Порошенка лише на перший погляд є внутрішньоукраїнською «розборкою». «Мета змовників — помститися Порошенкові і звернути Україну з європейського шляху — підозріло збігається з метою Путіна. Росія не змирилася із втратою України і скористається з найменшої нагоди повернути над нею свій контроль. Тому ристалища наших олігархів і політиків нагадують нестямні танці глухарів на току, які впритул не чують наближення мисливця», — підкреслюється у зверненні.

Інтелектуали закликали Президента широко спертися на народ і під час другого терміну вирішити застарілі проблеми. «Ми віримо, що Петро Порошенко спроможний це зробити, а тому голосуватимемо за нього. Маємо вийти з виборчого процесу обачнішими й мудрішими», — зазначили автори звернення.

Одна з очевидних небезпек — ліквідація автокефалії церкви за нового Президента, план щодо якої, скоріш за все, вибудовують у Кремлі, як вибудовували недавно план захоплення Криму.

Українські інтелектуали, люди з визнаними здобутками, які за життя увійшли в історію України, проголошують, що вітали б появу нової професійної політичної еліти, яка підняла б українську державність на нову висоту.

Всього цього у Володимирі Зеленському вони не бачать, натомість популяризовані ним методи «слуги народу Голобородька» викликають велику тривогу. Штаб Зеленського, як зазначається, створив образ «нового обличчя», не розкривши ні його управлінських задумів, ні команди, з якою він збирається втілювати їх у життя.

«У цих умовах ми змушені попередити українських виборців, що вони мають бути обачними. Не виключено, що перед їхніми воротами з’явився зовні привабливий і крутий «троянський кінь», — застерігають автори відкритого листа.

Інтелектуали також підкреслюють, що в особі Зеленського Президентом України може стати людина, яка висміює все українське, доручила формування своєї кампанії колишнім регіоналам, дозволяє собі говорити про Україну з гидкими непристойностями.

«Перед нами розгортається малоросійський Антимайдан. Не бачити в цьому загрози — значить осліпнути», — сказано у заяві.

Перед нами розгортається малоросійський Антимайдан. Не бачити в цьому загрози — значить осліпнути.

Інтелектуали закликали Президента широко спертися на народ і під час другого терміну вирішити застарілі проблеми. «Ми віримо, що Петро Порошенко спроможний це зробити, а тому голосуватимемо за нього. Маємо вийти з виборчого процесу обачнішими й мудрішими», — зазначили автори звернення.

Своє звернення з приводу виборів оприлюднив також Президент світового конґресу українців Павло Ґрод. Усі досягнення щодо консолідації міжнародної підтримки України та збереження санкцій проти Росії можуть зникнути дуже швидко, попередив він. «Важливо, щоб Президент України мав тверду позицію, що Росія є агресором та що Україна рухається до Європи, а також — це зараз критично важливо — щоб міжнародне співтовариство і далі було об’єднаним у підтримці України», — наголосив президент СКУ.

Орест ПЕТРЕНКО.

Telegram Channel