Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Європейці дали волинянам гроші —  вимагають звіту

Нововолинськ активно впроваджує енергоощадні технології.

eenergy.com.ua.

Європейці дали волинянам гроші — вимагають звіту

Із 2015 року в шахтарському місті реалізовують проект «Перший крок для переходу на використання відновних джерел енергії у Нововолинську» — один із найбільших європейських грантів

Загальний кошторис проекту становить майже 1,3 мільйона євро. Окрім коштів Європейського Союзу, на його втілення передбачена також сума з міського бюджету. Щоб проінспектувати хід робіт та освоєння грантових грошей, на Волинь приїхали експерти. Заступник нововолинського міського голови Олександр Громик розповів, що основною метою проекту є зменшення споживання енергоресурсів і викидів газів в атмосферу, збільшення частки використання відновних джерел енергії та підвищення енергетичної безпеки.

Уже проведена реконструкція теплопостачання південно–східного району міста, в результаті чого вдалося закрити стару котельню, вивести з експлуатації близько 1,5 кілометра старих труб теплової мережі та збудувати нову — протяжністю майже кілометр. У навчальних закладах проходять заходи на енергоощадну тематику, а під час Європейського тижня сталої енергетики проводили обмін використаних батарейок на морозиво, організували турнір із футболу, дитячий конкурс малюнків.

Основною метою проекту є зменшення споживання енергоресурсів і викидів газів в атмосферу, збільшення частки використання відновних джерел енергії та підвищення енергетичної безпеки.

Триває термомодернізація ЗОШ №7. Розпочали її з виготовлення проектно–кошторисної документації і розроблення дизайну фасаду школи, після чого спеціалісти Луцького національного технічного університету провели дослідження ґрунтів та фундаменту. Також виконали геодезичні роботи та енергоаудит навчального закладу. Подбали про нові вікна і світлодіодні світильники. Завершено заміну будівельних конструкцій внутрішнього двору школи, старих вентиляційних установок та повітропроводів. Розпочато оновлення штукатурки стін цоколя і відмостки, підготовчі земляні роботи для подальшого влаштування гідроізоляції й утеплення фундаменту та перехідної галереї нижче рівня ґрунту.

Експерти запитували, чи вдасться реалізувати заходи у визначений термін. Адже загалом роботи з термомодернізації ЗОШ №7 виконані поки що на 30%. Консультант Віталій Волков пояснив затримку тим, що будівля в деяких місцях зазнала руйнації, й запевнив, що до кінця літа виконають заплановане. Олександр Громик наголосив, що міська рада також постійно контролює хід виконання проекту.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

Telegram Channel