Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Три роки уряду Гройсмана:  економічне зростання і впевнені кроки  до добробуту українців

Результати свідчать: прем’єр та його команда обрали правильний шлях.

Фото kmu.gov.ua.

Три роки уряду Гройсмана: економічне зростання і впевнені кроки до добробуту українців

У 2016–му перед Кабміном, який очолив прем’єр Володимир Гройсман, постало нелегке завдання — вивести з кризи та економічних руїн країну, яку знекровлювала війна, взяті попередниками борги перейшли всі межі, а народ просто втратив віру в те, що хтось може змінити його життя на краще. Безумовно, перші нововведення спочатку сприймалися з нерозумінням та осторогою, адже уряд подеколи йшов на кардинальні зміни, впроваджуючи реформи, на які раніше ніхто не наважувався

«Це був непростий період. Згадайте, що було три роки тому, які стояли виклики. Політична та економічна нестабільність. І я тоді сказав, що вступаю на посаду глави уряду для капітального ремонту країни, економічного зростання. За всіма напрямками ми заклали досить непогану систему, основу змін», — сказав Володимир Гройсман.

За три роки діяльності результати роботи підтвердили: прем’єр та його команда обрали правильний шлях.

Криза — не завада, якщо є чітка мета

За час роботи Кабмін не тільки зупинив масштабну кризу, а й забезпечив прискорене економічне зростання. Підйому економіки сприяв фінансовий ресурс для проведення важливих соціальних та інфраструктурних реформ. У 2015 році ВВП воюючої України впав на 9,9%, у 2016–му цей показник все ще воюючої країни зріс на 2,3%, а у 2018–му — на 3,2%. Рівень інфляції зменшився з 43,3% у 2015 році до 9,8% у 2018–му. Важливим здобутком є відновлення кредитування Міжнародного валютного фонду, що допоможе розрахуватися з боргами, накопиченими за попередній період. Цьогоріч ми маємо виплатити 427 млрд зовнішнім кредиторам. Сума, на перший погляд, астрономічна, однак в уряду є чіткий план скорочення боргу, тож важливо зберегти взятий темп реформ і не скотитися в хаос.

Реформи, які кардинально змінюють життя на краще

Уряд на чолі з Володимиром Гройсманом став чи не єдиним за всю історію незалежної України, який наважився на реформи, що раніше вважалися непідйомними. Сімейна медицина, доступні ліки, нова українська школа, підвищення пенсій, нові соціальні виплати для сімей, будівництво доріг, субсидії, теплі кредити, підняття заробітної плати — фактично в усі сфери життя громадян увійшли кардинальні зміни, які вже сьогодні показують чудові результати.

Чималу увагу урядовці приділили людям похилого віку, про яких чомусь забувала попередня влада. Вже розпочато пенсійну реформу, яка полягатиме в піднятті пенсій без підвищення пенсійного віку. Окрім того, пенсіонери завдяки монетизації субсидій, мають змогу заощадити на комунальних послугах та витратити зекономлені кошти на власні потреби. Також літні (та й не тільки) люди, які страждають від серцево–судинних захворювань, мають змогу скористатися програмою «Доступні ліки» та отримати медичні препарати без­оплатно.

Цьогоріч ми маємо виплатити 427 млрд зовнішнім кредиторам. Сума, на перший погляд, астрономічна, однак в уряду є чіткий план скорочення боргу.

Неабияку підтримку від держави нині одержали молоді сім’ї. Шлюб за годину, бебі–бокси для новонароджених, виплати для багатодітних сімей, кредитування житла — нововведення, спрямовані на те, аби молоді подружжя та новоспечені батьки мали надійну опору і гарний старт для подальшого життя.

Однією із наймасштабніших реформ уряду Гройсмана є зміни в освіті. Школа — це місце, де закладається фундамент для успішного дорослого життя, тож саме тут діти повинні отримувати ґрунтовні знання та правильні основи комунікації. Нова українська школа — це абсолютно інноваційний підхід до освіти, який має десятки переваг. Нарешті наші школи та вузи стають на однаковий рівень з європейськими освітніми закладами, впроваджуються різноманітні програми для школярів та студентів. Водночас зростають вимоги до педагогів, що мотивує їх також отримувати нові знання та вміння, підвищувати кваліфікацію, знайомитися з досвідом зарубіжних колег. До слова, заробітна плата вчителів зросла на 85%, що, безумовно, допомагає підняти імідж професії.

По всій країні розпочато й успішно продовжується масштабне будівництво доріг. Шляхи, на які десятиліттями не звертали уваги, зараз активно відбудовуються та оновлюються. Як результат — 6800 км доріг було збудовано і відремонтовано за три роки. Фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі. Якщо у 2016 році на автошляхи виділялося 19 млрд, то вже цьогоріч ця сума зросла до 55 млрд!

Неабияким досягненням Кабінету Міністрів є те, що за час його роботи середня пенсія зросла в 1,7 раза, середня зарплата — вдвічі, а мінімальна — втричі! І всі підвищення відбуваються за рахунок збільшення доходів бюджету, а не за рахунок друкування грошей. Це свідчить про те, що на сьогодні уряд забезпечує зростання соціальних стандартів відповідно до можливостей економіки.

«Ми починаємо жити на свої кошти»

Таку назву має стратегія, яку вперше запровадив уряд. Метою Кабміну є не дешевий популізм, а виважена робота та рішення, що принесуть користь та прибуток як державі загалом, так і кожному громадянину. Уряд готує збалансовані бюджети і запровадив стратегію управління державним боргом.

Не останню роль відіграє вміння прем’єр–міністра Володимира Гройсмана спів­працювати з парламентом. Завдяки цьому протягом трьох років роботи усі бюджети подаються й ухвалюються вчасно. Парламент підтримує урядові ініціативи — такі, як пенсійна реформа, так званий закон «маски–шоу стоп», Закон про приватизацію.

Завдяки потужній реформі децентралізації та підтримці з боку уряду українці навчаються жити, розраховуючи на свої сили. Нові об’єднані громади вперше за тривалий час отримали власні повноваження і можуть самі приймати рішення стосовно того, на що витрачати кошти своїх бюджетів. Тож мешканці громади відтепер мають усі можливості прокладати власний шлях до успіху, розвитку і добробуту.

Олег ДАНИЛЮК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel