Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Не я б’ю — ​верба б’є! За тиждень — ​Великдень!

Фото narodna-pravda.ua.

Не я б’ю — ​верба б’є! За тиждень — ​Великдень!

От і наближається Вербна неділя. Ще трохи — ​і кожна оселя, прибрана й причепурена, повнитиметься незрівнянними ароматами паски й ковбаски, розмаїттям барв крашанок і рушників, якими накриватимемо великодні кошики. Тож час уже продумати празникове меню, подбати про необхідні продукти, аби в Чистий четвер приступати до священнодійства — ​випікання паски

Мабуть, переважна більшість жінок погодиться із твердженням, що кулінарія – це також творчість, і їй немає кінця-краю. Шукаєте нових ідей приготування смаколиків для великоднього частування? Знайдете їх і в інших наших часописах: зокрема, тижневик «Цікава газета на вихідні» за 18 квітня пропонує цілу сторінку рецептів випічки та м’ясних делікатесів, а добірка у квітневому випуску місячника «Читанка для всіх» підкаже, і як паску спекти, і якими наїдками гостей здивувати. Видання вже у продажу! Купуйте, готуйте і смакуйте!

 

Італійська

Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500 г цукру, 1 лимон, 150 г родзинок, 200 г цукатів, 170 г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. Для опари молоко змішати з 70 г розтопленого масла і 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру і 1 скл. борошна. Накрити рушником на 1 годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, – чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися. Форми встелити пергаментом і змастити маргарином, викласти в них тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Коли підніметься до верху форми, змастити збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько 1 години на малому вогні.

 

Сонячна

Інгредієнти: 6 яєць, 200 г вершкового масла, 100 г дріжджів, 1 ч. л. солі, 200 г цукру, 1 апельсин і цедра одного лимона, 0,5 скл. молока, борошно.

Приготування. Розчиніть дріжджі в теплому молоці й просійте до них трохи борошна. Дайте опарі постояти в теплому місці близько години. Потім додайте в неї яйця, збиті з цукром, розтоплене масло, сіль, стертий на тертці апельсин, цедру лимона і замісіть, поступово підсипаючи борошно (місити треба якомога довше – понад півгодини). Готове тісто розкладіть у змащені форми й дайте трохи підійти, змажте яйцем і випікайте при середній температурі.

 

Варшавська

Інгредієнти: 300 г цукру, 250 г вершкового масла, 20 жовтків, 0,5 л молока, 100 г дріжджів, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, 100 г цедри апельсина, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. 200 г борошна запарити гарячим молоком і добре вимішати, щоб не було грудочок. В охолоджену масу влити розчинені у невеликій кількості молока дріжджі, додати розтерті з цукром жовтки і поставити в тепле місце. Коли розчина почне підходити, додати борошно, влити розтоплене вершкове масло, вимішати і залишити тісто в теплому місці приблизно на 1 годину. Всипати посічений мигдаль, цедру, помиті і висушені родзинки. Все це добре вимісити і заповнити тістом змащені жиром і обсипані сухарями форми на третину об’єму. Дати ще раз підійти, змастити яйцем і випікати в гарячій духовці протягом 1 години.

 

Лимонна

Інгредієнти: 2 л молока, 400 г масла (або по 200 г масла й маргарину), 200 г дріжджів, 4–5 скл. цукру, 1 скл. олії, 1 лимон, 25 яєчних жовтків, родзинки, ванілін, борошно.

Приготування. Жовтки збити з цукром, додати масло кімнатної температури й добре розтерти. Закип’ятити молоко і, ретельно мішаючи, влити до яєчної маси. Охолоне – всипати подрібнені дріжджі, трішки борошна, добре розмішати і залишити бродити. Коли опара гарно підніметься, додати в неї ванілін та потертий на дрібній тертці лимон (разом зі шкіркою, але вибрати кісточки) і місити тісто, поступово підсипаючи просіяне борошно. Наприкінці місіння за кілька прийомів влити олію, всипати родзинки і дуже добре вимісити – до появи бульбашок. Поки тісто рухається, підготувати форми, змастити їх смальцем, заповнити тістом на третину і поставити в тепле місце, поки пасочки піднімуться. За бажанням – оздобити великодній хліб завитками, квітами, пасхальними символами з того ж тіста (трішки підмісивши його з мукою, щоб було тугішим) або з прісного. Коли пасочки підійдуть, змастити їх збитим яйцем і випікати в попередньо розігрітій духовці (час – залежно від розміру паски, від 35 хвилин до години). Якщо верх паски залишаєте рівним, можна після випічки прикрасити білковою глазур’ю та барвистими посипками.

 

Швидка

За цим рецептом приготування великоднього хліба не потребує багато часу й уваги – отже, підійде для жінок, які працюють, та попри це хочуть порадувати рідних домашньою випічкою. Тісто слід розчиняти звечора, а вранці наступного дня додати решту інгредієнтів і пекти паски (або ж навпаки, починати вранці, а ввечері випікати)

Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, покришити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на півдоби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити – чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. В кінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змащуємо верх збитим жовтком і випікаємо у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздоблюємо на свій смак.

 

Сирна

У багатьох родинах вона стала таким же невід’ємним атрибутом Великодня, як і класична паска

Інгредієнти: 1 кг сиру, 250 мл вершків 10% жирності, 5 яєць, 2 склянки цукру, 250 г вершкового масла, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукатів, 1 пакетик ванільного цукру, 1 лимон.

Приготування. Відокремте жовтки від білків і збийте. У збиту жовткову масу додайте вершки, перемішайте і доведіть до кипіння на водяній бані або в каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і стежте, щоб не підгоріло. Охолодіть. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Ізюм промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона. В остиглу яєчно-жовткову масу втирайте сир та вершкове масло. Туди ж додайте горіхи, родзинки, лимонну цедру і ванільний цукор. Усе добре вимішайте. Спеціальну форму застеліть двома шарами вологої марлі і викладіть у неї приготовлену суміш. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин, щоб витекла зайва рідина і сирна паска набула форми. Прикрасьте цукатами.

 

Telegram Channel