Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
«Червона, соковита,  сонечком налита…»

Фото blog.allo.ua.

«Червона, соковита, сонечком налита…»

Нарешті дочекалися сезону ароматних полуниць! Традиційно їх їдять свіжими зі сметаною та цукром, готують компоти, коктейлі, десерти, печуть пироги і навіть варять неординарні супи із додаванням солодкої королеви літа… А як добре, коли під рукою опиняється і відерце стиглих ягід, і цікавий рецепт смаколика з них

Рожевий бісквітний торт

Інгредієнти: 0,5 кг маскарпоне, 500 г сиру, 0,5 кг полуниць, 1 скл. цукру, 0,5 скл. борошна, 2 ст. л. крохмалю, 4 яйця, 1 пакетик згущувача для вершків, 1 ч. л. лимонного соку, по дрібці харчового барвника і розпушувача.

Приготування. Відділити яєчні білки, збити їх до стійкої піни, поступово додаючи 0,5 склянки цукру. Жовтки збити окремо й акуратно підмішати до білків. Всипати просіяне борошно, крохмаль і розпушувач, перемішати. Влити лимонний сік і дрібку червоного барвника, щоб маса набула ніжно–рожевого кольору. Дно роз’ємної форми встелити пергаментним папером, вилити тісто, розрівняти й випікати 20–25 хвилин, перевіряючи готовність дерев’яною шпажкою. Відчинити дверцята духовки й остудити так упродовж 20 хвилин, потому відокремити ножем корж по краях від форми і, не виймаючи, залишити до повного охолодження. Тим часом вимити й очистити полуниці від хвостиків, частину ягід збити блендером до консистенції пюре, частину — нарізати кубиками, трохи залишити для оздоблення. З’єднати маскарпоне із сиром і полуничним пюре, додати згущувач і пів склянки цукру, вимішати крем, третину його змішати з нарізаними ягодами. Остиглий корж розрізати горизонтально навпіл. Змастити одну половину кремом зі шматочками полуниць, накрити другою, викласти весь крем із ягідним пюре, змастити боки, розрівняти і поставити торт на 1,5–2 години в холодильник. Для оздоблення підійдуть полуниці, листочки м’яти, шоколадні чи мармеладні фігурки.

 

Полунична панакота

Інгредієнти: 1 склянка вершків, 1 склянка молока, 0,5 склянки цукру, 1 ч. л. ванільного цукру 1 ст. л. желатину, цедра 1 лимона, 200–300 г полуниць, шоколадні кульки або тертий шоколад для оздоблення.

Приготування. Замочити желатин у холодній воді. Коли набухне, розпустити на водяній бані. В каструльку влити вершки, молоко, додати 2 ст. ложки цукру, ванільний цукор, цедру лимона і прогріти на вогні до 80 градусів. Зняти масу з вогню, додати в неї розпущений желатин, перемішати, розлити у формочки і поставити в холодильник на 3 години. Для соусу полуниці збити з цукром (за смаком) за допомогою блендера. З 1–2 ст. ложок цукру зробити пудру. Вийняти десерт із формочок, перевернувши їх на тарілку. Полити соусом і прикрасити ягодами, шоколадними кульками, посипати цукровою пудрою.

 

«Трускавкове диво»

Інгредієнти: 300 г полуниць, 100 г печива, 400 г натурального йогурту без добавок, 1,5–2 плитки білого шоколаду, 10 г желатину, 50 мл води.

Приготування. Желатин залити холодною водою, ретельно перемішати і залишити, щоб набухав. Полуниці помити і нарізати тонкими пластинками. Глибоку миску з овальним дном застелити харчовою плівкою. На її дно і бічні сторони укласти скибочки полуниці в один шар і відставити. Розтопити шоколад на водяній бані і змішати з йогуртом. Набухлий желатин прогріти в мікрохвильовці або на водяній бані (але НЕ кип’ятити), додати його в крем і ретельно перемішати. В миску на полуниці викласти трохи крему, потім — шар печива (можна використовувати і пісочне, шоколадне, ціле чи подрібнене — за бажанням) Наступний шар — знову крем, за ним — ягоди. Чергувати пласти, поки є місце у формі, але верхній має бути з печива. Десерт поставити в холодильник як мінімум на 3 години. Перед подачею перевернути на пласку тарілку, зняти харчову плівку.

 

Лікер «Аромат літа»

Інгредієнти: 0,5 кг стиглих полуниць, 0,5 л гоpiлки (або cпиpту, розведеного до 40–45%), 300 г цукру, пів великого лимона, 1 скл. відстояної води.

Приготування. Ягоди помити, видалити плодоніжки і порозрізати навпіл (великі можна і начетверо), всипати в слоїк і залити гоpiлкою (важливо, щоб вона покрила всі ягоди, можна взяти її більше і налити по вінця банки), вичавити сік половини лимона, щоб надати напою приємної кислинки. Банку на 10 днів поставити на підвіконня з сонячного боку. Потому рідину процідити через марлю, не відтискаючи, а до полуниць всипати цукор. Настоянку щільно закупорити і відставити, а ягоди, засипані цукром, потрусити і потримати на підвіконні ще 2–3 дні, поки цукор повністю розчиниться. Тоді злити сироп, додати до ягід води, перемішати і зцідити всю рідину. Змішати в банці горілчану настоянку з полуничним сиропом, через 4–5 днів лiкер освітлиться і його можна буде відфільтрувати. Готовий напій зберігати в темному прохолодному місці.

 

Полуничний шоколад

Інгредієнти: полуниці, шоколад, фісташки.

Приготування. Окрім продуктів, знадобляться ще неглибока форма і пекарський папір. Перебрані й помиті ягоди нарізати тонкими пластинками, розкласти на деко і просушити в духовці 1–1,5 години за температури 100 градусів. Фісташки очистити від шкірочки. Шоколад поламати і розтопити на водяній бані, потому остудити, поставивши на тарілку з льодом. На форму, застелену пергаментом, вилити охолоджений шоколад, розрівняти, акуратно викласти підсушені пластинки полуниць і фісташки. Залишити до цілковитого застигання. Подавати десерт, нарізавши порційними шматочками.

 

Пиріг «Смакота»

 

 Інгредієнти: 100 г м’якого вершкового масла, 1 скл. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 2 яйця, 1 скл. кефіру, 1,5 скл. борошна, 1,5 ч. л. розпушувача.

Приготування. Розтерти масло з цукром і ванільним цукром, додати яйця і збити до пишної однорідної маси. Влити кефір і добре вимішати. Всипати просіяне борошно з розпушувачем і збити міксером до однорідної консистенції. Вилити тісто у форму для випічки, попередньо змащену маслом, розрівняти і зверху викласти помиті і просушені на паперовому рушничку ягоди, злегка втискаючи їх у тісто. Випікати при 190 градусах протягом 35–40 хвилин. Охолодити, вийняти пиріг із форми, посипати цукровою пудрою і нарізати порційними шматочками.

Telegram Channel