Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Замість кинутись спасати дорослі знімали на телефони, як тонуть малі…»

Ректор упевнений: матроси вже довели, що гідні нести високе звання моряка.

Фото ksza.ks.ua.

«Замість кинутись спасати дорослі знімали на телефони, як тонуть малі…»

На щастя, двоє вихованців Професійно–морського ліцею Херсонської державної морської академії Вадим Мусієнко і Микола Свєтов, ризикуючи власним життям, врятували чотирьох потопаючих дітей

Хлопці навчаються на кухарів–матросів і під час літнього відпочинку працювали рятувальниками в обласній комунальній аварійно–рятувальній службі у кемпінгу «Дельфін» біля селища Залізний Порт. Тепер про них знає вся Херсонщина.

У Вадима Мусієнка був другий робочий тиждень.

— Під час обходу пляжу я почув істеричний жіночий крик, — розповів юнак, — подивився в той бік і побачив, що в десяти метрах від берега течія відносить на глибину хлопця років десяти, а трохи старший товариш намагається його відтягти на мілину, але вже сам захлинається.

Часу на роздуми не було. Вадим стрибнув у воду та витягнув дітей на берег. За словами рятувальника, на пляжі було дуже багато відпочивальників, але жоден із них не кинувся на допомогу. Навпаки, дорослі стояли і знімали на телефони відео, як тонуть хлопці.

На пляжі було дуже багато відпочивальників, але жоден із них не кинувся на допомогу.

— Після навчання в Херсонському центрі ДСНС я працюю матросом–рятувальником тільки два тижні, і з такими ситуаціями раніше стикатися не доводилося, тому сам був трохи шокований. Але підготували мене добре, тому що свій обов’язок зумів виконати, — каже Вадим.

Ще один ліцеїст Микола Свєтов працює на другій вежі цього пляжу. Саме тоді чергував на рятувальній вишці і побачив, що вдалині на хвилях гойдається човен. Спочатку він вирішив, що це рибалки, але звернув увагу на двох чоловіків, які швидко пливли, намагаючись його наздогнати. Микола кинувся на допомогу. М’язи правої ноги зсудомило, до обличчя причепилася медуза, але хлопець не зупинявся. Коли він дістався човна, то побачив у ньому дівчинку років восьми та шестилітнього хлопчика. Микола схопив мотузку та поплив до берега. Чоловіки, що намагалися врятувати дітей, так стомилися, що не мали сил йому допомагати.

Юний рятувальник зазначає, що в час, коли човен відносило в море, дорослі говорили по телефону, фотографувалися і не одразу помітили, що малеча у небезпеці.

Своїми вчинками матроси довели, що гідні нести високе звання моряка. Після закінчення ліцею юнаки планують продовжити навчання у Морському коледжі, потім у ХДМА — Херсонській державній морській академії. Ректор академії Василь Чернявський, дізнавшись про вчинки хлопців, вирішив їх підтримати і зустрівся з ліцеїстами–рятувальниками, подякував їм за мужність і потиснув руку.

— Вчинки, які ви здійснили цього літа, будуть оцінені не лише на землі. Врятувати чиєсь життя — це найбільше, що може зробити людина, — зазначив Василь Васильович.

Ірина ПАСІЧНИК.

Telegram Channel